Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/02.0010 Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Klíčová aktivita 04 Osobnostní a sociální rozvoj učitele MŠ Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Motivační dopis zadání
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Badatelské mimoškolní aktivity jako příležitost k identifikaci a rozvoji nadání i obohacení výuky Vojtěch Tutr.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU. Co Vás dnes čeká? Představení realizátora a partnera projektu Představení projektu a jeho aktivit Možnosti mobilních technologií.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
„Je to hezký umět česky!“ Čeština v německých projektech
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
„Zvýšení kompetencí pedagogických pracovníků Střední školy zemědělské, p.o.“ CZ.1.07/1.3.44/
PRŮZKUM UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ VEŘEJNÉ A SOCIÁLNÍ POLITIKY
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK 13. března 2013 Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s. Jihlava.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
„Pomáháme imigrantům stát se našimi spoluobčany.“ Příprava učitelů na výuku češtiny jako cizího jazyka Mgr. Lenka Pavelková, MSc. 1.
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Prezentace výsledků projektu Centrum občanského vzdělávání CZ.1.07/1.2.00/
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt,,Šablony v SZŠ Příbram“ OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Projekt je.
Vzájemnou spoluprací neromských a romských žáků k odstranění rasismu a xenofobie ve školách a ve společnosti.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Cesta k uplatnění na trhu práce
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Plánování prvních kroků
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Centrum kolegiální podpory CKP
Kariérové poradenství a podnikavost
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
Transkript prezentace:

Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek

Inspirace a vznik projektu Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

Cíle a obsah projektu ● Vytvoření akreditovaného kurzu DVPP "Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů" ● Vzdělávání středoškolských pedagogů v technikách tvůrčího psaní prostřednictvím tohoto kurzu ● Vytvoření Metodiky tvůrčího psaní pro práci s žáky ve výuce na SŠ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

Spisovatel Tomáš Zmeškal - autor kurzu a hlavní lektor ● absolvent obor Anglický jazyk a literatura na King´s College, London University. Pracoval jako odborný asistent na PF UK, dále jako lektor, překladatel, tlumočník a pedagog na SŠ. ● Za román Milostný dopis klínovým písmem (2008) obdržel Cenu Josefa Škvoreckého 2009, nominaci na cenu Magnesia Litera 2009 a 2. místo v anketě LN „Kniha roku 2009“. Druhý román Životopis černobílého jehněte (2009) mu přinesl nominaci na Cenu J. Škvoreckého R získal Literární cenu EU, r byl nominován na mezinárodní literární cenu Angelus. Je autorem rozhlasové hry Obecní muzeum. R vydal knihu rodinných reportáží Sokrates na rovníku. Jeho knihy byly dosud přeloženy do šesti jazyků. Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

Cíle akreditovaného kurzu Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů ● Poskytnout učitelům zkušenost s vlastní tvorbou prozaických literárních textů Proč? ● Více než 50leté zkušenosti z různých zemí (USA, Velká Británie, Německo) ukazují, že tvůrčí psaní významně zlepšuje schopnosti studentů vyjádřit se písemně i ústně Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

Námitka a odpověď ● Proč se vysokoškolsky humanitně vzdělaní učitelé musí učit novou dovednost? Nepostačí jim znalosti a schopnosti, které získali na vysoké škole? ● Kdyby české VŠ systematicky vyučovaly tvůrčí psaní, nebylo by našeho kurzu zapotřebí. Zatím však tvůrčí psaní nabízejí jen školy uměleckého typu a několik entuziastických jedinců. Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

Co vlastně tvůrčí psaní naučí? ● Analytické myšlení - rozbor ● Komplexní myšlení, kontext – slučování ● Nevyhnutelný a trvalý rozpor mezi analytickým a kontextuálním myšlením Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

Učitelé humanitních předmětů ● Mají odborné analytické dovednosti ● Nemají zkušenosti s praktickou tvorbou literárních textů ● Entuziastičtí učitelé z praxe vědí, že při výuce literárně-komunikačních dovedností čelí řadě problémů ● Tvůrčí literární semináře, literární dílny, workshopy Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

● Forma akreditovaného kurzu Tvůrčí psaní ● 4denní prezenční seminář (celkem 20 hodin) ● Výuka v malých skupinkách (7 – 9 osob) ● Obsah ● Zpracovávání tvůrčích cvičení (na místě) a zpracování dvou domácích literárních cvičení ● Jazykové techniky ● Techniky rozvíjení inspirace ● Tematická cvičení Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

Průběžné výsledky: 3 realizované běhy kurzu 24 SŠ pedagogů, kteří úspěšně zakončili kurz a získali certifikát Učitelé již používají osvojené techniky v práci s žáky (nový přístup ke žákům v hodinách i inspirace k dalším literárním aktivitám ve školách)

Tvorba Metodiky tvůrčího psaní pro práci s žáky ● Testování použitých literárních kreativních cvičení ● Seznámení zájemců s psychologickými aspekty tvůrčího psaní (překlady) ● Rozbor veřejně dostupných materiálů, týkajících se tvůrčího psaní ● Historie tvůrčího psaní ● Postavení tvůrčího psaní Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

Zkušenosti a další vývoj projektu ● Entuziasmus účastníků – Používání technik při výuce s nečekaně pozitivním výsledkem – Zapojení učitelů do vývoje dalších literárních cvičení  Zvýšení požadavků na naši organizaci  Plánován návazný Metodický seminář pro pedagogy- absolventy kurzu  Navazování kontaktů Cílem není kurz tvůrčího psaní – cílem je zlepšení výuky na SŠ ve SČK a lepší výsledky studentů Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek, Praha

Děkujeme za pozornost Pro další informace Centrum pro kulturní a sociální studie Levá 3/29, Praha 4 Dr.phil. Marie Buňatová: Tomáš Zmeškal B. A. Hons: