TABÁKOVÁ EPIDEMIE A JEJÍ PŮVODCE Eva Králíková Ústav hygieny a epidemiologie1.LF UK a VFN a Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
Senioři a Strategie pro Brno Mgr. Eva Gregorová Kancelář strategie města Magistrát města Brna 31. Březen 2011, Jihlava, Rodinná politika v centru pozornosti.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká písmena Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová LEGÁLNÍ DROGY Normální je nekouřit. Alkohol i cigareta poškozují zdraví.
Sortiment a označování zboží Zbožíznalství 1. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Jak zchladit horké hlavy cestujících aneb nebojte se klimatizací v MHD SDP, odborná skupina Tramvaje Praha, červen 2016 Thermo King.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_01_pohlavní choroby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - Screeningové programy“ Financováno z Integračního operačního programu (IOP) ( )
DLOUHODOBÉ SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ PO ICMP S TERAPIÍ OPTIMALIZOVANOU POMOCÍ AGREGOMETRIE MARTIN ŠRÁMEK, ALEŠ TOMEK Neurologická klinika UK 2.LF a FN Motol,
Spotřební a energetické daně
Standardy funkčního programu prevence a kontroly infekcí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Provozovny společného stravování
DUM - Digitální Učební Materiál
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Seminář pro příjemce OPVK
Obsah veřejných rozpočtů I
Vytápění Tepelné ztráty
Analýza řízení privátní značky v maloobchodní jednotce
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Vítejte na Marketingu.
Komanditní společnost
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Matematika pro stavební obory 19. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
Digitální učební materiál
Základní společenstva – skály a hory
Brain computer interface
Léčba důsledků vs. Prevence - ekonomický pohled aneb „víme, že nic nevíme“ Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
Spedition FEICO, spol. s r.o.
VY_32_INOVACE_12_Vzory přídavných jmen
Spotřební a energetické daně
IV/ Přímka a její části Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
CLA – CELNÍ KODEX UNIE, celní zákon č. 242/2016 Sb.
DUM - Digitální Učební Materiál
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_13_ABECEDA Mgr. Petra Kukuczková
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

TABÁKOVÁ EPIDEMIE A JEJÍ PŮVODCE Eva Králíková Ústav hygieny a epidemiologie1.LF UK a VFN a Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK a VFN

Kouření zabije ročně lidí, kteří zemřou na různé nemoci Česká republika, rok 2000 * Včetně 5000 (87%) úmrtí z celkových 5726 úmrtí na ca plic 8,000 nádorová onem.* 7,000 úmrtí na vaskulární onemocnění (srdeční infarkt, mozková mrtvice a další) 2,000 respirační 1,000 other

EPIDEMIE UŽÍVÁNÍ TABÁKU Původce: cigareta Zdroj: tabákový průmysl Vektor: marketing tabákových výrobků Vnímavý organizmus: většinou dítě (průměrný věk 1. cigarety v ČR kolem 10 let) Tabákový průmysl nemá být partnerem politiků (analogie: nebyl by ani výrobce viru HIV)

KONTROLA TABÁKU JE VE SROVNÁNÍ S OSTATNÍMI EPIDEMIEMI PODFINANCOVANÁ (DATA PRO ROK 2007) WHO, M-POWER, 2008

5 CIGARETY = jediné spotřební zboží na trhu, které, používáno dle návodu a k účelu, k němuž je vyrobeno, zabije cca polovinu svých konzumentů. = celkem cca chemikálií, z toho aditiv, kolem 100 kancerogenů

SLOŽENÍ TABÁKOVÉHO KOUŘE NA INFORMACI PRO SPOTŘEBITELE

LZE OMEZOVAT LEGÁLNÍ VÝROBEK? ANO, cigarety NEJSOU normální spotřební zboží Tabákový průmysl by NEMĚL být partnerem politiků

SVĚTOVÝ DEN BEZ TABÁKU 2012 WHO (31.5.) “INTERFERENCE WITH TOBACCO INDUSTRY”

WHO publication, 2009,

10 VÝDAJE NA KONTROLU TABÁKU Doporučení WHO: nejméně 2 euro/osobu/rok = Kč v ČR Vyčleněná daň: např. 1 % z tabákových daní na prevenci a léčbu 1 Kč/krabičku = Kč ročně

KONTROLA TABÁKU – třetí verze škály CENA 30 bodů ze 100 NEKUŘÁCKÉ VEŘEJNÉ PROSTORY 22 VEŘEJNÉ VZDĚLÁVACÍ KAMPANĚ 15 KOMPLETNÍ ZÁKAZ REKLAMY 13 VAROVÁNÍ S OBRÁZKY 10 DOSTUPNÁ LÉČBA 10 ČR: 34 bodů ze 100 Joossens, Raw, 2010

JEDNOTNÉ BALENÍ Ztráta image

AUSTRÁLIE OD 2012

Děkuji za pozornost Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK a VFN, Poliklinika VFN, Karlovo nám. 32, Praha 2, tel