Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
PaedDr. Ivana Töpferová
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
„EU peníze středním školám“
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Potrava
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Co již víme o bílkovinách: Jsou nezbytné pro zdraví Jsou v potravinách Nazývají se také PROTEINY Jsou obsaženy i v tělech červů, larev a dalších živočichů

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Nové pojmy Dělí se na: - oligopeptidy (2–10 aminokyselin) - polypeptidy (11–100 aminokyselin) - vlastní bílkoviny - proteiny (více než 100 aminokyselin). Jsou tvořeny řetězci aminokyselin Metabolismus bílkovin = biochemické procesy, při nichž jsou rozkládány a sestavovány bílkoviny Enzymy = látky štěpící bílkoviny

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Názvosloví a vzorce Struktura bílkovin je složitá – kombinace 22 aminokyselin Primární = řetězec aminokyselin Sekundární = řetězec aminokyselin v prostoru (např. šroubovice) Terciární = celý trojrozměrný řetězec aminokyselin Kvartérní = celá funkční bílkovina

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Názvosloví a vzorce (složité, používají se „triviální“ názvy) Kolagen (šlachy, chrupavky,…) Keratin ( vlasy, nehty,…) Hemoglobin (přenos kyslíku) Adrenalin C 254 H 377 N 65 O 75 S 6 Inzulin

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Významné zdroje bílkovin (zapiš si) Živočišné zdroje bílkovin – jsou plnohodnotné bílkoviny obsahují všechny nezbytné aminokyseliny v ideálním vzájemném poměru a optimálním množství. Z výživového hlediska je nejkvalitnější bílkovina obsažena ve vaječném bílku. Dalším zdrojem kvalitních bílkovin je mléko, mléčné výrobky, maso, ryby. Rostlinné zdroje bílkovin – jsou neplnohodnotné bílkoviny, nemívají všechny nezbytné aminokyseliny. Jsou to především semena olejnatých rostlin (sója, slunečnice,…), luštěniny (fazole, čočka, hrách,…), dále obiloviny a zvláště obilné klíčky.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Význam bílkovin (zapiš si) - stavební látky (kolagen, elastin, keratin) - transportní a skladovací látky (hemoglobin, transferin) -látky zajišťující pohyb (aktin, myosin) -katalytické, řídící a regulační látky (enzymy, hormony, receptory…např. adrenalin, inzulin,) - ochranné a obranné látky (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen) Jsou nezbytné pro základní životní funkce živých organismů

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Proteins = bílkoviny amino acids = aminokyseliny different = různých built = sestavených most proteins consist = většina proteinů se skládá Most proteins consist of linear polymers built from series of up to 22 different amino acids series = řady

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Použité zdroje Gly103_04.png