STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE Jana Stará Projekt KAP LK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Advertisements

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje CZ /0.0/0.0/15_002/ Regionální stálá konference 27. dubna 2016.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
PRIORITNÍ PROJEKTY LIBERECKÉHO KRAJE V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ PRO OBDOBÍ 2014+
Akční plán podpory odborného vzdělávání stav realizace k
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice 2. Setkání Řídícího výboru MAP Neratovice 20. června 2016, MěÚ Neratovice.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Porada ředitelů SŠ Čerpání finančních prostředků ve školství z OP na období srpna 2015.
Zlín, Jana Vodáková Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje Seznámení s výsledky analýzy potřeb ve ZK.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
PROJEKT Podpora krajského akčního plánování P-KAP 1) Časový rámec projektu 2) Vymezení působnosti projektu 3) Finanční náklady projektu 4) Lidské zdroje.
Řídící výbor MAP Českolipsko od hodin Program jednání: 1) MAP a harmonogram jeho zpracování 2) Volba předsedy ŘV 3) Statut řídícího výboru.
Základní údaje p-kap, KAP
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování (Pavla Chocholová) a Krajský akční plán Plzeňského kraje (Petr Duda) Národní ústav pro vzdělávání.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Výzva OP VVV 02_16_034 Implementace krajských akčních plánů I.
Ing. Kateřina Lichtenberková
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Platformy projektu KAP LK
Komplexní systém hodnocení
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Jednání pracovních skupin k tvorbě Ročního akčního plánu (RAP)
Členská schůze MAS Nepomuk,
Aktuální informace o KAP a MAP
Šablony pro SŠ a VOŠ 21. září 2017 Doksy Mgr. Lucie Ptáková
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Kraji Vysočina
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Návrh KAP č.1
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE IROP, OP VVV, PA/ŠAP Kristýna Žižková
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Klíčová témata projektu
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Analýza potřeb v území Ing. Martin Kolář
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE Jana Stará Projekt KAP LK

Základní informace o projektu  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  programovací období 2014 – 2020  Prioritní osa 3: Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání  délka trvání 6 let (do ledna 2022) – zahájení  Krajské akční plány (v ČR 14 KAPů)

 KAP zahrnuje 11 klíčových témat vzdělávání  Infrastruktura – samostatné téma, které se prolíná všemi ostatními Klíčová témata projektu

Aktuální harmonogram projektu KAP Analýza potřeb v území Analýza potřeb ve školách Realizace Rámce pro podporu infrastruktury Vytyčení prioritních opatření a jejich prioritizace Šetření na školách: sběr investičních záměrů Zpracování a schválení KAP Realizace KAP - Průběžné vyhodnocení -Tématická setkání odborných platforem, workshopy Zpracování a schválení Rámce pro podporu infrastruktury květen 2016 září 2016 RÁMEC PRO PODPORU INFRASTRUKTURY červen 2016

Aktuální situace  Analýza potřeb v území  Rámec pro podporu infrastruktury

OP VVV x IROP  KAP má umožnit plánovat, koordinovat a sledovat tematické intervence v OP VVV a IROP ve shodě s dlouhodobými potřebami a prioritami kraje a škol v území  v případě investic směřovaných do IROP musí být tyto investice odsouhlaseny zřizovatelem a identifikovány v KAP (respektive v Rámci pro podporu infrastruktury)  specifickým kritériem přijatelnosti v IROP je soulad s akčními plány rozvoje vzdělávání (respektive soulad s Rámcem pro podporu infrastruktury)

IROP (Rámec pro podporu infrastruktury)  první výzvy v IROP - květen 2016 – říjen 2016 výzva č. 45 – Infrastruktura SŠ a VOŠ, výzva č. 46 – Infrastruktura SŠ a VOŠ (SVL)  další výzvy v IROP – červen 2016 – listopad 2016 výzva č. 49 – Infrastruktura pro zájmové a neformální celoživotní vzdělávání, výzva č Infrastruktura pro zájmové a neformální celoživotní vzdělávání (SVL)  průběžné výzvy – září 2016 – červen 2023 Výzva č Regionální vzdělávání (ITI) Výzva č Regionální vzdělávání (IPRÚ) V případě investic směřovaných do IROP musí být tyto investice odsouhlaseny zřizovatelem a identifikovány v Rámci pro podporu infrastruktury vzhledem k této podmínce je nutné vytvořit a schválit Rámec pro podporu infrastruktury nejlépe v průběhu května 2016

Rámec pro podporu infrastruktury  Dotazníkové šetření NÚV v závěru loňského roku  Doplnění o projektové záměry ze Společného akčního plánu Libereckého kraje z Regionálního akčního plánu  Aktualizace stávajícího stavu přípravy projektových záměrů

Stávající stav přípravy záměru  Zpracovaný projektový záměr  Zpracovaný projekt  Územní řízení již proběhlo  Stavební povolení je vydáno  Nic z uvedeného dosud připraveno není Při zařazování investičních záměrů do prioritní kategorie zohledňováno i hledisko připravenosti záměru.

