Lázeňská péče v ČR  Lázeňské péče se v České republice rozděluje na dvě (tři) základní skupiny, a to na  komplexní lázeňskou péči  příspěvkovou lázeňskou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální konference cestovního ruchu
Advertisements

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Studijní obor: Sociální činnost
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Lázeňská léčebná rehabilitace pacientů s roztroušenou sklerózou
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Likvidace českého lázeňství pokračuje. Příčiny likvidace Indikační seznam Omezení opakování lázeňské péče Nástup lázeňské péče do 3 měsíců Jednotná délka.
Organizace lázeňské léčby
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Fakultní nemocnice Ostrava
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Aneta Kafková, Marie Strašíková
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Správa sociálního zabezpečení
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_10.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Nemocenské pojištění - základní dokumentace Markéta Hornychová Čepelková Vedoucí oddělení nemocenského pojištění OSSZ Liberec Spojení:
LĚČEBNĚ OZDRAVNÉ POBYTY PRO DĚTI MOŘSKÝ KONÍK VZP ČR MUD R. PAVEL HORÁK, CS C., MBA ŘEDITEL VZP ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
České lázně na prahu změn MUDr. Eduard Bláha, prezident SLL ČR 26. listopadu, 2012.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Standardy ve zdravotnictví „Nadstandard“ (x) spoluúčast Leoš Heger, PSP,
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Novela seznamu zdravotních výkonů
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Novela zákona o místních poplatcích
Ošetřovatelství v primární péči
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Formy lázeňských pobytů a lázeňské péče
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Lázeňská léčebně rehabilitační péče péče v dětských ozdravovnách Dohodovací řízení pro rok Společný návrh ZP.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Lázeňská péče v ČR  Lázeňské péče se v České republice rozděluje na dvě (tři) základní skupiny, a to na  komplexní lázeňskou péči  příspěvkovou lázeňskou péči  lázeňské pobyty pro samoplátce.

Lázeňská péče v ČR I Komplexní péče Komplexní a příspěvková léčba je možná jen pro občany ČR, pojištěné u některé ze zdravotních pojišťoven v ČR. Lázeňskou péči doporučuje pacientovi jeho ošetřující lékař, který jedná na základě doporučení odborníka. Revizní lékař posuzuje mj. splnění podmínek indikačního seznamu ( zde jsou uvedeny typy lázeňské péče, délka léčebného pobytu a možnost lázeňských míst, kde se může pacient léčit ) Pojišťovna hradí z veřejného zdravotního pojištění náklady na vyšetření, ale i ubytování a strava Pojišťovna nehradí z veřejného zdravotního pojištění lázeňský poplatek -15 Kč/den, regulační poplatek 100 Kč/den a případný nadstandard – např. doplatek na jednolůžkový pokoj (od cca 150 Kč/den do cca 400 Kč/den) Pacient má právo na vystavení tzv. neschopenky

Lázeňská péče v ČR II Příspěvková péče Pacient si hradí ubytování a stravování, pojišťovna hradí pouze procedury. Pacient nemá nárok na vystavení tzv. neschopenky a na pobyt musí odjet v rámci dovolené, případně neplaceného volna. Je třeba počítat s doplatkem od cca Kč (2L pokoj bez příslušenství) po cca Kč (1 L pokoj ve 4* resortu) Samoplátce Klient si hradí dopravu, ubytování, stravu, procedury V rámci dovolené či jiného volna

Lázeňská péče v ČR III  Dosavadní úprava - Vyhláška č. 58/1997 Sb., kterou se stanoví indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé, děti a dorost Komplexní lázeňskou péči lze poskytnout na doporučení hematologa, jedná-li se o těžší formy onemocnění a diagnóza je jednoznačně potvrzena.V případě ženských (mama) onemocnění je vhodná láz.péče i v době hormonální léčby. 21 dní/ 28 dní Karlovy Vary nebo Bílina (prakticky však jen Karlovy Vary) POZOR ! Toto plat ilo jen do 

