Výsledky výzkumu EU Kids Online II: online rizika Anna Šev č íková, Mgr. Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita Šetření vzniklo s podporou výzkumného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Advertisements

Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Standardy kvality SIMAR – sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění Po vzoru ESOMAR –European Society for Opinion and Marketing Research (založen.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
1 Bezpečnost dětí online: výsledky aktuálních výzkumů Doc. PhDr. David Šmahel, Ph.D. VITOVIN CZ.1.07/2.3.00/
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Sociální práce s rodinou 3
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Komunikace mezi generacemi
Romantické vztahy v adolescenci
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Strachy v období rané adolescence
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
(Presenium) Jiří Vítovec
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Digital Confidence Prague, 7 th June, 2011 Jakub Chytil, Member of the Board of Directors.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO PRŮZKUMU VE VYBRANÝCH ORGANIZACÍCH Projekt OP LZZ „Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku.
v knihovně pro děti a mládež
25 / 1 / 2011.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Rizika a příležitosti internetu - úvod
Mgr. Tereza Brumovská, M.Sc.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Úvod do kvalitativního výzkumu
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
Syndrom rizikového chování v dospívání
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Transkript prezentace:

Výsledky výzkumu EU Kids Online II: online rizika Anna Šev č íková, Mgr. Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita Šetření vzniklo s podporou výzkumného záměru "Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti“ (MSM ) a programem Evropské komise (DG Information Society) - Safer Internet plus Programme (project code SIP-KEP );

Mezinárodní šetření napříč Evropou  Náhodný stratifikovaný vzorek: ~ 1000/9-16 let  Celkem: dětí + jeden rodič z rodiny /25 zemí  Sběr dat: jaro/léto 2010  Rozhovory doma, tváří v tvář  U citlivých otázek + samostatné vyplňování  Stejná metoda – srovnání napříč zeměmi  Validizace dotazníku prostřednictvím pilotní studie

Klasifikace online rizik Pozn. tučně zvýrazněná rizika byla zařazena do šetření

Česká republika v kontextu Evropy Počet minut online: - „evropský“ průměr : 88 min -BG: 120 min, RO: 119 min, NO:114 min, EE, LT, DK, SE, CZ:114 min

Kontakt se sexuálními obrázky za posledních 12 měsíců Zkušenost s kyberšikanou v roli oběti za posledních 12 měsíců Kontakt se sexuálními zprávami za posledních 12 měsíců Seznamování se s lidmi po internetu za posledních 12 měsíců Offline schůzka s někým známým pouze z internetu, tváří v tvář (12 měsíců) Kontakt s potenciálně zraňujícími obsahy a jejich vytváření za posledních 12 měsíců) Zneužití osobních údajů za posledních 12 měsíců Zkušenost s jedním nebo více riziky

Title slide here Procenta obtěžovaných z těch, kteří viděli sexuální obrázky Procenta znepokojených z těch, kteří byli kyberšikanováni Procenta obtěžovaných z těch, kteří viděli/poslali sexuální zprávu Procenta obtěžovaných z těch, kteří se sešli s neznámou osobou offline Procenta dětí, které byly něčím na internetu obtěžovány (nespecifikováno)

Kdo je potenciálně ohrožený? Korelace mezi jednotlivými riziky/zraněními a vybranými proměnnými Sebe-účinnost Věk Pohlaví (dívka = 0) Psychické potíže Zranění ě ě Sexuální obrázky Sexuální zprávy KyberšikanaPotkávání lidí offline Potřeba podnětů Online aktivity -Z hlediska rizik: starší adolescenti, dospívající, kteří mají zvýšenou potřebu vyhledávat podněty nebo kteří skórují vysoko v rozsahu používání internetu -Z hlediska zranění: dívky, mladší adolescenti a dospívající, kteří vykazují psychické potíže Pozn: Děti mezi 11 a 16 rokem, zdroj: analýza provedená Anke Görzig.

Excesivní používání internetu: Čas strávený na internetu a emoční problémy (jedna dimenze psychických potíží) Kontakt se sexuálními obrázky: Rizikové offline aktivity (např. konzumace alkoholu, záškoláctví, pohlavní styk) a rizikové online aktivity (posílání osobních údajů, fotek/videí osobě, kterou nezná) Kyberšikana: Posílání agresivních/sprostých nebo sexuálních zpráv Kontakt se sexuálními zprávami: Žádný ze zkoumaných prediktorů nebyl signifikantní ! (v ostatních státech rizikové offline chování) Setkávání se s online neznámými lidmi offline: Předstírání jiné identity na internetu a online rizikové aktivity Specifika prediktorů rizik v ČR

Vypořádání se s online riziky Fantazijní/pasivní strategie Doufám, že problém zmizí Přestal/a na nějaký čas používat počítač Řekl/a to někomu KomunikaceProduktivní strategie Pokus o vyřešení problém Smazání zprávy Blokování osoby, od které přišly zprávy Pohlaví (dívky = 0) Věk Sebe- účinnost Psych. potíže Potřeba podnětů Online aktivity Síla zranění Délka zranění

Komu se svěřují? Komu se dítě svěřilo, když … Když vidělo sexuální obrázky Když bylo kyberšikanováno Když obdrželo sexuální zprávu Když bylo obtěžováno během setkání s neznámým člověkem Svěřilo se Kamarádce/ovi Matce/otcovi Setře/bratrovi Jinému dospělému, kterému důvěřuji Učitelce/učitelovi Někomu, jehož náplní je pracovat s dětmi Někomu jinému

Rodičovský přístup a prevalence zranění Aktivní přístup (povídání si s dětmi o používání internet) Restriktivní přístup Informování o bezpečném používání internetu (co dělat, když se něco špatného děje) Monitorování (zpětná kontrola počítače, na kterém dítě bylo připojeno k internetu) Technický přístup ke kontrole používání internetu dětmi (software filtrující nebo blokující obsah) Alespoň jednouNikdy Jen v případě absence restriktivního přístupu děti častěji vykazovaly zkušenost se zraněním

Aktivní přístup (povídání si s dětmi o tom, co na internetu dělají) : ČR: 96% (rodiče)/ 93% (děti) vs. „evropský“ průměr: 90% (rodiče)/ 97% (děti) Restriktivní přístup: ČR: 78% (rodiče)/ 72% (děti) vs. „evropský“ průměr: 90% (rodiče)/ 85% (děti) Informování o bezpečném používání internetu: ČR: 94% (rodiče)/ 93% (děti) vs. „evropský“ průměr: 87% (rodiče)/ 86% (děti) Monitorování (zpětná kontrola počítače): ČR: 68% (rodiče)/ 45% (děti) vs. „evropský“ průměr: 64% (rodiče)/ 50% (děti) Technický přístup (software blokující či filtrující obsah): ČR: 68% (rodiče)/ 45% (děti) vs. „evropský“ průměr: 64% (rodiče)/ 50% (děti) - České děti mají dojem, že je jejich rodiče omezují v používání internetu, zároveň mají tendenci ignorovat rady/příkazy rodičů ohledně používání internetu - Rodiče mají obecně menší povědomí o rizicích, kterým jejich děti čelí Specifika přístupů rodičů k používání internetu dětmi

Shrnutí České děti: vysoká míra používání internetu a online rizik Převažující zkušenost se sexuálními zprávami a potenciálně škodlivými online obsahy Riziko automaticky neznamená zranění Z hlediska zranění: dívky, mladší adolescenti a dospívající, kteří vykazují psychické potíže Povaha rizik může v interakci s psychickými a demografickými charakteristikami ovlivňovat způsob zvládání Specifické mezigenerační soužití v ČR? Potřeba mediální a sexuální výchovy Zdroje: Hasebrink, U., Görzig, A., Haddon, L., Kalmus, V. and Livingstone, S. (2011). Patterns of risk and safety online. In-depth analyses from the EU Kids Online survey of 9-16 year olds and their parents in 25 countries. LSE, London: EU Kids Online. Livingstone, S., Haddon, L., Görzig, A., and Ólafsson, K. (2011). Risks and safety on the internet: The perspective of European children. Full Findings. LSE, London: EU Kids Online. Lobe, B., Livingstone, S., Ólafsson, K. and Vodeb, H. (2011) Cross-national comparison of risks and safety on the internet: Initial analysis from the EU Kids Online survey of European children, London: EU Kids Online, LSE.

Děkuji za pozornost Konference Kyberprostor/ Cyberspace: Brno listopadu Kontakt: