Skandinávské zkušenosti s inkluzí Mgr. Bohumil Kartous, Ph.D., EDUin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Organizační struktura
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Reforma financování regionálního školství
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
MAP – Místní akční plán ORP RK
9. Tvorba individuálního plánu
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Místní plán inkluze + OP VVV
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Bc. Magdalena Zábranská
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
Asistent pedagoga pro děti a žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference
Pedie Co mají společné?.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Organizační struktura
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Vítejte na třetí místní konferenci
Význam a přínos šablon pro málotřídní školy
Transkript prezentace:

Skandinávské zkušenosti s inkluzí Mgr. Bohumil Kartous, Ph.D., EDUin

Vznik této analýzy byl finančně podpořen EHP a Norskými fondy

Proč inkluze Začleňování (inkluze) není zdaleka jen téma vzdělávání, jde o osvědčený přístup k rozvoji společnosti. Reprodukovat tuto společnost v rámci principů a hodnot, na nichž je tato společnost ustavena. Posilování sociální koheze v době, kdy děti vyrůstají ve virtuálním prostředí, generace se odcizují, dochází k prolínání kultur. Jde o trvalý proces.

Proč se inspirovat a kde Diskuse v ČR trvalá už mnoho let, přesto nelze tvrdit, že existuje společenská shoda a podpora napříč politickým spektrem. Legislativa pouze vytváří potenciál ke změně, nezajistí, že reforma v podobě začleňování dětí se specifickými vzdělávacími potřebami bude úspěšná. Zkušenost v českém vzdělávání ukazuje, že systém reformu nepřijme (např. přechod na rámcové vzdělávací programy). Existuje přitom možnost poučit se v zahraničí. Skandinávské země začaly s inkluzí před dvaceti lety a v mnoha ohledech takové zkušenosti nabízejí.

Kde jsme hledali, co jsme našli Norsko Finsko Švédsko Dánsko Souhrn skandinávských zkušeností Inspirace pro Českou republiku

Norsko Relativně velká země s malou hustotou obyvatel, vysoce urbanizovaná. Nepočetné tradiční minority. Relativně vysoká míra imigrace z rozmanitých kultur, vysoký nárůst za krátkou dobu (ze 4 % na 15 % během 20 let).

Norský vzdělávací systém Vysoká míra investic (7,42 %) do veřejného vzdělávání. Rozdělené řízení (ministerstvo legislativa, Národní ředitelství pro vzdělávání a profesní přípravu exekutiva). Zrušení oficiálních speciálních škol v rámci veřejného vzdělávacího systému (dle odhadů cca žáků ve školách zřízených mimo systém).

Norská zkušenost Důraz na jazykovou přípravu. Politická jednota a dodržování stanovené koncepce. Trvalá podpora učitelů znamená efektivní vzdělávání dětí se specifickými potřebami. Jednotné kurikulum. Nikoliv testování, ale sledování v průběhu. Nová, expertní role speciálních pedagogů z praktických škol.

Problémy a rizika v Norsku Určitá míra rezistence ze strany učitelů a společnosti. Snaha zakládat speciální školy mimo oficiální systém.

Finsko Relativně velká země s malou hustotou obyvatel, vysoce urbanizovaná. Nepočetné tradiční minority. Doposud relativně nízká míra imigrace (cca 6 %), nicméně s rostoucí tendencí.

Finský vzdělávací systém Nadprůměrná míra investic (6,47 %) do veřejného vzdělávání v porovnání OECD. Progresivní míra začleňování na všech úrovních, pouze 0,3 % žáků mimo hlavní vzdělávací proud. Jeden z nejprogresivnějších systémů na světě. Jedno kurikulum pro všechny, individuální vzdělávací plány (totéž jako v ostatních skandinávských zemích). Rozdělené řízení systému, reforma učitelství (na konci 20. století), suverenita učitelů.

Finská zkušenost Absence selektivních škol na úrovni ZŠ. Ambasadoři z minorit. Úzká spolupráce s rodinami. Jednotné kurikulum. Povinné předškolní vzdělávání. Volitelný desátý ročník ZŠ. Velká sociální podpora. Maximální míra podpory pod jednou střechou žákovy školy.

Problémy a rizika ve Finsku Možné problémy s narůstajícím počtem imigrantů (?)

Švédsko Největší a zejména nelidnatější ze skandinávských zemí. Nepočetné tradiční minority. Nejvyšší míra imigrace (cca 25 %).

Švédský vzdělávací systém Nadprůměrné investice do vzdělávání v rámci OECD, nejnižší mezi skadinávskými zeměmi (6,33 %). Rozdělené řízení systému (malé ministerstvo, větší tří organizace, národní agentura Skolverket, inspekce, agentura pro speciální školství). Školy pro děti se vzdělávacími problémy a speciální školy (přesto minimum žáků nezačleněných).

Švédská zkušenost Nabídka umístění do mateřské školy od brzkého věku dítěte. Dobrovolný rok předškolního vzdělávání. Individuální plán pro každé dítě. Konzultace rozvoje dítěte s rodiči. Zabezpečení škol (psycholog, lékař sociální pracovník, speciální pedagogové, asistenti). Středoškolská studia pod jednou střechou.

Problémy a rizika ve Švédsku Odsouvání dětí, které nedosahují požadovaných výsledků, do separovaných škol (tříd). Velký příliv dětí s jiným mateřským jazykem.

Dánsko Nejmenší ze skandinávských zemí, lidnatost obdobná Norsku a Finsku (5,5 milionu lidí). Centralizovaná země, vysoká míra populace v městských aglomeracích. Odlišný geografický charakter, více „kontinentální“ charakter. Nepočetné tradiční minority. Relativně vysoká imigrace z různorodých kultur (17 %).

Dánský vzdělávací systém Nejvyšší investice do vzdělávání v rámci OECD (7,94 %). Řízení systému jednotně pod ministerstvem. Speciální školy jako pevná součást systému, představují 30 % investic do systému. Snaha snížit podíl žáků ve speciálních školách, reforma odstartovala v roce 2008, cíle se zatím nepodařilo dosáhnout.

Dánská zkušenost Finanční podpora. Ověřování jazykové způsobilosti v raném stádiu. Důslednost ve sledování přijatých opatření.

Problémy a rizika v Dánsku Poptávka části rodičů a učitelů.

Souhrn skandinávských zkušeností Oficiální podpora inkluze napříč politickým spektrem. Inkluzivní opatření mimo vzdělávací systém. Strategický přístup k zavádění systémových změn. Rozdělení politické a výkonné části řízení vzdělávacího systému. Financování. Důraz na jazyk. Jednotné kurikulum. Podpora učitelů v jejich přesvědčení i práci.

Inspirace pro Českou republiku Maximální snaha o podporu reformy shora. Vytvoření realistického plánu průběhu reformy. Prostředky na inkluzi jsou investicí s vysokým zhodnocením. Podpora učitelů.

Děkuji za pozornost