Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.16 Vyjmenovaná slova po Z Název sady: Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_599_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Procvičovací cvičení – věta a souvětí
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Vyjmenovaná slova po Z cvičení
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
EUpenizeskolam.cz Název projektu: Moderní škola 2010
Český jazyk Vyjmenovaná slova po Z Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Přehled vyjmenovaných slov a slov s nimi příbuzných
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Vyjmenovaná slova Vyjmenovaná slova po Z VY_32_INOVACE_18 Sada 15 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Pohádka o vodníčkovi Vodníčkova rodina
Be, fe, le, me, pes se veze, ke kterému i, y nás veze?
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z ROZLIŠUJEME
Dopis od Boha.
V životě lidí mohou nastat neočekávané situace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Český jazyk Ročník :
Doplň a oprav! Vyjmenovaná slova po Z.
ICT ČJ VS po Z Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Anotace:
Návštěva zoo Denisa Kukrálová. Malý Tomášek měl narozeniny. Přál si malou opičku. Maminka mu řekla, že opičku nedostane, protože je moc drahá a doma by.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
Vyjmenovaná slova Z Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zaměření VM:3. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Vyjmenovaná slova autor VM:Monika Živnůstková období vytvoření VM:Leden.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 3.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.
Předmět:. Český jazyk Ročník:. 3. Téma:. VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z Cíl:
PŘEDLOŽKY PŘED NÁMI S VČELKOU MIJOU
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Zemanová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Dělení se zbytkem Název sady: Matematika 3. ročník Číslo projektu:
VY_32_Inovace_ Svět kolem nás Člověk a jeho svět 3. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vzduch Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Vyjmenovaná slova po z UMÍTE JE? Určitě ano! Zkuste je vyjmenovat.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Sčítání a odčítání v oboru do 1000 s přechodem Název sady:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram AUTOR: Olga Bartoňová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ČJ 4_17_VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z TÉMA: VYJMENOVANÁ.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
Něco pro dobrou náladu !. Něco pro dobrou náladu !
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_32_Inovace_ Písemné odčítání v oboru do 100
VY_32_Inovace_4.3.7 Násobení a dělení 7 Matematika 3. ročník
VY_32_Inovace_ Sčítání a odčítání v oboru do 1000 bez přechodu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr
VY_32_Inovace_4.3.6 Násobení a dělení 6 Matematika 3. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_Inovace_ Násobení a dělení 10 Matematika 3. ročník
Jazyk a jazyková komunikace
Sada 2 Jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V.,
VY_32_Inovace_4.3.1 Opakování učiva 2.ročníku (1)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_Inovace_4.3.8 Násobení a dělení 8 Matematika 3. ročník
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Český jazyk a literatura 3. ročník
Zájmena.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova po Z Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen k seznámení s vyjmenovanými slovy po Z a slovy příbuznými. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

VYJMENOVANÁ SLOVA po Z A SLOVA PŘÍBUZNÁ ZY ZI ZÝ ZÍ

VYJMENOVANÁ SLOVA Be, fe, le, me, pes se veze do slovíček i,y si vleze. Někdy měkké, někdy tvrdé, jak to poznat mám? Já jsem ještě malý žáček, v tom se nevyznám! Budu se učit zas a znova tahle vyjmenovaná slova. Be, fe, le, me, pes se veze, ta čeština nemá meze! Be, fe, le, me, pes se veze do slovíček i,y si vleze. Někdy měkké, někdy tvrdé, jak to poznat mám? Já jsem ještě malý žáček, v tom se nevyznám! Budu se učit zas a znova tahle vyjmenovaná slova. Be, fe, le, me, pes se veze, ta čeština nemá meze! Y I Y I

VYJMENOVANÁ SLOVA jsou slova, ve kterých píšeme tvrdé y, ý. Vyjmenovaná slova mají hodně kamarádů. Říkáme jim slova PŘÍBUZNÁ. Také v těchto slovech píšeme tvrdé y, ý.

VYJMENOVANÁ SLOVA po Z BRZY – JAZYK – NAZÝVAT SE – RUZYNĚ

brzy - brzičko (pozor, toto slovo není příbuzné!)

BRZY – JAZYK – NAZÝVAT SE – RUZYNĚ jazýček, jazyková, jazykozpytec, vícejazyčný, jazykověda

BRZY – JAZYK – NAZÝVAT SE – RUZYNĚ ozývat, vzývat, vyzývat, vyzývavý

BRZY – JAZYK – NAZÝVAT SE – RUZYNĚ ruzyňské letiště ( přejmenováno na letiště Václava Havla)

ruzyňská věznice, čtvrť v Praze

Pozor na slova!!! brzy x brzičko Brzy budeme umět všechna vyjmenovaná slova. Brzičko už bude jaro. nazývá x zívá (únavou) Naše město se nazývá Sadská. Dědeček už zívá, chce se mu spát.

Bolavý zub hledej vyjmenovaná a příbuzná slova Naše rodina bydlí v Praze, v Ruzyni. Můj tatínek je inženýr a každý den jezdí metrem do středu Prahy, kde má kancelář. Moje maminka je zubní lékařka a ordinaci má ve vedlejším domě. Já jsem Zina a chodím do 3.A. Každý den ráno se zastavím pro kamarádku Janu a společně jdeme do školy.

Máme ještě psa, kterému říkáme Zíválek, protože pořád spí. A když zrovna nespí, tak odpočívá. Celý den ani neštěkne. Opravdu je hrozně líný. Jeho jediný pohyb je, když ho třikrát denně dotáhneme do parku přes ulici, aby se vyvenčil.

Jednou večer jsme seděli u večeře, když jsme z televize zaslechli hlášení policie. Z ruzyňské věznice uprchl nebezpečný vězeň

Maminka se lekla.,, Zinuško, po škole žádné courání, běžte rovnou domů! Pak se stalo něco, co nás velmi překvapilo. Zíválek se zvedl z pelíšku, přiběhl k televizi, díval se na podobiznu uprchlého vězně a zuřivě štěkal. Taťkovi dalo hodně práce Zíválka uklidnit a odtáhnout ho zpátky k pelíšku. Byl neklidný, rychle dýchal a neustále vyplazoval jazyk.

Druhý den, když jsme šly s Janou ze školy, povídaly jsme si samozřejmě o tom vězni. Proč a jak utekl a kde se asi schovává. Když jsme procházely pod okny ordinace, jako vždycky jsem zahvízdala. Maminka se vyklonila z okna a zamávala nám. To byl náš rituál. Doma jsem si vzala vodítko a vytáhla Zíválka ven. Při zpáteční cestě jsem se zase zastavila pod okny ordinace a zapískala. Maminka se ale tentokrát v okně neukázala. Zíválek se posadil na zadní a začal zuřivě štěkat. Chtěla jsem jít domů, ale Zíválek seděl jako přilepený a vrčel.

Něco se mamince stalo! Hned jsem si vzpomněla na toho uprchlého vězně. Musím honem něco udělat! Ještě, že jsem u sebe měla mobil. Rychle jsem vytočila číslo 158, to je číslo na policii.,,Brzy tam dorazíme, zůstaňte na místě! Jak se nazývá vaše ulice“? Všechno jsem jim řekla. Zíválka se mi podařilo odtáhnout domů a já jsem pospíchala zpátky na ulici. Za chvíli přirazilo k chodníku policejní auto. Policisté vyskákali a připravovali se k zásahu.

Dívala jsem se k oknu ordinace a myslela na maminku. Moc jsem se o ni bála! Najednou se okno otevřelo, v něm se objevila moje maminka, zamávala mi a hrozně se smála. Policisté vběhli do domu a za chvíli vynášeli někoho na nosítkách. Vzápětí vyšla i moje maminka a začala nám všechno vypravovat. Po obědě k ní do ordinace přišel pacient, že ho hrozně bolí zub. Mamince byl povědomý, ale hned si neuvědomila, že je to ten uprchlý vězeň. Až když byla skloněná nad jeho hlavou a vrtala mu bolavý zub, poznala ho. Dostala strach.

