COPYRIGHT. OPAKOVÁNÍ PRÁVNÍ NÁSTROJE ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Mgr. Tomáš Šetina. Pracovněprávní vztahy  Dohoda o provedení práce, pracovní smlouva Dílo na objednávku § 61 aut. zák. Je-li dílo autorem vytvořené na.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Ochrana počítačových programů Dílo (2) Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Autorské právo a Open Access
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Informace a informační zdroje
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Výdělečná činnost občanských sdružení
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Autorské právo a ochrana dat
2009 – Právo duševního vlastnictví Mgr. Jiří Jirsa, M.A.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
e-PK aktuální stav služeb DDS
Autorský zákon základní pojmy
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Osobní počítač – doplňovačka 5
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
Autorské právo a umělá inteligence
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

COPYRIGHT

OPAKOVÁNÍ

PRÁVNÍ NÁSTROJE ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?

CÍLE Sofware jako „produkt“, „služba“ nebo něco jiného? Vytvořit trh? Duševní vlastnictví Nechat developerům vydělat? Odpovědnost Chránit práva koncových uživatelů Open access Co nejrychlejší pokrok v technologiích?

CO CHCEME CHRÁNIT? Myšlenku Funkci Uživatelské prostředí (GUI) Značku?

CO CHCEME CHRÁNIT? IDEA FUNCTION GUI BRAND

CO CHCEME CHRÁNIT? IDEA FUNCTION GUI BRAND

CO CHCEME CHRÁNIT? IDEA FUNCTION GUI BRAND

CO CHCEME CHRÁNIT? IDEA FUNCTION GUI BRAND

AUTORSKÉ PRÁVO

MEZINÁRODNÍ ÚMLUVY Berne convention TRIPSWCTWPPT

ČESKÁ PRÁVNÍ ÚPRAVA Občanský zákoník - úprava licenční smlouvy a nemovitostí obecně Autorský zákon - úprava autorských práv

EVROPSKÁ UNIE Directive 87/54/EC ochrana polovodičových topografií Directive 93/83/EECsatelitní a kabelové vysíl=aní Directive 2001/84/ECopětovný prodej Directive 2006/115/ECo právu na pronájem a půjčování Directive 2011/77/EUdoba trvání autorských práv Directive 2012/28/EU osiřelá díla

EVROPSKÁ UNIE 2009/24/ECprávní ochrana počítačových programů Directive 96/9/EC právní ochrana databází Directive 2001/29/EC některé služby informační společnosti

ÚVOD DO PRÁVA AUTORSKÉ HO

AUTORSKÉ DÍLO: jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora vyjádřeno objektivně vnímatelné podobě

OBJEKTIVNÍ VYJÁDŘENÍ trvale nebo dočasně bez ohledu na rozsah bez ohledu na účel nebo význam bez ohledu na formu Source – Princess loana,

OBSAH AUTORSKÉHO PRÁVA OSOBNOSTNÍ PRÁVAMAJETKOVÁ PRÁVA -autorství, -zveřejnění/nezveřejněn í, -úpravy a zásah do díla  svolení k užití díla rozmnožování, rozšiřování pronájem půjčování vystavování sdělování veřejnosti

NEGATIVNÍ PRÁVO Právo všech neužívat dílo bez svolení určitými způsoby Svolení má podobu licenční smlouvy právo na rozmnožování díla (§ 13), právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), právo na pronájem originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 15), právo na půjčování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 16), právo na vystavování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 17), právo na sdělování díla veřejnosti (§ 18),

SPECIÁLNÍ UŽITÍ U SOFTWARE Nestanoví-li tento zákon dále jinak, užitím podle tohoto zákona je užití počítačového programu či elektronické databáze i pro osobní potřebu fyzické osoby či vlastní vnitřní potřebu právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby včetně zhotovení rozmnoženiny takových děl i pro takovou potřebu;

ZAMĚSTNA NECKÉ DÍLO

(1) Není-li sjednáno jinak, zaměstnavatel vykonává svým jménem a na svůj účet autorova majetková práva k dílu, které autor vytvořil ke splnění svých povinností vyplývajících z pracovněprávního či služebního vztahu k zaměstnavateli…. …. (4) Autorova osobnostní práva k zaměstnaneckému dílu zůstávají nedotčena.

SPECIÁLNÍ USTANOVE NÍ K PC PROGRAMŮ

POČÍTAČOVÝ PROGRAM Vztahuje se na Generický software Customizovaný software inkorporovaný v hardware přípravné koncepční materiály (preparatory design work)

JAK JE CHRÁNĚN? -copyright, -Literární dílo dle definic Bernské úmluvy Convention - Chrání se forma

CO JE CHRÁNĚNO ANO -Vyjádření programu -Binary Code -Source code NE - Myšlenky - Principy - Funkce - Algorytmus -Programovací jazyky

PŮVODNOST Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem - tj. nemusí být jedinečn=y

PŮVODNOST? Nezkoumá se „hodnota“, „kvalita“ či „estetika“ Vlastní duševní výtvor Jednotlivec Skupina Společnost Autor

SPOLUPRÁCE Spoluvlastnictví Spoluautorství Osoba, která „vede“ Kolektivní dílo Zaměstnavatel Zaměstnanecké dílo

Autor dává svolení k ReprodukceAlteraceDistribuce

RIGHTS FOR GEEKS …

DO PRÁVA AUTORSKÉHO NEZASAHUJE TEN KDO ….

a) rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu, činí-li tak při zavedení a provozu počítačového programu nebo opravuje-li chyby počítačového programu,

a) jinak rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu v souladu s jeho určením, není-li dohodnuto jinak,

c) zhotoví si záložní rozmnoženinu počítačového programu, je-li nezbytná pro jeho užívání,

d) zkoumá, studuje nebo zkouší funkčnost počítačového programu za účelem zjištění myšlenek a principů, na nichž je založen kterýkoli prvek počítačového programu, činí-li tak při takovém zavedení, uložení počítačového programu do paměti počítače nebo při jeho zobrazení, provozu či přenosu, k němuž je oprávněn,

e) rozmnožuje kód nebo překládá jeho formu při rozmnožování počítačového programu nebo při jeho překladu či jiném zpracování, úpravě či jiné změně, je-li k ní oprávněn, a to samostatně nebo prostřednictvím jím pověřené osoby, j Jsou-li takové rozmnožování nebo překlad nezbytné k získání informací potřebných k dosažení vzájemného funkčního propojení nezávisle vytvořeného počítačového programu jestliže informace potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení nejsou pro takové osoby dříve jinak snadno a rychle dostupné a tato činnost se omezuje na ty části počítačového programu, které jsou potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení.

EXHAUSTION OF RIGHTS (VYČERPÁNÍ PRÁV) The first sale in the Community of a copy of a program by the rightholder … shall exhaust the distribution right within the Community of that copy, with the exception of the right to control further rental of the program or a copy thereof.