1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Procvičování zdravého životního stylu Dagmar Šťastná.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energeticky bohatá poživatina,
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Karolína Konečná 8.třída
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
TÉMA: Zásady zdravého života
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vypracoval:Vojtěch Szoltys
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Energetická hodnota dětské výživy
Jak číst nápisy na potravinách
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Preventivní program podpory zdraví „HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ“
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Diferencované stravování
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení

1) Zdravá výživa ( = přiměřená, pestrá a vyvážená) 2)Nekouření 3) Vysoká pohybová aktivita

4) Nízká míra konzumace alkoholu 5)Dostatek spánku 6)Optimismus a dobrá nálada, radost ze života 7)Vyvarovat se působení škodlivých látek a obecně škodlivých a rizikových faktorů

Je obstarání důležitých minerálů pro lidské buňky v organismu pro podporu života.

1. Cukry 2. Tuky 3. Bílkoviny 4. Voda 5. Vláknina 6. Vitamíny 7. Minerály

Dbáme na : kvalitu pestrost vyváženost stravy -musí dodávat dostatek energie a živin -nesmí vést k přebytkům některých složek potravy -pravidla zdravé a vyvážené stravy nejsou drastické diety

 Látková výměna potřebuje ke své funkci základ- biologicky hodnotná, ekologická strava, dostatek kvalitní vody – denně nejméně 35 ml na každý kilogram tělesné hmotnosti

 Vyjadřuje množství energie  Uvádí se v kilokaloriích (kcal) nebo kilojoulech (kJ) na 100 g / 100 ml a pro přepočítání kilokalorií na kilojouly stačí vynásobit množství kilokalorií číslem 4,2 (například 150 kcal * 4,2 = 630 kJ).  Energetická hodnota potravin se liší podle složení  Uvádí se na zadních obalech

Jezte hodně ovoce a zeleniny. Zelenina by měla představovat základní kámen výživy - hlavní chod Zvyšte příjem bílkovin. Bílkoviny jsou klíčovou součástí svalových tkání - tkání, které spalují kalorie.

Jezte jídla bohatá na vlákninu. Zvyšte příjem minerálů Jezte ryby a neškodné tuky

Snižte příjem zbytečných karbohydrátů Bílý cukr a bílá mouka Vyhýbat se sladkostem, koláčům, sušenkám a dalších výrobků z bílé mouky, slazeným ovocným džusům, slazeným nápojům

 Glukometr  Hodnotu cukru v krvi-glykemii  Hladina cukru se po každém jídle zvyšuje  Měření hodnoty cukru v krvi nalačno a po jídle.  Normální hodnoty :3,5 - 6,4 mmol/l (na lačno).  Po jídle stoupají až o 2 mmol/l.Hodnota klesne pod 3,5 mmol/l,-hypoglykemii – sníženou hladinu krevního cukru.  Hodnoty vyšší než 6,4 mmol/l - hyperglykemii – zvýšenou hladinu krevního cukru.

Vyhýbejte se špatným tukům Špatné tuky jsou umělé tuky bohaté na kalorie a obsahují nezdravé - nasycené, mastné kyseliny.

Snižte příjem alkoholu Obsahuje mnoho kalorií, proto s konzumací přestat nebo snížit Nedoporučuje se více než jednu skleničku červeného vína nebo piva denně.

Najezte se raději dříve než později  Snídaně je důležitá. Nejíst tučná jídla večer a v noci  7-9 hod Snídaně  hod Svačina  hod Oběd  – Svačina  – hod Večeře

Před každým jídlem si řekněte, jestli máte opravdu hlad nebo chuť Pomalu omezujte množství jídla Jezte 5 krát až 6 krát denně Jezte malá množství, ne velká jídla Jezte ovoce zeleninu Nepřejídejte se

Hýbejte se, alespoň rychlá chůze denně Cvičte intenzivněji a častěji! Vyhýbejte se stresu

Každý den si dopřejte pobyt na čerstvém vzduchu Žijte život plný vitality Vypijte denně nejméně 2-2,5 litru tekutin Omezujte sedavé činnosti

Omezte příjem soli na 6 gramů za den. Sladkosti zařazujte do jídelníčku s rozmyslem. Do jídelníčku pravidelně zařazujte mléko a mléčné výrobky

 media/publikace/informacni- materialy/pyramida-zdrave-vyzivy/115- pyramida-zdrave-vyzivy.aspx media/publikace/informacni- materialy/pyramida-zdrave-vyzivy/115- pyramida-zdrave-vyzivy.aspx   soucasti-vyzivy.php soucasti-vyzivy.php 

 Zdravá výživa - Jan Pitha, Rudolf Poledne  77 jednoduchých tipů na hubnutí - Ingrid Kiefer, Brigitte Charwat, Michael Kunze  Fit pro život - Hervey a Marilyn Diamond

DĚKUJEME ZA POZORNOST Vypracovaly Bakešová, Vecková a Kučerová