Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyberšikana Prezentace v předmětu MOBBING a BOSSING PhDr. Pavel Beňo
Advertisements

Postačí zapnout počítač, připojit se k internetu a dát se do chatování, zahrát si hru pro více hráčů nebo hledat kamarády a sexuální deviant se může.
Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE
Aneb bezpečnost pohybu na internetu Petrásek Jan A3
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
Bezpečně On-line Kubíková Lucie.
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Moravcová Kristýna NÁSTRAHY INTERNETU.
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Agrese a šikana ve školském prostředí
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
INTERNETOVÉ BEZPEČÍ Co všechno o něm (ne)víte…. KDO VLASTNĚ JSME? Studenti Jsme stále studenti základní školy, kteří se zabývají IT technologiemi a bezpečným.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Pravidla soutěže Vytvořte hudební videoklip (současné hudební styly, např.: Rap, Hip hop, elektronická hudba apod.) zaměřený na téma kyberšikany (kyberšikana,
Aktuální trendy bezpečnostních hrozeb v informatice a telekomunikacích
Nástrahy internetu.
Nebezpečí na Internetu
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Kyberšikana Radka Blažková.
ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM.
Nebezpečí na internetu KYBERGROOMING
Kyberšikana Cyberbulling.
Pro vlastní bezpečnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Kyberšikana.
DALŠÍ NEBEZPEČNÉ KOMUNIKAČNÍ JEVY
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/
Problém internetové kriminality na základní škole.
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
KYBERŠIKANA. Co je kyberšikana? Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování) s využitím internetu,
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
PŘÍPRAVA A REALIZACE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ PRO PODPORU KOMUNIKAČNÍ VÝCHOVY RVP ZV VE VÝUCE ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY NA ZŠ A VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍCH REGISTRAČNÍ.
Bezpečnost na internetu Zpracovala: Kateřina Svačinová, 6.B.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová. - je jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv.
E-bezpečí Barbora Šomodíková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
KYBERŠIKANA.
E – synergie Seznam se bezpečně!
Psychologie ve školní praxi (seminář)
Prevence kyberšikany Veronika Skřenková.
Kyberšikana – manuál pro rodiče
Bezpečnost i v kyberprostoru
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
Podrobnější informace o trestné činnosti a jejím vývoji v roce 2014
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Transkript prezentace:

Kyberšikana Kybergrooming Sexting

Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování jiné osoby pomocí ICT  ICT: internet, mobilní telefon…  Jedná se např. o: vydírání, obtěžování, ohrožování, ubližování, ztrapňování, zastrašování apod.

 a) Zasílání urážlivých a zastrašujících zpráv nebo pomluv ( , SMS, chat, ICQ, Skype)  b) Pořizování zvukových záznamů, videí či fotografií, jejich upravování a následné zveřejňování s cílem poškodit vybranou osobu (předem připravený fyzický útok, natáčení učitele apod.)  c) Vytváření internetových stránek, které urážejí, pomlouvají nebo ponižují konkrétní osobu (blogy a jiné www stránky)  d) Zneužívání cizího účtu - krádež identity ( ového, diskuzního apod.)  e) Provokování a napadání uživatelů v diskuzních fórech, tapetování (chatovací místnosti apod.)  f) Odhalování cizích tajemství  g) Vydírání pomocí mobilního telefonu nebo internetu  h) Obtěžování a pronásledování voláním, psaním zpráv nebo prozváněním

 Respektovat ostatní uživatele „Nečiň druhým to, co nechceš, aby činili tobě.“ (Konfucius)  Rozmyslet si, co a komu odesíláme (sexuálně zaměřené zprávy, fotografie…)  Dobře si hlídat hesla (ne jen PIN na kreditní kartě, ale i hesla na , k našim osobním údajům apod.  Nikdy nikomu neznámému nesdělovat osobní údaje.  Seznámit se s riziky, které souvisí s internetovou komunikací.

!CO NEJDŘÍVE!  Ukončit komunikaci  Blokovat útočníka  Oznámit útok

 Chování uživatelů internetu, které má v dítěti vyvolat falešnou důvěru a připravit ho na schůzku, jejímž cílem je oběť pohlavně zneužít.  Jednání osoby směřující k zmanipulování oběti a donutit ji k osobní schůzce.  Útočníci jsou často pedofilové  Výsledkem schůzky může být sexuální zneužití, fyzické mučení, nucení k terorismu apod.

 1. Vzbuzení důvěry a snaha izolovat oběť od okolí (osoba mění svoji identitu, je velmi trpělivá)  2. Podplácení dárky či různými službami, budování kamarádského vztahu  3. Vyvolání emoční závislosti oběti na osobě útočníka  4. Osobní setkání  5. Sexuální obtěžování, zneužití dítěte

 !Nejdůležitější je prevence! Dobrá komunikace rodičů s dětmi. Mít dostatek času na rozhovor s dětmi. Důvěrný vztah Nebát se říct jakýkoli problém. Informovat děti o nebezpečí, které jim hrozí a jak se jim vyhnout.

 Elektronické rozesílání textových zpráv, videí či fotografií se sexuálním obsahem.  Ty jsou pak často zveřejňovány na internetu a tím dochází k poškozování oběti.  Podporuje šíření pornografie dětí a mladistvých.  U mladistvých osob může být sexting považován za trestný čin ohrožování mravní výchovy mládeže.

 Potencionálním útočníkům dáváme citlivý materiál, který mohou zneužít proti nám.  Tento materiál může kolovat na internetu i několik let, nebo může být použit za několik let od svého vzniku.  Oběť může být vystavena harašení či sexuálním útoků.  Šířitelé jsou pachateli přestupky či trestného činu.

 Nikomu neposílat žádné citlivé fotografie nebo videa, ani svému příteli (je zde možnost rozchodu, a přítel se může začít mstít).  Neposílat neznámému člověku sexuální návrhy či zprávy se sexuální tématikou.  Nereagovat na žádné podobné zprávy.

Děkuji za pozornost Petra Šafářová UP v Olomouci PED-VS 3. ročník