Zasílání aktualizací  Mgr. Lucie Ptáková nebo  Jana Stará

Informace  setkání „minitýmů“  workshopy pro ředitele  osobní konzultace: kancelář 817, 818, 829 na KÚ LK   webové stránky Libereckého kraje Informace  setkání „minitýmů“  workshopy pro ředitele  osobní konzultace: kancelář 817 a 829 na KÚ LK   webové stránky Libereckého kraje

Analýza potřeb v území

o je analýzou vývoje trhu práce a vzdělávacího systému v kraji o kompletní analýza bude obsahovat: -úvodní část (demografický stav, provázanost vzdělávání s trhem práce, struktura vzdělávacích oborů apod.) -analýzy jednotlivých klíčových oblastí, včetně SWOT analýzy (tvořena ve spolupráci s odborníky, tzv. „minitým“) -v závěru – vytyčení prioritních opatření v rámci jednotlivých témat ve formě „problémy-příčiny-cíle“ Analýza potřeb v území

o principem KAP je stavět na tom, co v kraji již bylo vytvořeno. o součásti analýzy: -rešerše stávajících koncepčních a strategických dokumentů na evropské, národní a regionální úrovni -> připomínkováno odborníky v rámci tzv. „minitýmu“ -přehled významných subjektů a projektů/aktivit realizovaných v kraji v daném tématu -shrnutí výsledků dotazníkového šetření NÚV na školách (potřeby škol) -SWOT analýza („minitým“) Analýza potřeb v území

o ustanoveny „minitýmy“ (v průměru 8-10 odborníků z praxe v každém týmu) o zpracována 3 témata (rešerše dokumentů, přehled významných subjektů a projektů/aktivit, shrnutí dotazníkového šetření ve školách) - Podpora polytechnického vzdělávání - Rozvoj kariérového poradenství - Podpora kompetencí k podnikavosti, kreativitě a iniciativě o zapracovány zaslané připomínky od odborníků z „minitýmu“ o dohodnuto první setkání „minitýmů“ k uvedeným 3 klíčovým tématům o průběžně jsou zpracovávána další témata Současný stav

Pracovní list o uveďte své návrhy na problémové oblasti a případná opatření k jednotlivým klíčovým tématům vzdělávání o bude mít návaznost na diskuzi SWOT analýzy v „minitýmech“ -> Vaše šance ovlivnit obsah SWOT analýzy Společná aktivita – Vaše pomoc

Dle vymezení MŠMT pro KAP zahrnuje: o přírodovědné, o technické a o environmentální vzdělávání Podpora polytechnického vzdělávání

Analýza - použité dokumenty: o Evropské, národní, krajské – obecné o Specifické pro technické, přírodovědné a environmentální vzdělávání (strategické, studie, výstupy z IPn Podpora technických a přírodovědných oborů) Podpora polytechnického vzdělávání

Závěry o Nesoulad struktury přírodovědných a technických oborů a kvalifikace absolventů s požadavky trhu práce → potřeba další podpory zájmu dětí a žáků o uvedené obory → potřeba propojení přírodovědného a technického vzdělávání s trhem práce (zapojení zaměstnavatelů, úprava vzdělávacích náplní) → nutnost investic do vybavení (formální i neformální vzdělávání) o EVVO – pestrá nabídka programů, stabilní síť poskytovatelů a subjektů → potřeba udržovat krajský systém EVVO → nutnost zahrnout EVVO na všech stupních vzdělávání, do provozu škol Podpora polytechnického vzdělávání

Projekty/Aktivity o TechYes, stipendijní program, NadoTech, TechUp o vlastní aktivity škol o programy TUL, iQLANDIA a další o Mrkvička, M.R.K.E.V o Škola pro udržitelný život, Ekoškola Podpora polytechnického vzdělávání

Šetření NUV – základní informace o Nejčastější aktivity - laboratorní experimenty, projektová výuka apod., spolupráce se ZŠ o Bariéry – finance na nepovinné předměty, jazyková vybavenost pedagogů, nedostatečné znalosti a motivace žáků ZŠ o Opatření – vybavení, úhrada nákladů realizace nepovinných předmětů/účasti na soutěžích, vzdělávání pedagogů Podpora polytechnického vzdělávání

Kariérové poradenství v ČR - legislativa o pojem se v ČR začal používat poměrně nedávno (legislativně neukotven ) o poskytování poradenských služeb ve školách a školských zařízeních upravuje vyhláška 116/2011 Sb., kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb. Kariérové poradenství v ČR - resorty o MŠMT (školy – výchovný poradce, PPP, SPC a SVP) o MPSV (Informační a poradenská střediska při ÚP) Rozvoj kariérového poradenství

Strategické dokumenty (evropské, národní, krajské) Základní myšlenky/opatření: o Rozvoj poskytování KP na ZŠ, SŠ (Program rozvoje LK) o Rozvoj celoživotního KP (Strategie rozvoje lidských zdrojů LK 2014+) o Nastavení poradenství a poradenského systému tak, aby byl dostupný všem (DZ LK) o Snížit předčasné odchody ze systému vzdělávání (DZ LK) Rozvoj kariérového poradenství

Projekty v LK: o Národní – RAMPS VIP III (Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb) o Ostatní – Poradenství v Libereckém kraji o Globální granty – Volba budoucího povolání žáků LK, Volím správnou kariéru Dotazníkové šetření NÚV – rozvoj KP o nejaktivněji se školy podílejí na organizování exkurzí, besed apod. o nejčastěji uváděnou překážkou - malý zájem ze strany žáků a rodičů i zaměstnavatelů - málo odborníků z praxe zapojených do výuky a dalších aktivit škol o školám by nejvíce pomohly finanční prostředky na realizaci exkurzí, besed apod. Rozvoj kariérového poradenství

o patří mezi klíčové kompetence (soubor vědomostí, dovedností a postojů) KK č. 7 „Smysl pro iniciativu a podnikavost“ o podnikavost – schopnost zavádět novinky a převádět myšlenky do praxe podnikavost ≠ podnikání o kreativita – schopnost svobodně myslet a rozvíjet nové myšlenky o iniciativa – schopnost prosadit si inovativní nápady o podnikatelské dovednosti – mohou zvýšit zaměstnanost mladých lidí a podpořit vznik nových podniků o podnikatelské vzdělávání o důležité kompetence pro úspěšný přechod na trh práce a pro řízení vlastní kariéry Podpora kompetencí k podnikavosti, kreativitě a iniciativě

Dokumenty (národní a krajské neřeší explicitně tuto problematiku) o stav v ČR je v tzv. fázi před strategií – pojem není legislativně ukotven Základní myšlenky: o modernizace přístupu učitele a rozvoj jejich pedagogických dovedností o jednotný metodický přístup a poskytnutí vhodných nástrojů v rámci celého systému vzdělávání o uznávání neformálního vzdělávání o sladit nabídku vzdělávání a trhu práce -> snazší přechod absolventů na trh práce Podpora kompetencí k podnikavosti, kreativitě a iniciativě

Projekty, programy, soutěže, aktivity… o Centrum fiktivních firem (CEFIF) o Junior Achievement (JA Czech) o OPVK (IPo, GG) Dotazníkové šetření NÚV o školy v LK v dané problematice učí žáky kriticky myslet vnímat problémy ve svém okolí a nacházet inovativní podnikatelská řešení, realizují projektové vyučování a začleňují do výuky návštěvy a přednášky podnikatelů o v rámci této problematiky čelí školy v LK malému zájmu žáků a pedagogů o ekonomické aktivity a podnikavost a řeší nízký zájem o spolupráci ze strany zaměstnavatelů o jako opatření v této problematice navrhují respondenti podporovat školní projekty, zapojit více do výuky odborníky z praxe, podporovat spolupráci škol s aktéry trhu práce v regionu, zlepšit vybavení škol (zejména ICT) a vzdělávat na téma kreativity a podnikavosti pedagogické pracovníky Podpora kompetencí k podnikavosti, kreativitě a iniciativě

o 1. workshop po finalizaci analýzy potřeb v území o 2. workshop po prioritizaci potřeb Pro ředitele/zástupce SŠ a VOŠ Libereckého kraje bez rozdílu zřizovatele Pozvánka na Workshop s řediteli

Děkujeme za pozornost. V případě jakýchkoli dotazů/námětů/připomínek nás můžete kontaktovat.

Jana Antošová – metodik projektu KAP LK Telefon: Martina Vojtěchová – metodik projektu KAP LK Telefon: Markéta Leníková – metodik projektu KAP LK Telefon: Kontakty