Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum 400 21 Ústí nad Labem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
„IT nad 40 let“ „IT nad 40 let“ Středočeský kraj „Dobrá praxe“
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č.179/2006 Sb.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Plzeň České Budějovice.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Studijní obor: Sociální činnost
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání a Rekvalifikace v ČR
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
3K – Krok Ke Kariéře podruhé Grantový projekt: CZ.1.04/2.1.01/D Oblast podpory: Posílení aktivních politik zaměstnanosti Tento projekt je financován.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů.
Organizační struktura
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
Financování regionálního školství
Krátce bez práce Závěrečná krajská konference Projekt Krátce bez práce, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Závěrečná konference. V rámci KA 07 – Profesní vzdělávání byla pro účastníky projektu zajištěna řada rekvalifikačních kurzů, které měly za úkol zvýšit.
Aktivní politika zaměstnanosti Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
OP LZZ Operační Program Lidské Zdroje a Zaměstnanost PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST Evropský sociální fond Úřad práce v Liberci Oddělení.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Aktivní politika zaměstnanosti zabezpečovaná Úřadem práce ČR.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Rekvalifikace Řidičské průkazy skupin C,D Profesní průkazy.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Pomůžeme Vám kvalifikovat potřebné profese Vypracovala Mgr. Věra Moderová Krajský koordinátor poradenství a rekvalifikačních kurzů VDTP.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Logo Úřad práce ČR - krajská pobočka v Brně Mgr. Pavel Ondrák, Ing. Jiří Šimbera.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Úřad práce ČR – Krajská pobočka v Ostravě Ing. Petra Prouzová.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
Transkript prezentace:

Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem

Rekvalifikace Rekvalifikace je nástroj aktivní politiky zaměstnanosti, který slouží k získání nové kvalifikace nebo ke zvýšení, rozšíření či prohloubení již dosažené kvalifikace. Pomocí rekvalifikace je možné si kvalifikaci udržovat nebo obnovovat. Pomocí rekvalifikace může získat kvalifikaci i fyzická osoba, která žádnou kvalifikaci nezískala. Rekvalifikace jsou v současné době propojeny s Národní soustavou kvalifikací. To umožňuje uchazečům (zájemcům) o zaměstnání získat v rámci rekvalifikace tzv. profesní kvalifikaci a následně i úplnou profesní kvalifikaci.

Získá-li uchazeč (zájemce) o zaměstnání osvědčení o všech požadovaných profesních kvalifikacích v rámci úplné profesní kvalifikace, může na příslušné škole nebo učilišti složit zkoušku předepsanou pro příslušný obor vzdělání (tzn. závěrečnou „učňovskou“ nebo maturitní zkoušku) a získat certifikát o dosažení odpovídajícího stupně vzdělání. Od vstupu České republiky do Evropské unie je většina rekvalifikací hrazena z prostředků Evropského sociálního fondu v rámci Národních individuálních projektů, Regionálních individuálních projektů a Grantových projektů.

Rekvalifikace jsou realizovány na základě zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném a vyhlášky č. 519/2004 Sb. o rekvalifikaci uchazečů o zaměstnání a zájemců o zaměstnání a o rekvalifikaci zaměstnanců. § 109 zákona č. 435/2004 Sb. (Rekvalifikace zabezpečovaná úřadem práce) Realizuje krajská pobočka formou vyhlašování veřejných zakázek dle zákona č. zákona č. 137/2006 Sb., platném znění. S vysouteženými dodavateli jsou uzavírány na každou jednotlivou rekvalifikaci Dohody o provedení rekvalifikace a následně Dohody o rekvalifikaci se zařazenými uchazeči (zájemci) o zaměstnání. V rámci rekvalifikace realizované dle § 109 hradí úřad práce náklady rekvalifikace (kurzovné) a může hradit náklady spojené s rekvalifikací (např. náklady na dojíždění do rekvalifikace). Legislativní rámec

Nevýhodou realizace rekvalifikací dle § 109 zákona v souvislosti s veřejnými zakázkami je nemožnost pružně reagovat na aktuální potřeby zaměstnavatelů, např. změnu výrobního programu stávajícího zaměstnavatele nebo příchod nového investora.

