Základní vzdělávání. Opakování  vznik systému, zakladatel  základní myšlenky  koncepce práce v MŠ, důležité činnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ICT ve výuce jazyků Mgr. Jana Sochorová Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Osnova pro pedagogy MŠ a ZŠ a studenty středních pedagogických škol Vypracovala: Mgr. Dominika Valešková.
NÁZEV ŠKOLYěh BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Německý jazyk Vánoce Online diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec Vyučující: Mgr. Renata Šípová Expert: Mgr. Jana.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Maturita 2017 YMNÁZIUM BLANSKO Základní informace o maturitní zkoušce v roce 2017.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Plánování ve školní tělesné výchově
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hudební nástroje.
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Mýty a pověsti Tematická oblast
VYBARVI SI NOVÉ KAMARÁDY…
Základní škola Rosice, okres Chrudim
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název projektu: Moderní škola
Ticháček s nimi hledá cestičky…
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Český ráj poznávání přírodního bohatství země
Název školy: Základní škola a mateřská škola Uhřice, okres Hodonín
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
Gymnasium Jižní Město Praha
Skupiny DĚ, TĚ, NĚ, BĚ, PĚ, VĚ, MĚ
Život v rybníce Jana Kučerová.
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vnímání, poznávací schopnosti
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Poznávací schopnosti, zrakové vnímání
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Svátek svatého Martina
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
TŘÍDNÍ SCHŮZKY PROBĚHLÉ AKCE AKCE PŘED NÁMI EXKURZE VÍDEŇ
Odkrývání obrázků – poznej místa
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Estetická výchova Jak rozvíjet estetické vnímání světa u dětí předškolního věku. Propojení hry a umění estetického vnímání, hledání významů uměleckých.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
VÁNOCE Jak pomáháme mamince?.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Hudební nástroje vnímání.
Výroba velikonočního košíčku
VY_32_ INOVACE_ 04_ ČESKÝ JAZYK 3
Transkript prezentace:

Základní vzdělávání

Opakování  vznik systému, zakladatel  základní myšlenky  koncepce práce v MŠ, důležité činnosti

 Antroposofie je duchovní věda, inspirovaná zejména křesťanstvím a orientální filosofií.  Ve středu zájmu antroposofie stojí člověk (anthropos) a hledání moudrosti (sophia) o člověku.  Člověk je chápaný jako bytost fyzická, duševní a duchovní, je tvořen tělem, duší a duchem.

Vývoj jedince probíhá v sedmiletých cyklech:  do 7 let se dítě učí především prostřednictvím fyzického těla – nápodobou v duchu slov „Svět je dobrý.“  do 14 let je důležitá stránka duševní – dítě se učí skrze prožitek, podobenství a morální autoritu „Svět je krásný.“  do 21 let (v období duchovního rozvoje) se z předchozích zkušeností utváří schopnost vlastního rozumového úsudku „Svět je pravdivý.“

 Třída by měla být vymalovaná speciální vrstvenou malbou (působí zamlženě).  Vyzdobena bývá jemnými látkami světlých barev a přírodními materiály.  Pohromadě by měly sedět děti stejného temperamentu.  Třídní učitel by měl vést děti alespoň v některých předmětech až do 9. třídy.

 Ráno by se měl učitel s každým dítětem osobně přivítat podáním ruky.  Vyučování začíná tzv. epochou – dvouhodinovým blokem, který se po dobu 3 – 4 týdnů věnuje tématu jednoho předmětu: český jazyk, matematika, prvouka, vlastivěda, dějepis, zeměpis, přírodopis, fyzika, chemie  Ostatní předměty (jazyky, VV, TV, HV) se vyučují v klasických vyučovacích hodinách (45 minut).

Blok má 3 části: rytmickou, hlavní a vypravovací  rytmická: ranní průpověď (báseň, myšlenka), rytmické cvičení  hlavní: výuka, většinou frontální  vypravovací: učitel vypráví nebo čte podle ročníků – 1. pohádky, 2. bajky a legendy svatých, 3. starozákonní příběhy, severské a keltské legendy, 5. řecké báje

 různé encyklopedie, odborná literatura, atlasy a vlastní pracovní sešity dětí místo učebnic  slovní hodnocení žáků  prožitek – vlastní zkušenost  rytmus: rytmus svátků, střídání epoch, rytmus vyučovacích hodin  od 1. ročníku dva cizí jazyky  umělecké aktivity: hra na flétnu a další nástroje, scénky, divadelní představení

 audiovizuální technika se využívá jen v nutných případech  výuka čtení a psaní: od obrázku k písmenu, děti se učí poznávat a psát velká tiskací písmena, s procvičováním čtení se však začíná pozvolna, zpravidla až ve 2. ročníku, v tomto ročníku se děti učí malá tiskací písmena  psací písmo až ve 3. ročníku  eurytmie: ve všech třídách, pro každou hlásku a každý tón konkrétní pohybové gesto

 práce s různými materiály: vlna, plsť, látky, papír, vosk, hlína, dřevo  pletení (1. ročník), háčkování (2.), vyšívání, šití, modelování, vyřezávání, řezbářství, výroba mechanických dřevěných hraček (8.), výroba dřevěných loutek (9.), kovotepectví (9.)  všechny činnosti vykonávají chlapci i dívky

„Vždy mne fascinoval film, ale až moje zkušenosti ve škole Rudolfa Steinera mne podpořily v tom, abych herectví následovala jako své povolání. Je to škola svobodného ducha, která podporuje kreativitu a individualizmus.“ Jennifer Aniston, herečka, bývalá waldorfská žákyně Zdroj: Wikipedia [online]. Dostupné z: Feb2012.jpg

 skola  Waldorfská škola Semily [online]. Dostupné z:  Waldorfské školy [online]. Dostupné z: