JAZYKY. Základní prostředek dorozumívání mezi lidmi. Co to je jazyk ? Zdokonalováním mnoha generacemi uživatelů velmi rozrůznil a stal se jedním z hledisek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světové jazyky. Na světě dnes existuje kolem jazyků Pouze maximálně 7000 je považováno za samostatné U většiny je obtížné určit hranici mezi jazykem.
Advertisements

OB 21 OBN POSTAVENÍ ČR VE SVĚTĚ. ČR Postavení ČR ve světě ● Zkuste se zamyslet, jaké má ČR postavení ve světě a do jakých světových organizací patří.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Osoba hluchá je nevzdělavatelná. Aristoteles, 400p.n.l.
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Národnostní struktura obyvatelstva
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
ČESKÁ REPUBLIKA a státy světa.
Název prezentace (DUMu)
Internet.
Německý jazyk Gymnázium Jírovcova 8 Prezentace německého jazyka
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekonomika– národní hospodářství
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Znakový jazyk Znakovaná čeština
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Evropská územní spolupráce
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
13. Růst lidské populace, demografie
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,2,4_50
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 EU OP VK 01/11
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Revoluce v evropských zemích 1848
Evropa v letech Věk revolucí.
Život bez střeva , Praha.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rada EU.
Srovnání obyvatelstva států
Transkript prezentace:

JAZYKY

Základní prostředek dorozumívání mezi lidmi. Co to je jazyk ? Zdokonalováním mnoha generacemi uživatelů velmi rozrůznil a stal se jedním z hledisek umožňujících členění lidské populace. Co to je lingvistika ? Jazykověda, věda zkoumající jazyk. Součástí lingvistiky jsou i obory zkoumající jednotlivé jazyky. Jaký jazyk zkoumá bohemistika, sinologie, anglistika? Češtinu, čínštinu, angličtinu.

Skupiny jazyků, které si i přes odlišný vývoj uchovaly společné prvky. Co to jsou jazykové rodiny ? Indoevropská Čínskotibetská Afroasijská

rodný (mateřský) jazyk cizí jazyk světový jazyk úřední (oficiální) jazyk mrtvý jazyk umělý jazyk

Co to jsou světové jazyky? Jazyky s největším počtem rodilých mluvčích. pořadíjazykmilionů rodilých mluvčích 1.mandarínská čínština900 2.španělština430 3.angličtina340 4.hindština337 5.arabština250 6.portugalština200 7.bengálština190

Čínština Čína, Indonésie, Malajsie, Singapur, Čínská republika, Thajsko a čínské komunity po celém světě

Španělština

Angličtina oficiální jazyk jeden z oficiálních jazyků

Hindština Nejdůležitější z asi tisíce jazyků Indie.

Arabština oficiální jazyk jeden z oficiálních jazyků

Portugalština

Bengálština

Co to je úřední (oficiální) jazyk? Jazyk stanovený zákonem pro komunikaci s úřady, včetně školství. Jazyk, kterým se na území daného státu převážně komunikuje. Stát může mít více úředních jazyků Španělsko má 4 úřední jazyky Bolívie má 37 úředních jazyků (španělština a 36 indiánských jazyků). Indie má 23 úředních jazyků, nejpoužívanější jsou hindština a angličtina. Belgie má 3 úřední jazyky španělština (kastilština), katalánština, galicijština a baskičtina vlámština (nizozemština), francouzština a němčina Švýcarsko má 4 úřední jazyky němčina, francouzština, italština, rétorománština

Jeden jazyk může být úředním jazykem ve více zemích angličtina je úředním jazykem v 67 státech arabština je úředním jazykem v 26 státech francouzština je úředním jazykem v 29 státech španělština je úředním jazykem v 19 státech portugalština je úředním jazykem v 9 státech němčina je úředním jazykem v 6 státech U každého z těchto jazyků uveď alespoň dva státy, ve kterých se oficiálně používají.

Čeština Úřední jazyk pouze v ČR a EU. Němčina Úřední jazyk v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Lichtenštejnsku, Lucembursku, Belgii a v EU.

Co to je umělý jazyk? Jazyk, který byl vytvořen jedním člověkem nebo i skupinou lidí, s cílem zjednodušení komunikace mezi lidmi. Nejrozšířenějším umělým jazykem je esperanto, poprvé zveřejněné v roce 1887 (tvůrcem byl polský lékař Ludvík Lazar Zamenhof). nejnavštěvovanější web pro bezplatné studium esperanta

Co to je mrtvý jazyk? Jazyk, který už nemá žádné rodilé mluvčí (jazyk, který má rodilé mluvčí se označuje jako živý jazyk). latina staroslověnština Mrtvý jazyk, který se ale dále používá v odborné terminologii (v lékařství, biologii, právu, teologii) Nejstarší slovanský spisovný jazyk. Otьče našь, iže jesi na nebesi, da svętitъ sę imę tvoe, da pridetъ cěsarьstvo tvoe, da b ǫ detъ volě tvoě ěko na nebesi i na zemli; chlěbъ našь nas ǫ štьnii daždь namъ dьnьsь i ne vъvedi nasъ vъ napastь nъ izbavi ny otъ l ǫ kavago. Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé, přijď království tvé, buď vůle tvá, jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme naším viníkům, a neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého.

Schopnost číst a psát v mateřském jazyce. Co to je gramotnost? Urči světové regiony s nejnižším a nejvyšším podílem gramotných (sleduje se u populace nad 15 let). Co to je negramotnost a pologramotnost ?