§ 109a zák. č. 435/2004 Sb. (Zvolená rekvalifikace) Zvolená rekvalifikace je rekvalifikace, kterou si uchazeč (zájemce) o zaměstnání zabezpečuje sám z důvodu uplatnění na trhu práce. Uchazeč (zájemce) o zaměstnání předloží úřadu práce žádost, ve které si sám volí: -druh pracovní činnosti, na kterou se chce rekvalifikovat -rekvalifikační zařízení, které má rekvalifikaci provést V rámci zvolené rekvalifikace může uhradit úřad práce na základě schválené žádosti pouze náklady na vlastní vzdělávání. Výhodou zvolené rekvalifikace je možnost pružně reagovat na aktuální potřebu uchazeče (zájemce) o zaměstnání. Nevýhodou je možnost hradit pouze náklady za vlastní vzdělávání, ostatní náklady (např. lékařská prohlídka, úhrada nákladů za dojíždění) si hradí uchazeč (zájemce) o zaměstnání.

§ 110 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb. (Rekvalifikace zaměstnanců) Rekvalifikace zaměstnanců je rekvalifikace, kterou provádí zaměstnavatel v zájmu dalšího pracovního uplatnění jeho zaměstnanců. Rekvalifikací zaměstnanců lze zabránit případnému propuštění zaměstnanců pomocí rekvalifikace tím, že jim zabezpečí rozšíření nebo změnu kvalifikace a následně i zaměstnání v oboru rozšířené nebo změněné kvalifikace. O rekvalifikaci zaměstnanců se nejedná, pokud: se zaměstnanec účastní teoretické nebo praktické přípravy, kterou je zaměstnavatel povinen zabezpečovat pro zaměstnance podle příslušných právních předpisů a které je zaměstnanec povinen se zúčastnit v souvislosti s výkonem svého zaměstnání ji zaměstnanec absolvuje z vlastního zájmu, aniž by z hlediska jím vykonávané práce u zaměstnavatele byla nezbytná potřeba změny jeho dosavadní kvalifikace

Úřad práce může náklady rekvalifikace zaměstnanců uhradit plně nebo částečně. V případě, že se Úřad práce zaváže v Dohodě o rekvalifikaci zaměstnanců uhradit více než 50 % nákladů rekvalifikace, stává se zaměstnavatel veřejným zadavatelem (viz zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) a s tím souvisí povinnost vyhlásit veřejnou zakázku na dodavatele služby (realizátora rekvalifikace). Typ veřejné zakázky se odvíjí od celkové ceny rekvalifikace.

Rekvalifikace může provádět pouze rekvalifikační zařízení, za které se dle §108 odst. 2 zák. č. 435/2004 Sb. považuje: zařízení s akreditovaným vzdělávacím programem zařízení s akreditovaným vzdělávacím programem podle zvláštního právního předpisu škola v rámci oboru vzdělání, který má zapsaný v rejstříku škol a školských zařízení nebo vysoká škola s akreditovaným studijním programem podle zvláštního právního předpisu zařízení se vzdělávacím programem podle zvláštního právního předpisu Realizace rekvalifikace ve smyslu zákona je vždy vázána na udělenou akreditaci (nejčastěji MŠMT ČR), zapsaný obor vzdělání v případě školských zařízení, nebo na existenci zvláštního právního předpisu (např. kurzy svařování). Rekvalifikační zařízení

Rekvalifikace v číslech Od začátku roku 2015 bylo v Ústeckém kraji rekvalifikováno celkem uchazečů/zájemců o zaměstnání. Z uvedeného počtu bylo osob podpořeno formou zvolené rekvalifikace a 865 osob prostřednictvím rekvalifikace zabezpečované ÚP ČR. V roce 2015 bylo v Ústeckém kraji na realizaci kvalifikací vynaloženo celkem ,- Kč, z toho ,- Kč z finančních prostředků Evropského sociálního fondu. Rekvalifikace dle projektů Počet uchazečů/zájemců o zaměstnání za rok 2015 Zvolená rekvalifikace (APZ)246 Projekty ESF OP LZZ - zvolená rekvalifikace (NIP)914 Projekty ESF OP LZZ - zvolená rekvalifikace (RIP)8 Rekvalifikace (APZ)69 Projekty ESF OP LZZ - rekvalifikace (NIP)496 Projekty ESF OP LZZ - rekvalifikace (RIP)76 Projekty ESF OP LZZ - rekvalifikace (grantové projekty)224 Rekvalifikace uchazečů/zájemců o zaměstnání celkem2 033

Děkuji za pozornost. Mgr. et Mgr. Radim Gabriel Ředitel krajské pobočky v Ústí nad Labem