Rytíři Lucie Sosnová, Kateřina Sirotková. Rytíř Rytíř (z německého Ritter, jezdec) je označení středověkého obrněného bojovníka na koni - válečníka šlechtického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Téma: Středověká literatura
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Husitské válečnictví.
Rytířské řády.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Vznik státních útvarů V.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-59 Anotace
Dějiny Tělesné výchovy a Sportu
Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Křížové výpravy.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Co si představíš pod tímto pojmem?
Gotická kultura a vzdělanost
DVORSKO RYTÍŘSKÁ KULTURA
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Rytíři Dějepis - 7. ročník Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová
RANÝ STŘEDOVĚK.
ERBY Heraldika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Heraldika.
Husitské zbraně Daniel Koktavý VI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ 18 - Rytířská kultura
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
III/2 XV A
Feudální systém.
Vznik Svaté říše římské
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Augusta, P. a kol.: DĚJINY STŘEDOVĚKU A RANÉHO NOVOVĚKU – 2. DÍL – VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK. SPN.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
Středověká literatura - úvod
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_04
Rytířská hrdinská epika
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Tělesná kultura středověku
Středověká společnost- vrcholná
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Úvod do středověku.
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

Rytíři Lucie Sosnová, Kateřina Sirotková

Rytíř Rytíř (z německého Ritter, jezdec) je označení středověkého obrněného bojovníka na koni - válečníka šlechtického původu (latinsky miles). Ve vrcholném středověku byl každý rytíř automaticky šlechticem, ale ne každý šlechtic rytířem, protože k pasování na rytíře byla potřeba, aspoň v prvních obdobích, prokázat statečnost a věrnost. Těžkooděná jízda představovala elitu a ve většině bitev i rozhodující sílu středověkého vojska.

Zbraně a zbroj Oblékal se do těžké kovové zbroje, jež se skládala z brnění, přilby a štítu. Jeho hlavními zbraněmi byl meč a dlouhé kopí, mimo to se často používaly zbraně jako sekera, kladivo či palcát. palcát rytířská zbroj

Kůň Rytířův nejcennější majetek byl kůň. Nesl ho jak do bitev a válek, tak i při turnajích a kláních. Jeho válečný oř byl těžce obrněn jako rytíř a často musel nést váhu více než 100 kg. Rytíři měli tři typy koní: válečný – k boji, účastnil se klání jezdecký – k pohybu ve volném čase soumar – k nošení osobního majetku (výstavní – kůň bohatých rytířů a feudálů, určený pro přehlídky a slavnosti ale ne k boji) Někteří koně byli speciálně cvičeni k tomu, aby napadali soupeře, ale to se později přestalo praktikovat, jelikož napadali i koně ostatních vojáků.

Pasování Pasování na rytíře byl slavnostní obřad, který měl probíhat v kostele. Většinou se však odehrával přímo na bojišti před zahájením bitvy či po ní. Rytíře pasoval panovník nebo jeho zástupce (v českých zemích jen král). V ranném středověku ale mohl rytíře pasovat kterýkoliv jiný rytíř. Mladý bojovník před tím, kdo ho pasoval, poklekl a přednesl předepsanou přísahu. Poté ho pasující lehce udeřil plochou stranou meče na obě ramena a předal přilbu, štít, ostruhy a připnul mu pás s mečem jako odznak rytířství (odtud pochází výraz pasování). Rytíř měl následně privilegia např. vlastnictví dědičných pozemků, účastnit se volby panovníka, být oslovován „statečný rytíři“ atd.

Mravní kodex Rytířstvo se od ostatních společenských vrstev feudální společnosti odlišovalo nejen svou specifickou zbrojní vybaveností a charakteristickým jízdním způsobem boje, ale především systémem hodnot. Součástí mravního kodexu rytířů bylo naplňování tří zásad: statečnost - schopnost dokázat fyzickou sílu a odvahu v boji loajalita - věrnost pánovi, dodržování slibů, spolupráce v boji štědrost - rytíř opovrhuje bohatstvím, odmítá je hromadit a záměrně plýtvá penězi

Rytířské erby Své erby měli panovníci, šlechtici, rytíři, někdy i církevní hodnostáři. Erb mohl někdo získat třeba při povýšení do šlechtického stavu nebo také v souvislosti s udělením rytířských řádů. Erby mohl měnit pouze panovník. Vznikaly původně z důvodu rozeznání rytířů v brnění. Rytíři se museli držet těchto zásad: 1)denně se účastnit mše svaté 2)bojovat za víru a katolickou církev 3)postupovat vždy čestně 4)nasadit život za právo a za slabšího 5)chránit sirotky a vdovy 6)poslouchat papeže, císaře, krále a jinou vrchnost.

Turnaje Na turnajích si rytíři zdokonalovali techniku boje. Rytířský turnaj organizovala šlechta – vévodové, hrabata a příbuzní králů. Jednotliví šlechtici byli také mecenáši turnajových rytířů a poskytovali svým favoritům finance na výzbroj a koně. Původní rytířské turnaje nebyly soubojem dvou soupeřů, ale v boji stály proti sobě dvě skupiny rytířů. V čele každé skupiny stál feudál, který skupině velel. Průběh turnaje : 1) Jednotlivé týmy se setkaly v boji v přesný den a čas. 2) Místo souboje – champ – bylo ohraničené, ale neupravené a záměrně plné překážek – křoví, stromů, stodol, vinic a příkopů, někdy byla součástí herního pole i celá vesnice. Úkol turnajového rytíře - porazit co nejvíce protivníků a co nejvíce jich zajmout. Cíl - najít si v nepřátelské skupině rytířů konkrétního protivníka a zahnat druhé mužstvo na útěk. Vítězi patřila zbroj zajatého a výkupné za jeho osobu.

Rytířské řády Rytířské řády vznikají koncem 11. a během 12. století, především v souvislosti s křížovými výpravami do Svaté země. Původní myšlenka řádů - péče o nemocné poutníky do Svaté země. Členové řádů spojovali tradiční mnišské přísliby (chudoba, cudnost, poslušnost) s povinností boje proti nevěřícím, tj. pohanům. Další řády vznikly později na jejich působištích ve Španělsku a severovýchodní Evropě. Postupem doby se řády koncentrovaly na získání státní moci a hromadění majetku.

Rytíři ve filmech a v literatuře Rytířskými ctnostmi bývaly štědře obdařeny postavy vystupující v hrdinských eposech. Nejznámější : - písně o franckém rytíři Rolandovi (je součástí básní o Karlu Velikém) Hrdinské eposy skládali původně potulní zpěváci a sami je také šířili. Šlechta ani panovníci však většinou nerozuměli latině, proto se epické básně a také milostné písně skládaly v národních jazycích (francouzštině, němčině apod.). Rytíři ve filmech a pohádkách: Např. Tři mušketýři, Za humny je drak, Ať žijí rytíři, Ať žijí duchové

Zdroje internet