Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D.7.12-10 Téma:Šest žen Jindřicha VIII. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0903.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tudorovci Miriam Janků.
Advertisements

Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLYěh BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Čelákovice
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16 K. J. Erben
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
RUDOLF II..
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Vyjmenovaná slova po M - homonyma
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. OPAKOVACÍ KONTROLNÍ PĚTIMINUTOVKA
Název a číslo materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_12
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Téma (název prezentace)
Jedinou vládnoucí ženou na českém trůně.
AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_20 TÉMA: Násobení
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
PŘÍRODOVĚDA JEDOVATÉ ZLOZVYKY
Wolfgang Amadeus Mozart
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Anglie
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_10
Návykové látky Alkohol
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Šest žen Jindřicha VIII. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/

VYPRACOVALA: Mgr. Zuzana Medveďová DATUM: duben 2012 URČENO PRO: 7. ročník, dějepis, novověk, Evropa v 16. století KLÍČOVÁ SLOVA: Jindřich VIII., Alžběta I., Marie I., Eduard VI. ANOTACE: Výuková prezentace slouží jako doplnění učebnicového textu.

Šest žen Jindřicha VIII.

Kateřina Aragonská dcera španělského krále porodila dceru Marii, syna potratila manželství bylo nejdříve šťastné po rozvodu byla titulována princeznou vdovou Waleskou když byly její balzamovány, ukázalo se, že její srdce bylo zčernalé předpokládalo se, že byla otrávena (Anna Boleynová či králem) dnešní experti se však domnívají, že to byla rakovina, o níž se tehdy příliš nevědělo Marie patrně rovněž zemřela na rakovinu Obr. 1

Anna Boleynová Jindřich měl původně za milenku její starší sestru nebyla mezi lidem oblíbená a většina ji nazývala šestiprstou čarodějnicí (znetvořený šestý prst zakrývala dlouhými, rozšířenými rukávy) říkalo se, že pod stužkou s drahým kamenem skrývá na krku ďáblovo znamení popravena Obr. 2

Jana Seymourová dvorní dáma Kateřiny Aragonské a Anny Boleynové den po popravě Anny se s ní Jindřich zasnoubil a 10 dní poté oženil porodila mu syna Eduarda VI. 12 dní po porodu zemřela Obr. 3

Anna Klevská Jindřich ji znal jen z portrétu, byl zklamán, když ji uviděl po několika měsících jí navrhl rozvod - přistoupila na něj poté, co jí Jindřich VIII. nabídl jako odstupné pravidelný finanční příjem, dva paláce a služebnictvo jako důvod rozvodu byl uveden zřejmě pravdivý fakt, že nebylo nikdy naplněno Obr. 4

Kateřina Howardová krásná, tmavovlasá a velmi temperamentní připomínala svou sestřenici Annu Boleynovou dvorní dáma Anny Klevské Jindřich byl ale v té době už starší muž a trpěl celou řadou nemocí, včetně hnisajícího vředu na noze byla mu nevěrná popravena Obr. 5

Kateřina Paarová z katolické rodiny, ale stala se z ní protestantka byla pro starého Jindřicha spíš ošetřovatelkou dobře si rozuměla s jeho dětmi po Jindřichovi se vzala Thomase Seymoura, který pak začal zneužívat čtrnáctiletou Alžbětu I. Obr. 6

Literatura Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 _Younger.jpg Obr. 5 panovnici/tudorovci/katerina-howardova.html Obr. 6