Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Prioritní osa – 7.1 Počáteční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Podpora uměleckého vzdělávání CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
Aktuálně k Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost výzva k předkládání individuálních projektů ostatních.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Učme se nově Souhrnné informace o projektu. Základní údaje Název projektu:Učme se nově Registrační číslo:CZ.1.07/1.1.04/ Název operačního programu:
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Mgr. Libuše Přikrylová, manažer pracovní skupiny.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Projektový záměr Podpora pedagogů MŠ Odborná diskuze MŠMT,
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
"Budete-li dobře pečovat o své tělo, vydrží Vám po celý život" George Coevoet.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt,,Šablony v SZŠ Příbram“ OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Projekt je.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Globální granty OP VK ve Středočeském kraji PhDr. Ivo Říha Praha,
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Strategické řízení a plánování
Návrhy na Individuální projekty ostatní v rámci OP VK v gesci odboru předškolního, základního a základního.
CLIL Název operačního programu: OP VK
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cesta rozvoje středních škol v Jihomoravském kraji
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor regionálního rozvoje/odd. evropských dotací.
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Model intenzivní podpory
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Prioritní osa – 7.1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory – Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Název výzvy: Středočeský kraj - Výzva č. 2 pro GP - oblast podpory 1.3

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Grantový projekt ESF „Sfumato - čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.48/ Příjemce: Základní škola Bedřicha Hrozného Lysá nad Labem Termín realizace projektu: – Výše podpory z OP VK: ,- Kč

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Cíle projektu:  implementace komplexního systému výuky pracovníků škol a školských zařízení  systematické rozšíření metodiky výuky prvopočátečního čtení Sfumato  zvýšení čtenářské gramotnosti žáků ZŠ Středočeského kraje Realizováno KA 1 – 3, vzdělávání pedagogických pracovníků v různých místech Středočeského kraje, jedinečný dodavatel služby vzdělávání

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Dílčí cíle projektu:  akreditace vzdělávacího programu  proškolení 100 pedagogických pracovníků v aplikaci metodiky Sfumato  proškolení 15 pedagogických pracovníků v lektorských dovednostech pro aplikování metodiky Sfumato Akreditovaný vzdělávací program „Sfumato® (Splývavé čtení®) s hudebně dramatickým aspektem I., II.“, č.j.: MSMT /

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Cílová skupina:  pedagogové I. stupně základních škol (vč. speciálních) ve Středočeském kraji Zapojeno v projektu: Plán: 100 pedagogů Skutečnost: 194 pedagogů ze 49 škol

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Klíčové aktivity projektu:  KA1 - Metodika splývavého čtení Sfumato - Modul základní aplikace (Modul I.) Plánovaný výstup: 100 pedagogů proškolených v používání metodiky Sfumato ve výuce Skutečný výstup: 193 pedagogů proškolených v používání metodiky Sfumato ve výuce

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Klíčové aktivity projektu:  KA2 - Tvorba scénářů pro rozšířenou aplikaci (Modul II.), realizace Modulu II. a tvorba metodiky pro pracovníky škol a školských zařízení Plánovaný výstup: - připravené scénáře pro Modul II. - vytvořená metodika pro pedagogy ZŠ pedagogů vyškolených v používání metodiky Sfumato v oblasti dramatické a hudebně dramatické výchovy při výuce, výběr 15 pracovníků škol a školských zařízení na pozici lektor (pro KA 3)

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Klíčové aktivity projektu:  KA2 - Tvorba scénářů pro rozšířenou aplikaci (Modul II.), realizace Modulu II. a tvorba metodiky pro pracovníky škol a školských zařízení Skutečný výstup: - připravené scénáře a písničky k písmenům pro Modul II. - vytvořená metodika pro pedagogy ZŠ pedagogů vyškolených v používání metodiky Sfumato v oblasti dramatické a hudebně dramatické výchovy při výuce, výběr 70 pracovníků škol a školských zařízení na pozici lektor (pro KA 3)

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Klíčové aktivity projektu:  KA3 - Vzdělávání vybraných pracovníků škol a školských zařízení a vytvoření lektorské sítě (modul III.) Plánovaný výstup: - síť 15 proškolených potenciálních lektorů - 10 nových lektorů metodiky Sfumato Skutečný výstup: - síť 53 proškolených potenciálních lektorů (aktivních učitelů) - 52 nových lektorů (aktivních učitelů) metodiky Sfumato

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Další výstupy projektu: - 2 akreditované vzdělávací programy - ověřování čtenářské gramotnosti metodou Sfumato v matematické gramotnosti (výuka matematiky metodou profesora M. Hejného) - videozáznamy pedagogů z vlastní výuky - pozitivní zpětná vazba účastníků na metodu prvopočátečního čtení Sfumato - metodické pomůcky pro pedagogy (destičky s písmeny, pexeso, karty, maňásci) - žáci ZŠ čtoucí plynule a s porozuměním

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Metoda Sfumato (Splývavé čtení): Co lze vysledovat? -hlasitý projev při čtení (tzv. volání) -vázané (legátové) čtení, plynulé se správnou intonací -dlouhá expozice umožňuje periferní načítání (čtení v předstihu), efektivní čtení s porozuměním Čím jsme toho u žáků docílili? -správným dechovým a hlasovým výcvikem probíhajícím hravou formou -za účasti dramatického prvku s vlastním prožitkem

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Co je dalším charakteristickým rysem metody? - vychází z neurofyziologických poznatků o zrakovém orgánu, tj. očních pohybů - čtení probíhá po písmenkách v provedení dlouhou expozicí - dokonale rozlišuje krátké a dlouhé samohlásky - vede ke správnému umístění důrazů (akcentů) ve slovech s předložkou, kterou vázaně napojují na následující slovo - větná intonace odpovídá zamýšlenému záměru, není monotónní či deklamovaná

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Jak je to s výslovností? - žáci se projevují čistotou jazyka - nejsou ovlivněni nářečím, naopak, získávají cit pro správnou výslovnost - metoda zohledňuje špatnou dikci žáků, umožňuje vědomou práci s pohyblivostí jazyka - výhodné při integraci dětí cizinců

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Jak je to s rychlostí čtení? - každý má své vlastní čtecí tempo - pomalé provedení dává prostor k respektování individuálních dispozic žáků - vede k porozumění čtenému, které se promítá i do ostatních předmětů Čím je to dáno? - rychlostí zpracování v CNS při vytváření dynamického stereotypu

Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Děkujeme vám za pozornost… Hezký den všem