BEDŘICH SMETANA. Bedřich Smetana (1824–1884) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_16_Bedřich Smetana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Bedřich Smetana.
Bedřich smetana Život a dílo
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Bedřich Smetana ( zakladatel novodobé české hudby )
ICT 2 – 3 – 40 Poslech - Bedřich Smetana - Má vlast - Vyšehrad
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Povídání o Bachovi.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
Bedřich Smetana ( ).
ANTONÍN DVOŘÁK.
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Česká hudba v romantismu 19. století
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Český hudební romantismus
Bedřich Smetana.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Výukový materiál Bedřich Smetana
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_897_5TR_HV Autor: Mgr. Monika Bittová.
Český hudební romantismus
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
Anotace: Určeno žákům 1.stupně ZŠ. Prvotní seznámení s osobností a dílem B. Smetany. Obsahuje odkazy na videa (učitel vybere jen něco podle svého uvážení).
Bedřich Smetana Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 1 – výukový.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
JOHANN SEBASTIAN BACH.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_06_Johann Sebastian Bach  Číslo.
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_5_Bedřich Smetana Ročník4. Číslo.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Strouhalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Joseph Haydn.
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Česká opera Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_09_ČESKÁ OPERA Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Dějiny hudby a její osobnosti
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Test ověřující znalosti z HV
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Název školy: Základní škola Netvořice
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_VLAST Výchova k.
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

BEDŘICH SMETANA

Bedřich Smetana (1824–1884) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_16_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák bude obeznámen s osobností Bedřicha Smetany a jeho životní dráhou. Žák získá poznatky o hudbě českého velikána Bedřicha Smetany. Očekávaný výstup: Žák bude schopen alespoň několika větami povyprávět o životě a díle Bedřicha Smetany. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

Bedřich Smetana (1824–1884) Bedřich Smetana byl významným českým hudebním skladatelem, dirigentem a hudebním pedagogem. Smetana byl tvůrcem české národní hudby. Byl představitelem českého romantismu. Smetana se narodil roku 1824 v Litomyšli (Pardubický kraj). Bedřich vyrůstal v rodině panského sedláka jako jedenácté dítě po deseti dcerách. Věnoval se hudbě od čtyř let, ovšem nejdříve na popud svého otce. Učil se hrát na housle a klavír. V šesti letech už poprvé vystupoval.

Bedřich Smetana (1824–1884) Bedřich Smetana navštěvoval vícero středních škol v různých českých městech. Studoval také teorii hudby u Josefa Proksche. Po maturitě se živil v Praze jako soukromý učitel. V letech 1856–1861 žil ve švédském Göteborgu, kde komponoval a řídil koncerty vážné hudby. Smetana se v Praze také ucházel o místo ředitele Pražské konzervatoře, ale marně. Po návratu do Čech rozvíjí uměleckou i organizační činnost. Působí jako klavírista, dirigent a sbormistr.

Bedřich Smetana (1824–1884) Bedřich Smetana byl dvakrát ženatý. Poprvé se oženil v roce 1849 s Kateřinou Kolářovou, s níž měl během 5 let čtyři dcery: GABRIELU, BEDŘIŠKU, KATEŘINU a ŽOFII (přežila). První těžkou životní ránou byla smrt nejtalentovanější dcery Bedřišky. S touto ztrátou se Smetana nikdy nevyrovnal. V roce 1860 se Smetana oženil podruhé s Barborou („Betty“) Ferdinandovou.

Bedřich Smetana (1824–1884) V roce 1870 se začal zhoršovat Smetanův zdravotní stav. Bedřich trpěl těžkými kožními vyrážkami i řadou dalších nesnází. Míval závratě a často zvracel. Opakované záněty v těle způsobily poškození ušních kůstek, což vedlo k úplné ztrátě sluchu (1874). Hluchota znamenala pro Bedřicha Smetanu druhou těžkou životní ránu. Nakonec se dostavily i potíže psychické. Navíc začal trpět i hnisavým zánětem kůže, což byl pravděpodobně příznak nemoci zvané syfilis. Bedřich Smetana umírá v Praze roku 1884 ve věku 60 let.

Bedřich Smetana (1824–1884) 1. Opery (9) Dílo Smetany je melodicky bohaté, většina děl je pozitivně naladěna. Spojoval do sebe českou a evropskou hudbu. Braniboři v Čechách Prodaná nevěsta - předehra k opeře píseň Proč bychom se netěšili - árie Věrné milování Dalibor Libuše – předehra k opeře Dvě vdovy Hubička Tajemství Čertova stěna Viola - nedokončená

Bedřich Smetana (1824–1884) 2. Komorní tvorba Trio g moll – dílo vzniklo v hluboké bolesti nad úmrtím jeho dcery Bedrišky Z domoviny Z mého života 3. Orchestrální díla Richard III. Hakon Jarl Valdštýnův tábor Má vlast Smetana vytvořil nový typ symfonické básně, kde nenavázal na žádné literární dílo, ale snažil se hudbou vyjádřit program.

Bedřich Smetana (1824–1884) Má vlast (1879) – cyklus 6 symfonických básní 1. historické opevnění na skále v Praze__ __ __ __ __ __ __ __ 2. řeka, která protéká Prahou__ __ __ __ __ __ 3. literární postava z pověsti o Dívčí válce__ __ __ __ __ 4. Z českých luhů a hájů 5. město husitů__ __ __ __ __ 6. Vrch ve Středočeském kraji __ __ __ __ __ __

Bedřich Smetana (1824–1884) Řešení: 1. Vyšehrad 2. Vltava 3. Šárka 4. Z českých luhů a hájů 5. Tábor 6. Blaník

Bedřich Smetana (1824–1884) Test (doplňte): Bedřich Smetana se narodil roku 1824 v _________. Byl představitelem __________. Jeho otec byl panským _________. Smetana se věnoval hudbě už od _____ let. Učil se hrát na ______ a _______. Studoval hudbu u Josefa P_______. Působil jako __________, _________ a _________. Byl dvakrát ženatý. První manželkou byla _________ __________, se kterou měl ______ dcery. Životní ránou pro Smetanu bylo úmrtí talentované dcery _________. Druhou manželkou byla ______ ______________. Smetana trpěl řadou nemocí. Roku 1874 ________. Bedřich Smetana zemřel v ______ ve věku __ let. Bedřich psal převážně ______ (9): např. P________ ________, L_______, H_______, D___ vdovy, D________. Nejznámějším orchestrálním dílem je cyklus __ symfonických básní s názvem ___ ______. Patří zde: V______, V_________, Š______, Z _______ _____ __ ______, T_____, B_______. Dílo T____ g moll je skladba ovlivněná úmrtím dcery.

Bedřich Smetana (1824–1884) Obrázky: Dostupné na Google na www:.

Bedřich Smetana (1824–1884) Videa: Dostupná na Youtube na www:. aynext=1&list=PLFF6559FA20C7E