Lázeňská péče v ČR IV  Nová úprava od Vyhláška č. 267/2012 Sb., o stanovení Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost  Vyhláška stanoví nemoci, u nichž lze lázeňskou léčebně rehabilitační péči poskytnout, indikační předpoklady, odborná kritéria pro poskytnutí lázeňské léčebně rehabilitační péče, délka léčebného pobytu a indikační zaměření pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče v lázeňských místech  CN a UC je zařazena ve skupině III/3 pro dospělé pacienty

Lázeňská péče v ČR V základní pobyt opakovaný pobyt III/3I/1. Lymfom, nádory mozku, varlat, dýchacích cest. K 21 dnů Těžká forma Možnost prodloužení P 21 dnů Ostatní K 21 dnů Opakované P 14 nebo 21 dnů Ostatní Velmi důležité pokaždé doporučení hematologa

Lázeňská péče v ČR I/1 Základní léčebný pobyt: 1x za život. Komplexní lázeňskou péči lze poskytnout tehdy, pokud doporučí hematolog a ošetřující onkolog. Opakovaný léčebný pobyt: Opakovaná komplexní lázeňská péče: Opakované maximálně 1x ročně do stabilizace stavu Léčbu lze poskytnout nemocným v klinické remisi. Kompl. láz. péči lze poskytnout na dopor. klinického onkologa nebo jiného odborníka zpravidla 1x do 24 měsíců po ukončení kompl.protinádorové léčby. Opakování léč. pobytu je možné ve formě příspěvkové láz. péče. U nemocných M. Hodkgin lze v indik. Případech poskytnout komplexní lázeňskou péči opakovaně. Kontraindikace : Rašelinové zábaly Vhodná : Kryoterapie, LTV, elektroléčba, Kde? Karlova Studánka, Luhačovice, Mariánské Lázně, Karlovy Vary

Lázeňská péče VII Lázeňská léčebně rehabilitační péče, na jejíž poskytnutí byl návrh vystaven přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, se poskytne podle vyhlášky č. 58/1997 Sb., kterou se stanoví indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé, děti a dorost. Bude-li návrh vystaven do , péče se poskytuje podle „staré“ a příznivější vyhlášky. Byl-li pacient v době od 1. října 2009 do dne nabytí účinnosti vyhlášky v lázních alespoň 1x, potom se považuje tento pobyt za základní léčebný pobyt podle této vyhlášky. Další léčebný pobyt odpovídající indikaci, na základě které byl uskutečněn léčebný pobyt podle věty první, se považuje za pobyt opakovaný podle této vyhlášky.

Lázeňská péče - A) Nově diagnostikovaní anebo ti, co neabsolvovali lázeňský pobyt v době od do a mají lymfom Formálně komplexní lázeňská péče existuje, Pokud je u nemocného s tímto postižením shledána indikace k lázeňské léčbě, je léčení možné B) Ti, co absolvovali lázeňský pobyt v době od do a mají lymfom Opakované výkyvy a stabilizace stavu Jakékoliv změny, výkyvy a problémy hlaste lékaři

Lázeňská péče – I/1 C) Nově diagnostikovaní anebo ti, co neabsolvovali lázeňský pobyt v době od do a Vyhláška se o této diagnóze v souvislosti s KLP nezmiňuje; podle výkladu (tj. co řekl zákonodárce, resp. výkonný orgán – MZČR) je přípustná pouze příspěvková péče  Příspěková péče: 21 dní D) Ti, co absolvovali lázeňský pobyt v době od do a mají lymfom Vyhláška se o této diagnóze nezmiňuje; podle výkladu (tj. co řekl zákonodárce, resp. výkonný orgán – MZČR) je přípustná pouze příspěvková péče  Příspěková péče: 14 anebo 21 dní

Jak na to Písemná žádost o invalidní důchod na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa trvalého bydliště Zdravotní stav posuzuje OSSZ; povinnost osoby podrobit se nezbytnému vyšetření zdravotního stavu Co když mi bylo řečeno, že moje schopnost pracovat poklesla pouze o 30%, nikoliv 35% a více? Podat písemné námitky do 30 dnů ode dne jeho oznámení účastníku řízení.

Na závěr Vás chci povzbudit, že získat lázně není těžká záležitost a proto přijeďte za námi kdykoliv do vybraných českých a moravských lázní. Moc se na Vás těšíme

Všem pacientům pevné zdraví přeji a děkuji Vám za pozornost Bc.Martina Mikšíková