Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Člověk, jeho životní podmínky a vztahy k prostředí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
= přeměna látek a energií
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice Autor: Mgr. Milan Urbášek Název DUM: VY_32_INOVACE_10 Název sady: Přírodověda pro 5. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál seznamuje žáka se zařazením člověka jako živočišného druhu a základními podmínkami pro život člověka na Zemi. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem. Datum:

 Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola Základní Škola Přáslavice Sada VY_32_INOVACE_10 Anotace Výukový materiál o člověku, jeho životních potřebách, výživě. Obsahuje cvičné otázky. Prezentace je určena pro interaktivní použití. DUM vypracován dne: Ověřeno ve výuce dne:

  Člověk je součástí přírody, patří do živočišné říše  Osou těla je páteř složená z obratlů = obratlovec  Děti (mláďata) sají mléko = savec  Schopnosti složitě myslet, dorozumívat se řečí, uvědoměle pracovat Člověk jako živočišný druh

  Základní podmínky pro život člověka na Zemi jsou: 1.Teplo 2.Světlo 3.Vzduch 4.Voda 5.Potrava Životní podmínky

  V nejhustěji obydlených oblastech teploty nejsou ani příliš nízké, ani moc vysoké  Oblasti poblíž severního a jižního pólu jsou tak chladné, že tam člověk prakticky nemůže žít  Naopak ani oblasti s velmi vysokými teplotami nejsou pro život člověka příliš vhodné Teplo

  Střídání dne a noci (světla a tmy) v průběhu 24 hodin  Původní obyvatelé polárních oblastí byli schopni se přizpůsobit podmínkám polárního dne a noci (slunce několik měsíců nezapadá/nevychází)  U lidí žijících mimo tato území by mohla tato dlouhá období vyvolat duševní skleslost, sníženou odolnost proti nemocem a jiné potíže Světlo

  Plíce = schopnost přijímat pouze kyslík ze vzduchu  Bez přístrojů člověk nemůže dýchat ani pod vodou, ani ve výškách, kde je obsah kyslíku ve vzduchu nedostatečný  Horolezci používají kyslíkové přístroje  Kabiny letadel mají zařízení, kde se potřebné složení vzduchu zabezpečuje Vzduch

  Lidské tělo samo o sobě obsahuje asi 70% vody  Doporučený denní příjem vody je až 2,5 litru  Člověk přijímá vodu z nápojů a potravin (maso, ovoce)  Oblasti bez vody jsou neobydlené ! Člověk svou činností vodu znečišťuje a sám si ničí jednu ze základních podmínek života ! Voda

  Člověk potřebuje pro život potravu rostlinného i živočišného původu  Potrava je zdrojem vitamínů, živin, vody, vlákniny a dalších důležitých složek pro zdraví  Zemědělská výroba zabezpečuje výživu obyvatel  Každý člověk by se měl snažit jíst zdravou výživu Potrava

  Bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály, vláknina  Bílkoviny = živočišné a rostlinné, růst organismu 1.Živočišné – maso, vnitřnosti, mléko 2.Rostlinné – luštěniny (čočka, hrách)  Tuky = živočišné a rostlinné, zdroj energie 1.Živočišné – maso, mléko, vejce 2.Rostlinné – oleje, plody (olivy)  Cukry = ovoce, zelenina, brambory, zdroj energie  Vlákniny = luštěniny, činnost trávicí soustavy Zdravá výživa

  Sodík, jód = jodisovaná kuchyňská sůl, podporují činnost štítné žlázy  vápník = mléko a mléčné výrobky, podporují růst kostí  Železo = zelený salát, špenát, maso – tvorba krve  Fluór = maso mořských ryb – zdravý vývoj zubů Minerální látky

  A = zelenina (mrkev, rajčata), ovoce (ostružiny) – zdraví oční sítnice a pokožky  B = maso, droždí, ořechy, slupky obilovin – činnost nervové soustavy a tvorba červených krvinek  C = ničí se teplem, šípky, kiwi, papika, zelí – zvyšují obranyschopnost proti nachlazení  D = rybí tuk, mléko, máslo, vejce – zajišťují správný vývoj kostí Vitamíny

  Vyjmenuj základní životní podmínky pro člověka. ………………………………………………  Kolik procent vody obsahuje lidské tělo? ………………………………………………  Co patří do zdravé výživy? ………………………………………………  Který vitamin zvyšuje obranyschopnost proti nachlazení? ……………………………………………… Otázky: