Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo DUM3.2_13_1 6 PředmětSpolečenské vědy, T ěl esná výchova Tematický okruhZdravý životní styl Název materiálu Závislost na kofeinu AutorMgr. Hana Topičová Datum tvorby 10. prosinec 2013Ročník 1. – 3. ročník Anotace Materiál slouží k všeobecnému seznámení žáků s problematikou rizik spojených s e závislostí na kofeinu. Materiál může být použit jak ve výkladové tak opakovací části vyučovací hodiny. Součástí materiálu jsou otázky a úkoly podchycující všeobecné povědomí žáků o problematice závislosti na kofeinu. Metodický pokyn Prezentace, výklad s otázkami a úkoly pro žáky v oblasti problematiky rizik spojených se závislostí na kofeinu. Prezentaci lze využít v průřezovém tématu „výchova ke zdraví“. Cílová skupina žáků: 15 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Topičová.
Kofein Čistý kofein je bílý hebký prášek nebo lesklé jehličky, hořké chuti. Kofein se vyskytuje v listech, semenech a plodech nejméně 63 rostlin. lístky maté Nejznámější jsou: plody kávovníku (Coffea arabica) čajová rostlina (Camellia sinensis) kakaové boby ořechy kola Je psychoaktivní stimulační drogou.
Zdroje kofeinu kávová zrna kakaové boby cola ořechy Kolovník zašpičatělý je strom. Roste převážně v západní Africe. Pěstuje se pro kolová semena, která jsou vysoce ceněna. Semeno se suší na slunci, až z něj zbude jen tvrdý kolový oříšek. Kávová semena jsou plody rostliny zvané kávovník. Plod podobný naší třešni, nejen tvarem ale i barvou, který bývá v době sklizně červený nebo červenofialový. Uvnitř plodu jsou ukryta dvě proti sobě položená semena – kávová zrna. Kakaové boby jsou sušené plody kakaovníku. Jsou bohaté především na hořčík, vitamin C a na antioxidanty Všechny tyto látky se získávají hlavně z nepražených bobů, pražené kakao jich obsahuje až 20× méně. Kakao také působí dobře na psychiku, přispívá totiž k vyplavování serotoninu. Pomáhá tedy při nervovém vyčerpání. Obr. 1 Obr.2 Obr. 3
Zdroje kofeinu čajové lístky lístky maté Listy čajovníku jsou dlouhé od tří do pětadvaceti centimetrů a široké mezi jedním a deseti centimetry, dospělé listy jsou tlusté, hladké a kožnaté, s krátkým řapíkem. Čajové lístky se většinou sbírají několikrát do roka. Obvykle jsou cennější mladší menší lístky u špičky výhonku a pupen. Yerba maté patří k nejoblíbenějším jihoamerickým nápojům, připravovaných z lístku cesmíny paraguayské, což je stále zelený, asi 15 m vysoký strom. Maté je známé především svými výraznými povzbujícími účinky. Obsahuje kofein, minerální látky, vitaminy A, B, C, E, betakoroten a antioxidanty. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém. Obr. 4 Obr. 5
Účinky kofeinu na lidský organismus Kofein má v rozumné míře povzbuzující účinky podobné kokainu a amfetaminu: bojují proti ospalosti a únavě povzbuzují psychický i fyzický výkon. Větší dávky začínají ovlivňovat mozek a míchu, ztrácí se koordinace a vzniká nervozita a úzkostné stavy. Stejně jako u kokainu a amfetaminu se tyto stavy zesílí při větší spotřebě.
Účinky kofeinu na lidský organismus V lidském organismu funguje kofein jako stimulátor centrální nerovové soustavy, dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Kofein má diuretické účinky, alespoň u osob, které nemají vyvinutou toleranci častým užíváním. U pravidelných uživatelů se vyvine tolerance k tomuto účinku. Neprokázalo se, že by pravidelná konzumace nápojů obsahujících kofein vedla k dehydrataci. Kofein stimuluje centrální nervový systém, urychluje trávení.
