Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPZRS a projekty vnější spolupráce EU
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Ruská federace x WTO a OECD
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Síťová spolupráce, aplikovaný výzkum inovací ve prospěch malých podniků (SBIR),,Malé podniky jsou páteří evropské ekonomiky.´´ (Evropská charta pro MP)
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Diskuse u kulatého stolu o udržitelných cílech rozvoje ve zdravotnictví.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Výroční konference OP PIK
Sociální zabezpečení v EU
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Vnější investiční plán EU
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Velvyslanectví Bulharské republiky
Transkript prezentace:

Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru Praha, 23. dubna HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

■ Evropská komise požádala o průzkumné stanovisko EHSV o zapojení soukromého sektoru do rozvojové agendy po roce 2015, kdy by měly být nové udržitelné rozvojové cíle dohodnuté mezinárodním společenstvím. ■ Stanovisko bylo přijato v říjnu 2013 – řada doporučení jak zapojit soukromý sektor do rozvojové spolupráce. ■ Je zřetelný posun v přístupu EU k soukromému sektoru a jeho role v rozvoji. Oficiální rozvojová pomoc nemůže přinést sama o sobě potřebné změny a soukromý sektor je považován za motor rozvoje. ■ Potřeba nastavit platformu pro dialog soukromého sektoru s evropskými a finančními institucemi; Strana 2 Zapojení soukromého sektoru po roce HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

Soukromé přímé zahraniční investice jsou vyšší než oficiální rozvojová pomoc  1) Soukromý sektor z dárcovských zemí - dodavatel zboží a služeb financovaných z ODA, investor v rozvojových projektech, filantropie a charitativní činnost, účastník partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem.  2) Místní soukromý sektor v přijímajících zemích - zdroj potenciálu růstu a vytváření nových pracovních míst a hlavní nástroj boje proti chudobě. Cílené programy rozvoje soukromého sektoru v RZ jsou financovány z mnoha zdrojů - EU, mezinárodních finančních institucí, OSN, USAID a také místními programy Soukromý sektor by se měl zavázat respektovat principy trvale udržitelného rozvoje a jeho tři pilíře - ekonomický, sociální a environmentální Strana 3 Role soukromého sektoru v rozvoji HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

■ Soukromý sektor potřebuje ke splnění své rozvojové úlohy: - Uznání jako strategického partnera a jeho zapojení do zjišťování potřeb příslušných zemí a nástrojů k jejich dosažení; - Integraci všech finančních zařízení a nástrojů a vývoj inovativních nástrojů jako jsou blending, záruky, zvýhodněné úvěry, úrokové sazby; - ODA by měla sloužit jako multiplikátor investic soukromého sektoru - Potřeba hledat nové zdroje investic – převody úspor od migrantů ■ Příznivé prostředí pro podnikání v přijímajících zemích = transparentnost, právní stát, nezávislé soudnictví, otevřené zadávání veřejných zakázek, spravedlivé daňové systémy, Strana 4 Podmínky pro splnění role soukromého sektoru v rozvoji HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

Přenos zkušeností EU z řádné správy věcí veřejných založené na tržních nástrojích:  Podpora malých a středních podniků, hospodářská soutěž, dobře fungující finanční trhy, dodržování mezinárodních obchodních pravidel, respektování práv duševního vlastnictví.  Místní tradice musí být respektovány, pokud nevedou ke korupci a neefektivnímu rozdělování příjmů.  ODA by měla sloužit především k podpoře inovací v rozvojových zemích - inovativní projekty, podnikatelské inkubátory, klastry, transfer technologií, vzdělávání a odborná příprava v oblasti klíčových technologií apod.  Investice by měly být zaměřeny nejen do výrobních odvětví, ale také do sítí a služeb nutných k podnikatelské činnosti - finanční instituce, pojištění, doprava, služby na podporu podnikání atd. Strana 5 Využití zkušeností EU HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

■ Soukromý sektor je motorem rozvoje, ale existují rizika, která musí být zohledněna: - Vytváření nových pracovních míst musí dodržovat konvence Mezinárodní organizace práce - Nová pracovní místa by měla být v souladu se zásadami důstojné práce ■ Společenská odpovědnost podniků v rozvojové spolupráci by měla zůstat dobrovolná, ale posílena tím, že bude stanoven rámec základních principů ■ Těžební průmysl by měl striktně dodržovat sociální a environmentální normy a daňové předpisy ■ Měly by být vytvořeny ukazatele pro vyhodnocení přínosu soukromého sektoru k rozvoji Strana 6 Eliminace rizik působení soukromého sektoru v rozvoji HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

 Zapojení podnikatelských reprezentativních organizací (obchodní komory, podnikatelské a oborové svazy) do programů rozvoje soukromého sektoru prostřednictvím programů budování institucí a spolupráce s partnery v EU;  Vzdělávání místních podnikatelů by mělo být cíleně podporováno a Erasmus pro mladé podnikatele by měl být rozšířen na rozvíjové země;  Zvláštní pozornost věnovat podpoře malým a středním podnikům, jejich vytváření a přežití (mikroúvěry, školení), zapojení do dodavatelských řetězců;  Přednostně podporovat inovace, vzdělávání a transfer technologií a adaptaci v rozvojových zemích;  Zaměření na cílové zranitelné skupiny (ženy, starší lidé, mladí) a hlavní hospodářská odvětví - zemědělství, agroprůmysl, řemesla, maloobchod atd. Strana 7 Konkrétní formy podpory soukromého sektoru HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

Děkuji za pozornost ! Ivan Voleš Hospodářská komora České republiky, Freyova 27, Praha 9 T: , F: , E: HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY