. Krajská konference EVVO 13. listopadu 2014, Zlín Škola není skleník, aneb škola je součástí komunity a musí to být vidět! (Místní a globální spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Den Země – svátek planety
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Bratrská jednota baptistů
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Průřezová témata v praxi Jak na to šla jedna z pilotních základních škol?
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
aktuální problémy současného světa
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
EVVO v Muzeu regionu Valašsko Mgr. Pavlína Vymazalová.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
21. října 2009 expozice 21. budovy Zlínského kraje.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
Krajská konference o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
Vsetín proti chudobě Vsetínské školy pro lepší svět Vsetín,
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Společenská odpovědnost a školy
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Červená, oranžová, zelená – jedeme!!!
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
TÉMA: Církev mluví srozumitelně a je misijně otevřená
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
PS Vzdělávání NS MAS ČR pro IPo MAP
Zapojíte se letos se svou akcí i Vy?
Transkript prezentace:

. Krajská konference EVVO 13. listopadu 2014, Zlín Škola není skleník, aneb škola je součástí komunity a musí to být vidět! (Místní a globální spolupráce v EVVO – příklady na cestě k udržitelnosti) Jaroslava Ševčíková

. Žák není skříň, kterou je třeba zaskládat pěkně urovnanými informacemi... žák je pochodeň, kterou je třeba zapálit… a učitel je pak Fénix, který s každým žákem, s každou vyučovací hodinou, povstává z popela… pohled učitelky * členky NO * muzejnice * občanky města

. - zpráva na iDnes… titulek zněl: Děti trpí školní fóbií, konce mohou být tragické… Útok na školu? - Ne! Většina dětí, které trpí školní fóbií se neobává svého selhání v oblasti vzdělávací - to vůbec ne… děti se bojí „společnosti“ - tyto děti se bojí komunikovat se svými spolužáky, protože to NEUMÍ!! Lidi neumí mluvit s lidmi, děti neumí mluvit s dětmi… protože dnes se společenský kontakt redukoval na chat, Facebook, mejl a on-line PC hry.

. Položila jsem svým žákům otázku – kde se nejraději setkáváš s vrstevníky (kamarády)? Nejčastější odpovědí bylo – na Facebooku, při on-line hrách Doplňující otázka: A proč? Odpověď: Když mě někdo naštve, tak ho vypnu.

. Tak ho vypnu!

. Současné školy se stávají skleníky, uzavřeným, uměle vytvořeným prostředím, sešněrovaným obrovským množstvím bezpečnostních předpisů, … a zcela se izolují od okolního světa. a po škole... -rodiče vozí děti autem tam i zpět -odpoledne do organizovaných kroužků -doma - každý do svého kouta, ke svému připojení

. Svět jsou kulisy a děti se v něm zřejmě cítí jako herci, kteří mohou zavřít dveře divadla (světa) a odejít do svého životního virtuálního prostoru. Kde se stala chyba a jak to napravit? -rodina? -škola?

. V RVP se uvádí, že:“ vycházejí z nové strategie vzdělávání, která zdůrazňuje klíčové kompetence, jejich provázanost se vzdělávacím obsahem a uplatnění získaných vědomostí a dovedností v praktickém životě.“ Škola může alespoň trochu pomoci tím, že se otevře do komunity, ale i do okolního globálního světa…

. Učitel se zeptá:... a kdy, v kterém čase to má škola dělat, když sotva stíháme „odučit“ „povinné“ učivo, tedy vzdělávací obsahy (učivo + výstupy) Odpověď ?... při troše přemýšlení se dá „povinné učivo“ mnohých předmětů realizovat i mimo třídu, jen to vyžaduje větší úsilí a připravenost učitelů, změnu myšlení i přístupů.

. Za nejdůležitější považuji posilovat mezi dětmi vědomí, že na každém jednotlivci záleží, že je nutné společně komunikovat, přemýšlet a hledat cesty, protože i mladý člověk může měnit běh dějin… příkladem je letošní Nobelova cena míru, kterou obdržela sedmnáctiletá pákistánská aktivistka Malalaj Júsufzaiová.

. Globální témata - otvírejme s dětmi globální témata (to se nám dnes i daří...) chudoba * hlad * ničení ŽP * epidemie * války a konflikty * drancování přírodních zdrojů * kácení pralesů... Chápu že, když si žáci vyslechnout informace o kácení deštných pralesů a o tom, že se díky tomu negativně mění klima na Zemi … tak se zeptají, ale co já s tím mohu dělat?

. Globální témata Buďme konkrétní... Hledejme a nabízejme řešení pro jednotlivce! - pralesy na Sumatře - palmový olej - výrobky/nekupuj! - zodpovědná spotřeba - neplýtvej! - regionální potraviny... - třídění... - voda z vodovodu...

. Globální témata Prosím - nebuďme skeptičtí – opravdu i my můžeme měnit svět a tím pádem i naši žáci

. Globální témata Učitel = FM práce všeho druhu = pansofista. - věřím, že i matikář může měnit pohled žáků na globální problémy, může jim otevírat oči – připraví si slovní úlohy s pravdivými aktuálními statistickými údaji, - v ČJ čteme aktuální články, v cizím jazyce překládáme, ve VV a HV...

. Otevření škol směrem do komunity Školy je třeba zasíťovat v komunitě, propojit s úřady samosprávy i (neziskovými) organizacemi a přírodním okolím. Tradice - žáci vychází ze škol zejména za sportovními akcemi, ale jde JEN o setkání škol se školami! (ředitelé = bývalí učitelé TV?)

. Otevření škol směrem do komunity Jak na spolupráci s obcí? Podílet se na veřejném životě obce! Významné dny, svátky, události – tam všude má být školu vidět Mezinárodní den památky obětí holocaustu –Den vzniku samostatného Československa den boje za svobodu a demokracii …to jsou dny, kdy se na veřejnosti JEN ukážeme, žáci dají najevo, že nežijí jen ve své bublině, že o světě kolem vědí – velký přínos. Žáci přicházejí na jednání zastupitelstva - buď jen pozorují, či sami vystoupí… Kulatý stůl mladých v rámci akce - S námi pro vás za jeden provaz, kterou pravidelně organizuje radnice ve spolupráci s Národní sítí zdravých měst v rámci MA 21 Workshop - malování zdi parkoviště (veřejný prostor) Sledujeme Nešvary města

. Otevření škol směrem do komunity...na jednání zastupitelstva...

. Otevření škol směrem do komunity...S námi pro vás za jeden provaz... kulatý stůl mladých

. Otevření škol směrem do komunity...Brazilské dny - velvyslanec

. Otevření škol směrem do komunity Líska-o.s. + město kampaně, do kterých se aktivně zapojujeme, i díky Lísce –o.s. -týden pro fair trade v květnu -Vsetín proti chudobě v říjnu - školy za lepší svět (spol. i s podnikateli) -EV kampaně zakomponované do regionu a místa: Stromy a my, Ptáci-žijí tady s námi, -Poctivě vyrobené – kampaň k regionálním výrobcům a potravinám -den vody, den Země...

. Otevření škol směrem do komunity Líska-o.s. + město Vsetínské školy proti chudobě

. Otevření škol směrem do komunity Líska-o.s. + město F-T

. Otevření škol směrem do komunity Líska-o.s. + město F-T

. Otevření škol směrem do komunity Líska-o.s. kampaně...

. Otevření škol směrem do komunity Líska-o.s. Projekt Poctivě vyrobené...

. Otevření škol směrem do komunity Líska-o.s. ŽA-BA-KO

. Otevření škol směrem do komunity Muzeum regionu Valašsko spolupráce s muzeem: muzeum = paměť místa, regionu, komunity Smlouva o dlouhodobé spolupráci v rámci edukace Poznávání historie – Vyznám se v dějinách vsetínského zámku… Poznáváme přírodu a sami ji mapujeme a chráníme – mapování výskytu chráněných rostlin a živočichů, PP V-D atd… Společné prožívání rodičů + dětí na akcích

. Otevření škol směrem do komunity Muzeum regionu Valašsko Společné akce

. Otevření škol směrem do komunity Muzeum regionu Valašsko Mapování přírody v okolí školy

. Otevření škol směrem do komunity Celorepublikové události... které naopak MY přineseme k nám… a obohatíme tak život města… Projekt Naše revoluce k 25. výročí sametové z r. 1989

. Otevření škol směrem do komunity Reagujeme na výzvy jiných organizací na území města a okolí -Diakonie Vsetín - Šumný Vsetín Spolupráce se spádovými MŠ - S dětmi, tak i s rodiči s dětmi (rodinami) Rodiče ve škole na akcích -Rodiče našich žáků na akcích školy Nakonec... propojovat školu s komunitou není nutné jen v době výuky.

. Otevření škol směrem do komunity

. Nedělejme ze škol skleníky, nepěstujme v nich choulostivé květinky- žáky, kteří prožívají selhání při prvním setkání s realitou... Otevřeme se světu Globálnímu – o něm diskutujme a snažme se ho pozitivně ovlivnit Komunitnímu - ten pomáhejme budovat dle svých představ. Škola je součást místní komunity, využijme toho!

. Děkuji za pozornost Přeji krásné prožitky na konferenci. Užijme si to, pečujme i o sebe!