Nápoje s obsahem kofeinu Čaj se např. považuje za méně škodlivý než káva. Ale průměrný šálek sáčkového čaje obsahuje téměř stejné množství kofeinu jako instantní káva a někdy i více (dle druhu čaje). Čtyři šálky čaje po ránu stimulují více, než kdyby si dal narkoman stejnou dávku pod jazyk. Podobně působí i pití Coca Coly, jejíž nadměrné pití způsobuje poruchy spánku a nervozitu. Nápoje obsahující kofein jako káva, čaj, limonády a energetické nápoje se těší velké oblibě. Jde o nejpopulárnější psychoaktivní látku na světě, ale na rozdíl od ostatních je legální a její prodej se neřídí žádnými omezeními.
Káva Světově nejpopulárnějším zdrojem kofeinu jsou boby kávovníku, ze kterých se připravuje káva. Obsah kofeinu v kávovém zrnu se různí podle druhu kávovníku a metody zpracování zrn. Dokonce v plodech jednoho keře může být, co se týče obsahu kofeinu, velký rozdíl. Takže jeden šálek kávy obsahuje od 40 mg u espressa z odrůdy Arabica (30 ml) až po 100 mg na 120 ml v obyčejné překapávané kávě. Obecně dlouho pražená kávová zrna obsahují méně kofeinu než lehce pražená kávová zrna, protože proces pražení snižuje obsah kofeinu v zrnu.
Káva Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku. Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především. Káva zvyšuje krevní tlak. Obr. 6
Čaj Čaj je dalším běžným zdrojem kofeinu. Vlastně čaj obsahuje více kofeinu než káva, ale hrneček čaje obsahuje kofeinu méně, protože k jeho přípravě není použito takové množství rostliny. Sílu nálevu také ovlivňují podmínky pěstování rostliny, proces zpracování a další. Některé čajové odrůdy mohou obsahovat významně více kofeinu než jiné. Příprava čaje má velký vliv na to, jaký nálev nakonec bude. Barva čaje je, co se týče obsahu kofeinu, málo směrodatná. Některé světlé čaje obsahují mnohem více kofeinu než čaje tmavé. Obr. 7Čajovník čínský
Čaj Čaj je kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin (například tzv. ovocné čaje, bylinné čaje nebo šípkový čaj), které se někdy označují jako nečaje. Čaj má vedle povzbuzujících účinků v mnoha případech díky látkám v něm obsaženým také blahodárný vliv na organismus. Obr. 8 čajová plantáž
Energetické nápoje Energetické nápoje jsou nealkoholické nápoje, které obsahují (legální) stimulační drogu, v České republice téměř výhradně kofein. Mohou také obsahovat cukr či umělá sladidla, bylinné výtažky a aminokyseliny. Nadměrný přísun cukru vede také k řadě onemocnění. Obsah cukru je u jednotlivých produktů velmi proměnlivý, některé nápoje užívají umělá sladidla. Výběr energetických nápojů je široký; nejčastěji jsou balené v plechovkách. Energetická hodnota těchto nápojů není vysoká v porovnání s energeticky hodnotnou stravou, například jedno 330 ml balení Red Bullu obsahuje 636,6 kJ. Obr. 9
Energetické nápoje Zdravotní rizika plynou hlavně z obsahu kofeinu a cukru. Hlavním efektem energetického nápoje tedy není jeho energetická hodnota, ale stimulační dopady účinné látky na centrální nervovou soustavu, které vedou ke zvýšení pozornosti a nárůstu mentální a fyzické výkonnosti. Proto také energetický nápoj často obsahuje pomocné látky, které zintenzivňují efekt látky hlavní. Čaj, káva a kolové nápoje nejsou považovány za energetické nápoje. Častými konzumenty energetických nápojů jsou studenti, sportovci, noční návštěvníci klubů a diskoték či unavení řidiči. Kofein způsobuje dehydrataci a po odeznění účinku - psychický a fyzický útlum, vysoké dávky narušují koncentraci. Těžiště účinku energetických nápojů leží v obsahu kofeinu a cukru.
Cola Kofein je také běžně obsažen v limonádách jako Cola, původně připravovaná z kolových ořechů. Coca-Cola od roku 1944 registrováno v USA také jako Coke (česky zkráceně „kola“) je hnědý sladký nápoj s obsahem kofeinu a bezkokainového výtažku koky. Limonády obvykle obsahují od 10 do 50 mg kofeinu. Na druhou stranu nápoje jako Red Bull obvykle obsahují 320 mg/l, tedy mg v jedné plechovce. Na trh byl tento nápoj uveden roku 1886, od roku 1892 jej vyrábí The Coca-Cola Company. Dnešní Coca-Cola je již nealkoholickým nápojem a neobsahuje víno ani kokain jako původní verze, od roku 1888 je sycená oxidem uhličitým. Obr. 10
Kofola Kofola je sycený nealkoholický nápoj kolového typu, který vznikl v roce 1959 v Československu jako alternativa k tehdy nedostupným konkurenčním nápojům Coca-Cola nebo Pepsi. V porovnání s Pepsi Colou nebo Coca-Colou obsahuje o 30 % méně cukru, o trochu více kofeinu (15 mg/100ml, Coca-Cola 9,6 mg/100ml). Na rozdíl od některých jiných kolových nápojů (včetně obou zmíněných) neobsahuje kyselinu fosforečnou. Obr. 11
Čokoláda Čokoláda vyráběná z kakaa také obsahuje malé množství kofeinu. Hořká čokoláda obsahuje více kofeinu než mléčná. Obr. 12 Mléčná čokoláda (100 g) obsahuje 3 mg kofeinu Hořká čokoláda (100 g) obsahuje 10 mg kofeinu
Čokoláda Konzumace asi dvaceti až třiceti gramů čokolády třikrát týdně nijak negativně nepřispěje k obezitě, neohrozí velkou mírou nasycených mastných kyselin, ale dodá velké množství antioxidantů buňkám. Konzumace kvalitní čokolády snižuje pocity stresu, nervové zátěže a naopak vyvolává pocity štěstí a pohody, což je dáno obsahem fenylethylaminu, což je látka podobná amfetaminu. Podobně jako on zvyšuje krevní tlak a hladinu krevního cukru a vyvolává euforii.
Nežádoucí účinky kofeinu Nervová soustava Kofein může mít vedle stimulace nervové soustavy i účinky opačné a stimulace nervové soustavy je zřejmě vždy doprovázena i přehlušena rušivým účinkem kofeinu. Srdeční soustava Kofein zvyšuje riziko výskytu onemocnění srdce u osob, jejichž průměrná denní spotřeba přesahuje pět šálků kávy. Kvůli zvýšené srdeční aktivitě může kofein v krajním případě přivodit infarkt nebo problémy s ledvinami, protože se jedná o diuretikum. Některé studie uvádí, že kofein přechodně zvyšuje krevní tlak. Obr. 13
Nežádoucí účinky kofeinu Kosti Kofein se také může z části podílet na zvýšení rizika vzniku osteoporózy. Kofein ovlivňuje metabolismus vápníku v těle – zvyšuje jeho vylučování, proto by každý, kdo pije alespoň dva šálky kávy denně, měl také vypít sklenici mléka nebo sníst jogurt pro doplnění vápníku. Ženy U žen byla zjištěna souvislost kofeinu s vyšším rizikem vzniku cystickou mastitidou (zánětu v prsu) či mastodynií (bolest a napětí v prsou). Některé studie se snaží prokázat i souvislost s rakovinou prsu. Kofein v těhotenství prochází i placentou. Při nadměrném příjmu kofeinu v těhotenství může dojít ke snížení růstu plodu. Při kojení je kofein obsažen v mateřském mléku. Dítě pak může být podrážděné a může trpět nespavostí. Trávicí soustava Negativní projevy jsou zrychlení srdeční činnosti či bolest žaludku (z důvodu překyselení)
Závislost na kofeinu Kofeinismus patří k jedné z nejrozšířenější závislosti na světě. I když není kofeinismus tolik škodným návykem jako jiné návyky, rozhodně by se neměl podceňovat. Kofein se může stát náhradou za alkohol nebo drogy. Při pravidelné aplikaci kofeinu se stane tělo na kofein rezistentní a může na něm vzniknout závislost.
Závislost na kofeinu Pokud přestane milovník kofeinových nápojů kofein užívat, mohou se objevit nepříjemné abstinenční příznaky: bolesti hlavy ospalost vyčerpanost nervozita Příznakům se dá předejít postupným snižováním dávek během několika dní. Doporučená rychlost je ubrat půl šálku denně. Bolesti hlavy mohou být způsobeny poklesem krevního tlaku a mohou trvat až šest dní.
Nadměrná konzumace Velké množství kofeinu může mít útlumový efekt. Ve velkých dávkách vede k pocitu: podráždění neklidu nespavosti stresu rozrušení nesouvislému toku myšlenek a řeči ztrátě energie popřípadě i křečím Odborníci se shodli na tom, že 10 gramů kofeinu je dávka, která může způsobit křeče a selhání dýchání. 10 gramů je zhruba 100 šálků kávy.
Nadměrná konzumace Při zvýšené dávce kofeinu – např. šest až osm šálků kávy (600 mg) -mohou přetrvávat zákeřné účinky. Zákeřné - protože je považujeme za normální symptomy stresu, na které je další šálek kávy ta správná léčba. Projevují se nedostatkem spánku, depresí, úzkostmi, popudlivostí, špatnou funkcí vnitřních orgánů a rychlým nepravidelným tepem
Nadměrná konzumace Děti jsou obvykle náchylnější a nemají tak vyvinutou obranyschopnost organismu: jedna plechovka Coca Coly vypitá malým dítětem odpovídá zhruba – co se týče kofeinu čtyřem šálkům kávy pro dospělého člověka. Smrtelná dávka kofeinu je při orálním užití 150 mg/kg, to je pro 100 kg těžkou osobu 15 g, přepočítáno na kávu je to 25 litrů. Nejvyšší dávka, kterou člověk přežil, byla 24 g kofeinu. Nejnižší, kterou nepřežil, byla 3,2 g, ovšem nitrožilně. Za rozumné denní množství se považuje cca 300 mg kofeinu, což jsou asi tři šálky kávy.
Závěr Příliv energie a pocit čilosti, které jsou důsledkem užití povzbuzujícího prostředku, s sebou nesou daň v podobě vedlejších účinků – závislost, nervozita, únava, nespavost a deprese. Racionální strava, dostatek pohybu i odpočinku, ovládání stresu a pití dostatečného množství kvalitní vody zvyšují celkový pocit dostatku energie, zlepšují náladu, posilují myšlení a napomáhají imunitním funkcím a emocionálnímu zdraví. Žádný umělý povzbuzující prostředek nemůže jak mysli, tak tělu poskytnout to, co přináší z d r a v ý ž i v o t n í s t y l
Otázky a úkoly 1. Co je kofein? 2. Kde se kofein vyskytuje? 8. Zamysli se, najdi si informace a napiš, zda a jak kofein ovlivňuje sportovní výkony a zda je vhodným stimulantem pro dosahování vyšších sportovních výkonů 3. Jaké jsou účinky kofeinu na lidský organismus? 4. Jaké znáš nápoje s obsahem kofeinu a co o nich víš? 6. K čemu vede nadměrná konzumace kofeinu? 7. Jak se projevuje závislost na kofeinu? 5. Jaké jsou nežádoucí účinky kofeinu na lidský organismus?
Kofein a sportovní výkon Kofein neprospívá krátkodobým a vysoce intenzivním aktivitám (např. sprint, intenzivní krátkodobý trénink). Kofein zvyšuje výkonnost u vytrvalostních sportů (zlepšuje využití tuků jako energetického zdroje). Mezinárodní olympijský výbor původně zařadil kofein na seznam zakázaných látek (v případě zjištění více jak 12 µg/ml moči). Od roku 2005 však již kofein nepatří mezi zakázané látky a to v jakémkoliv množství.
Použité zdroje Obr. 1 MARKSWEEP. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 2 FRANZ EUGEN KÖHLER. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 3 FRANZ EUGEN KÖHLER. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 4 SHIZHAO. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 7 FRANZ EUGEN KÖHLER. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 5 PHYZOME. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 6 YOSRI. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
Použité zdroje Obr. 9 GRENDELKHAN. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 10 THE COCA-COLA COMPANY. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 11 THEMIGHTYQUILL. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 13 HÄGGSTRÖM MIKAEL. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 12 ANDRÉ KARWATH. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 8 SHIZHAO. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: