VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
„EU peníze středním školám“
Život na Zemi.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Zdravý životní styl základní principy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
„EU peníze středním školám“
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Potravní pyramida.
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Potraviny – zdroje energie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Příprava stravy v rodině
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výživa buňky.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Stravovací pojmy VY_32_INOVACE_12 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Vztahy mezi organismy.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Ekosystémy.
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Potravní pyramida, potravní řetězec
Zdravé stravování KC3.
Živočichové rybníka a jeho okolí
Co jsme již poznali.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Fotosyntéza.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Potraviny rostlinného původu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
5-denní jídelníček.
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Název projektu: Moderní škola
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Z DRAVÁ VÝŽIVA Autor: Natálie Mrkvová Pro 6. Třídu.
Transkript prezentace:

VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain

je soubor biochemických procesů, kterými organismy přijímají z vnějšího prostředí organické a anorganické látky nezbytné pro udržení životní aktivity, zdraví, růstu a rozmnožování. Výživa Podle způsobu výživy se organismy včetně člověka dělí na heterotrofní autotrofní, a mixotrofní Výživou rozumíme dodávání energie pro zachování základních životních pochodů a stálé tělesné teploty, a dodávání hmoty,materiálu pro výstavbu těla a pro ochranu organismu před nepříznivými vlivy.

Autotrofní organismy většina rostlin, řasy, sinice Organismy, které získávají organické látky z anorganických v procesu fotosyntézy. Heterotrofní organismy Organismy, které získávají organické látky trávením stravy (přijímají organické látky vytvořené jinými organismy). většina živočichů, včetně člověka, dále i houby a bakterie Mixotrofní organismy Organismy s kombinací autotrofní a heterotrofní výživy. například masožravé rostliny producenti konzumenti primární sekundární býložravci vše- a masožravci

Potrava Ve výživě se můžeme setkat s pojmy jsou všechny materiály, které mohou sloužit k výživě jedince. Pokud potrava slouží k výživě zvířat, označuje se jako krmivo. Poživatiny jsou všechny látky, které člověk užívá k výživě (které procházejí jeho trávicí soustavou)  potraviny  pochutiny  nápoje  lahůdky Pokud potrava slouží k výživě lidí, označuje se jako poživatina.

Potraviny Pochutiny jsou poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou, produkty rostlinného i živočišného původu jsou poživatiny s malou nebo nulovou výživovou i energetickou hodnotou, mají výraznou chuť a typickou vůni, podporují činnost trávicího systému (vylučování trávicích šťáv) nebo působí povzbudivě na nervovou soustavu. Konzumují se spíše pro uspokojení psychických potřeb. Nápoje jsou tekutiny obsahující vodu, některé mají výživovou hodnotu a proto se řadí k potravinám. Lahůdky jsou potraviny s vysokou senzorickou hodnotou a vysokým obsahem energie sůl, káva, čaj, koření, hořčice, ocet … sladkosti, bramborové lupínky…

Pokrm je poživatina (nebo směs poživatin) připravená ke konzumaci. Syrový brambor je poživatina, vařený brambor je pokrm. Jablko můžeme považovat za poživatinu i pokrm.

Jídlo je sestava pokrmů přijímaných v určitou denní dobu (snídaně, svačina, oběd, večeře). Snídaně 3x jinak

Jídelníček je plán stravy na den nebo i delší časový úsek. Vypracovává se zejména pro potřeby společného stravování.

Strava je označení pro vše co člověk sní během dne (týdne, měsíce, roku….) „Snídej sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli.“ Kterému typu stravy odpovídá toto rčení? pyramida = večerní jedlíci diamant = polední strávníciobrácená pyramida = snídající Co to je brunch (branč) a ke kterému typu stravy se hodí? Potrava je vše, co můžeme zkonzumovat za účelem výživy. Strava je to, co člověk skutečně v určitém časovém intervalu zkonzumuje.

Stravovací režim je způsob stravování během dne (týdne, měsíce, roku), množství a skladba jídel a rytmus jejich požívání.

Dieta je v hovorovém jazyce strava s upřesněným výběrem jídel dle typu onemocnění (strava osob nemocných určitou chorobou nebo usilujících o snížení tělesné hmotnosti). strava anglicky diet německy diät španělsky dieta italsky dieta rusky диета Pojmy strava a dieta mají stejný význam. strava = dieta