VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Zpracovala Jitka Ciprová
Potravní vazby rostlin a živočichů
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 18
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Charakteristika ekosystému
Biosféra.
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Registrační číslo projektu:
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Úvod do ekologie.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ekosystémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
R OZŠÍŘENÍ ŽIVOČICHŮ NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Biosféra.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Podmínky života na Zemi
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text

Biosféra dnes: Vývoj organizmů Počátek – vrchol – ubývání - vyhynutí Dnes milióny druhů: Živočichové: Milion – vrchol: členovci Rostliny: půl milionu – vrchol: krytosemenné Houby a lišejníky: desetitisíce Bakterie - tisíce

Porovnání vrcholů vývoje organizmů v třetihorách

Časový graf vzniku a vývoje organizmů

ORGANIZMY A PROSTŘEDÍ: BIOSFÉRA: všechny živé organizmy spolu se svým životním prostředím = všechny ekosystémy světa - lesy, oceány, pralesy… SVĚTOVÝ EKOSYSTÉM: celosvětové propojení organizmů mezi sebou a mezi neživým prostředím, které umožní existenci organizmů VZTAHY: ORGANIZMUS - PROSTŘEDÍ: Jedinec = součástí populace = souhrn jedinců v daném čase a místě = součástí společenstva = souhrn živých organizmů v daném čase a místě = součástí ekosystému = souhrnu organizmů a podmínek neživého prostředí v daném čase a místě

Jedinec Populace Společenstvo živočichů Společenstvo organizmů Ekosystém: neživé prostředí a organizmy

VLIV NEŽIVÉHO A ŽIVÉHO PROSTŘEDÍ NA JEDINCE:

PODMÍNKY PRO ORGANIZMY Optimální - ideální Minimální - dostatečné pro přežití Maximální - příliš velké, nadbytečné Hraniční – nepříznivé, stresující, úhyn Liší se podle druhu organizmu: teplomilní, chladnomilní, … Ekologická přizpůsobivost je různá – kolibřík - specializace - moucha - přizpůsobivá

Závislost a regulace počtu organizmů v ekosystému Pozitivní zpětná vazba - vhodné podmínky - mnoho rostlin - mnoho hrabošů - mnoho kání Negativní zpětná vazba - mnoho kání - klesá počet hrabošů - klesá i počet kání (mizí potrava) Hraboš reguluje počet semen, káně reguluje počet hrabošů, a zároveň je závislé na počtu hrabošů Zpětná vazba udržuje biologickou rovnováhu ekosystému Rozšíření organizmů: Závisí na - podmínkách vývoje a současných podmínkách Rozhodující je světlo, teplo, voda, složení půd.

Zdroje obrázků: Učebnice. Kvasničková Danuše: Ekologický přírodopis pro 9. ročník ZŠ, třetí upravené vydání, nakladatelství Fortuna 2009, ISBN