Pacient začal naříkat, že ho to bolí a tak mu maminka nabídla, že mu píchne injekci pod jazyk. On souhlasil. Maminka mu ale dala silnější dávku a pacient brzy usnul. Pak už si mohla v klidu oddechnout a odejít z ordinace. Zbytek práce už nechala na policistech. Ti ho naložili do služebního auta a odvezli zpátky do vězení. Vytržený zub pak našel v kapse. Do konce jeho pobytu ve vězení mu tak připomínal jeho nepodařený útěk.

Zdůvodni psaní i, y – určitě to zvládneš. Tvoř věty s danými slovy. zima zívá zisk zítra zinek zíďka zírá podzim muzika brzičko zip vzít zimník pozítří Zita kamzík

Zdůvodni a doplň i, í, y, ý už brzičko, uzený jazyk, půjdu zítra, dvojjazyčná učebnice, deštivý podzim, krutá zima, už brzy, ozývá se, meluzína skučí, vyzývavý postoj, velký zisk, ruzyňská věznice, zimní počasí, zítra mám narozeniny, vzít si zimník, malá zídka, nazývá se králem zvířat, hrozit prstem, zívat únavou, cizí jazyky, získala dva diplomy, jazýček vah, dozírá na pořádek, ozývalo se ze sluchátka, přijedeme pozítří, jazykověda

Doplň i, í, y, ý a napiš do sešitu už brz_čko, uzený jaz_k, půjdu z_tra, dvojjaz_čná učebnice, deštivý podz_m, krutá z_ma, už brz_, oz_vá se, meluz_na skučí, vyz_vavý postoj, velký z_sk, ruz_ňská věznice, z_mní počasí, z_tra mám narozeniny, vz_t si z_mník, malá z_dka, naz_vá se králem zvířat, hroz_t prstem, z_vat únavou, cizí jaz_ky, z_skala dva diplomy, jaz_ček vah, doz_rá na pořádek, oz_valo se ze sluchátka, přijedeme poz_tří, jaz_kověda

Zkus doplnit správné i, y do vět. Český jaz_k je naším mateřským jaz_kem. Přijď brz_. Z_tra spolu půjdeme nakupovat. Z_ma už je tady. Letiště Ruz_ň bylo 5.října 2012 přejmenováno na letiště Václava Havla. Už brz_čko se mi narodí sestřička. Z_mní počasí nemám ráda. Chci umět mluvit několika jaz_ky. Můj bratr z_skal oprávnění k řízení motorového voz_dla. Jak se naz_vá vaše město? Nevyplazuj jaz_k, je to neslušné! Naše Z_tuška má mlsný jaz_ček. U potoka se oz_vá skřehotání žab. Po z_dce se procházela kočka. Mám rozbitý z_p.

Zkus doplnit správné i, y do vět. Řešení Český jazyk je naším mateřským jazykem. Přijď brzy. Zítra spolu půjdeme nakupovat. Zima už je tady. Letiště Ruzyň bylo 5.října 2012 přejmenováno na letiště Václava Havla. Už brzičko se mi narodí sestřička. Zimní počasí nemám ráda. Chci umět mluvit několika jazyky. Můj bratr získal oprávnění k řízení motorového vozidla. Jak se nazývá vaše město? Nevyplazuj jazyk, je to neslušné! Naše Zituška má mlsný jazýček. U potoka se ozývá skřehotání žab. Po zídce se procházela kočka. Mám rozbitý zip.

Vyjmenovaná slova po Z jsou lehká. Určitě jste je zvládli. GRATULUJI!!!

Použité zdroje a materiály Obrázky z galerie Klipart MACHÁŇ, Jaromír. Pravopis i a y hravě. Praha: Pansofia, 1996, ISBN Archiv autora _Praha_3154.JPG/800px-PrstA_Ruzyne_Praha_3154.JPG _Praha_3154.JPG/800px-PrstA_Ruzyne_Praha_3154.JPG rum%2C_Prague_Ruzyn%C4%9B.jpg.