Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeložený materiál ISF Základním záměrem této prezentace je správné pochopení principů a mechanik – filozofie postavení při posuzování hry na metách. Základním.
Advertisements

Základní pohybový systém
Systém 3 rozhodčích Hlavní zásady •inside – outside teorie –míč ve vnitřním poli, rozhodčí ve vnějším poli –míč ve vnějším poli, rozhodčí ve vnitřním.
Pravidla fotbalu-OFSAJD
Pravidla fotbalu.
Beach rugby
Hry třetího tisíciletí
Výklad pravidel softballu
Softball.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
FLORBAL.
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
HrušCup 2008 – pravidla kroket 1. Hrací plocha 1. Hrací plocha Terén kam je možno umístit branky a kolíky - trávník, hřiště, antuka, les. Hráč při hře.
PRAVIDLA SOFTBALLU Pravidla softballu odpovídají obsahu mezinárodních pravidel Official Rules of Softball , vydaných Mezinárodní.
R2R2 R1R1 Základní pohybový systém nejkratší cestou, pokud je to možné, pokračovat přímo za branku nebát se být více v hřišti SPRÁVNĚ Schéma.
BASKETBAL.
STREETBALL.
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Fotbal.
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
Kopaná - pravidla hrací plocha má tvar obdélníku, délka hřiště je 90 – 120 m, šířka je 45 – 90 m hrací plocha je vyznačena bílými čarami, středová čára.
RINGO PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.Cíl hry:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RINGO 1.
SOFTBALL 1.
SOFTBALL 2.
SQUASH „uzavřený sport“
VOLEJBAL 1.
Systém 2 rozhodčích. Hlavní zásady inside – outside teorie –míč ve vnitřním poli, rozhodčí ve vnějším poli –míč ve vnějším poli, rozhodčí ve vnitřním.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRAVIDLA ČBA ZMĚNY PRO ROK PRAVIDLA 2015 ZMĚNY Změna nepřesného překladu ohledně zakončení pálky 1.10b) Pozměněna poznámka pravidla 3.06 týkající.
PYRAMIDA Celá čísla.
Basketbalová pravidla
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pravidla volejbalu, rozhodčí
04/2012STROPY1 VY_32_INOVACE_514 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 2. ročníku odborného vzdělávání s výučním listem oboru tesař. Je určen k zábavnému.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Útočné herní dovednosti PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Frisbee Ultimate.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_20_Vědomostní soutěž TÉMA.
Výklad pravidel PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Softball.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Badminton CLICK.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Tchoukball Click.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Pátá lekce – utkání, praktická aplikace pravidel (rozhodování) (90 minut – teorie, praxe) Tento.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Ringo.
Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Korfbal.
Speedminton Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Hry a drily pro rozvoj baseballových dovedností R
Možné oblasti použití a potenciál…
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.2 BRENNBALL – úvod Brenbal je hra švédského původu (původně „brännball“). Brenbal je hra švédského původu (původně „brännball“). Patří do skupiny pálkovacích her. Brenbal má řadu společných prvků s baseballem, zároveň však má řadu odlišností, díky kterým je přístupný prakticky každému. Patří do skupiny pálkovacích her. Brenbal má řadu společných prvků s baseballem, zároveň však má řadu odlišností, díky kterým je přístupný prakticky každému. Brenbal hrají dvě 11-členná družstva. Hráči ke hře nepotřebují žádné speciální vybavení. Brenbal hrají dvě 11-členná družstva. Hráči ke hře nepotřebují žádné speciální vybavení. Autor: Mgr. Roman Havlíček Hráči útočícího družstva odpalují tenisový míček pomocí dřevěné pálky a snaží se co nejrychleji postupně oběhnout všechny čtyři mety brenbalového hřiště. Hráči útočícího družstva odpalují tenisový míček pomocí dřevěné pálky a snaží se co nejrychleji postupně oběhnout všechny čtyři mety brenbalového hřiště. Bránící družstvo („v poli“) se naopak snaží každý odpálený míček co nejlépe zpracovat a co nejrychleji přihodit „brenerovi“. V tu Chvíli totiž útočící družstvo musí přerušit postup po metách. Navíc hráči, kteří v tom okamžiku nejsou na některé z met, jsou „spáleni“ a musí se vrátit na první metu. Bránící družstvo („v poli“) se naopak snaží každý odpálený míček co nejlépe zpracovat a co nejrychleji přihodit „brenerovi“. V tu Chvíli totiž útočící družstvo musí přerušit postup po metách. Navíc hráči, kteří v tom okamžiku nejsou na některé z met, jsou „spáleni“ a musí se vrátit na první metu. Útočící družstvo sbírá body za oběhnutí všech met, bránící družstvo naopak za chycení míčku ze vzduchu či za spálení běžců. Útočící družstvo sbírá body za oběhnutí všech met, bránící družstvo naopak za chycení míčku ze vzduchu či za spálení běžců. V polovině utkání si družstva role vymění – ti, kteří odpalovali, jdou chytat do pole a naopak. Vítězem je družstvo, které na konci dosáhne většího součtu bodů z útoku a z obrany. V polovině utkání si družstva role vymění – ti, kteří odpalovali, jdou chytat do pole a naopak. Vítězem je družstvo, které na konci dosáhne většího součtu bodů z útoku a z obrany.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.3 BRENNBALL

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.4 BRENNBALL – hrací doba, materiál Hry se zúčastňuje na obou stranách stejný počet hráčů (nejlépe 11). Obě družstva mají k dispozici stejný čas na pálce (obvykle 12minut – doporučuje se upravit podle počtu a úrovně účastníků). O způsobu zahájení rozhodne los. Po ukončení hry v útoku (obraně) se úlohy družstev vymění. Pro hru se používají ploché pálky (60cm popř. 47,5cm pro děti), tenisový míček a mety nebo značky, které je mohou nahradit. Pro zřetelnou signalizaci rozhodčích se doporučuje použití praporků.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.5 BRENNBALL – hra v útoku Pálkaři odpalují po vlastním nadhozu v pořadí uvedeném v protokolu (za porušení je 5 bodů pro polaře). Pálkaři odpalují po vlastním nadhozu v pořadí uvedeném v protokolu (za porušení je 5 bodů pro polaře). Běžci postupují teprve po uvedení míče do hry. Běžci postupují teprve po uvedení míče do hry. Počet pokusů o odpal není omezen. Počet pokusů o odpal není omezen. Po zdařilém odpalu pálkař položí pálku a může postupovat vně met č. 1, 2, 3 až do překročení hlavní-cílové čáry. Po zdařilém odpalu pálkař položí pálku a může postupovat vně met č. 1, 2, 3 až do překročení hlavní-cílové čáry. Body jsou přiděleny podle způsobu oběhu (6 nebo 1 bod). Body jsou přiděleny podle způsobu oběhu (6 nebo 1 bod). „Spálený“ běžec se musí vrátit na první metu oběhem vně všech met. „Spálený“ běžec se musí vrátit na první metu oběhem vně všech met. Hráč si nesmí zkrátit vzdálenost během přes vnitřní pole. Hráč si nesmí zkrátit vzdálenost během přes vnitřní pole. Na metě může stát více hráčů, kteří se také mohou předbíhat. Na metě může stát více hráčů, kteří se také mohou předbíhat. Pokud jsou hráči na metách a „nikdo není na pálce“, jde odpalovat hráč uvedený v pořadí podle zápisu. Pokud jsou hráči na metách a „nikdo není na pálce“, jde odpalovat hráč uvedený v pořadí podle zápisu.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.6 BRENNBALL – hra v obraně Hráči v poli jsou rozmístěni libovolně tak, aby nepřekáželi v běhu útočníkům. Hráči v poli jsou rozmístěni libovolně tak, aby nepřekáželi v běhu útočníkům. Jeden z polařů - brenner se pohybuje pouze za hlavní (cílovou) čarou a nesmí ji překročit ani přesáhnout. Jeden z polařů - brenner se pohybuje pouze za hlavní (cílovou) čarou a nesmí ji překročit ani přesáhnout. Brenner zpracovává míče, které mu přihráli hráči z pole a na své metě s míčkem v ruce dohodnutým zvukovým signálem („Brenn!“) zavírá hru. Brenner zpracovává míče, které mu přihráli hráči z pole a na své metě s míčkem v ruce dohodnutým zvukovým signálem („Brenn!“) zavírá hru. Rozhodčí v tento moment posoudí, zda běžci jsou již chráněni na metách nebo naopak a přiděluje body. Rozhodčí v tento moment posoudí, zda běžci jsou již chráněni na metách nebo naopak a přiděluje body. Brenner odevzdá míček k boxu pálkařů. Brenner odevzdá míček k boxu pálkařů.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.7 BRENNBALL – bodování Družstvu pálkařů se připisují: 1 bod za oběh všech tří met a překročení cílové čáry s přerušením na některé z met 6 bodů za nepřerušovaný oběh „domů“ (Home run) 4 body za chybu brennera (překročení hlavní čáry, přesah rukou při zpracování míčku). Družstvu polařů se připisují: 1 bod za chycení odpáleného míčku přímo ze vzduchu do obou rukou (i mimo výseč) 2 body za chycení odpáleného míčku přímo ze vzduchu do jedné ruky (i mimo výseč) 1 bod za „spáleného“ – tj. za hráče, který nedosáhl mety před signálem „Brenn!“ nebo za situaci při zkrácení oběhu přes vnitřní pole. 6 bodů v situaci „Není nikdo na pálce“ (nemá kdo odpalovat). 5 bodů za úmyslné porušení pořadí pálkařů na pálce.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.8 CLIL throw – házet throw – házet catch – chytit catch – chytit launch - odpálit launch - odpálit homerun – nepřerušený běh na domácí metu homerun – nepřerušený běh na domácí metu game field – hrací pole game field – hrací pole

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.9 Zdroje