Bezpečně v kyberprostoru projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Kariérové poradenství
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Minimální preventivní program školy
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Problematika informační kriminality
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Kraje pro bezpečný internet Pracovní setkání, ZSMV Hotel Solenice Tomáš Marek, koordinátor KPBI, Krajský úřad Plzeňského kraje.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Saferinternet akademie. Metodiky a vzdělávací bloky. Pavel Vichtera Národní centrum bezpečnějšího internetu.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov vznikla v rámci projektu: „Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov“ Jak na společné.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Spokojenost občanů Kladna s bezpečností Sonda veřejného mínění Statutárního města Kladna – stručný souhrn Již sedmým rokem je realizována sonda.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Metodická porada – Program prevence kriminality na rok Krajský úřad Libereckého kraje.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Preventivní projekty zaměřené na problematiku AMOK - útok aktivního střelce.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj
Kraje pro bezpečný internet 26. 9
Informační zdroje české veřejné správy
Výzkum veřejného mínění
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Bezpečně v kyberprostoru projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů

Projekt „Bezpečně v kyberprostoru vznikl postupně z iniciativy Jihomoravského kraje. Ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje a Městskou policií Brno se postupně začala utvářet představa budoucího projektu. Realizace projektu

Nejprve jsme si stanovili dosažitelné cíle. Hlavní cíl projektu omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů. Vedlejší cíle projektu: Provázání jednotlivých složek: škola, obec, policie při řešení nebezpečných komunikačních jevů. Zvyšování informovanosti občanů JMK a jejich motivace k aktivnímu přístupu pro zajišťování vlastní bezpečnosti a ochrany majetku. Informování široké veřejnosti o realizaci projektu. Cíle

Uživatelé osobních počítačů Hledali jsme nejlépe dosažitelnou skupinu občanů, respektive instituce prostřednictvím, kterých by bylo možno dosáhnout stanovených cílů. Rozhodnutí padlo na všechny školy, Policii ČR a Státní zástupce v Jihomoravském kraji. Cílová skupina

Omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů bude zajišťováno pomocí seminářů pořádaných pro ředitele škol v Jihomoravském kraji, učitele informačních a komunikačních technologií, metodiky prevence na školách v JMK, Policii ČR a žáky základních a středních škol v JMK. Všichni budou seznámeni s nebezpečnými komunikačními jevy a postupy obrany proti nim. Plán projektu

Na základě stále hlubšího pronikání do problematiky tzv. „Kybešikany“ jsme pozvali další subjekty ke spolupráci. Pedagogicko-psychologickou poradnu Brno, Střední odbornou školu obchodní a Střední odborné učiliště řemesel Moravský Krumlov, Orgán sociálně-právní ochrany dětí a městské státní zastupitelství Brno.

Policisté byli seznámeni s problematikou kyberšikany a s jejími projevy ve školách, kriminalisté upřesnili následné postupy při zjištění trestného činu.postupy V rámci projektu byli ředitelé škol seznámeni s formami internetového nebezpečí a postupem při zjištění kyberšikany na škole a byli požádáni, aby téma kyberšikany a obrany proti ní začlenili do ŠVP (školních vzdělávacích programů). Učitelé ICT - učitelé budou seznámeni se všemi formami kyberšikany, dostanou DVD s prezentací, aby mohli dále sami toto téma zahrnout do výuky. Metodici prevence budou seznámeni s jednotlivými formami kyberšikany a postupem při zjištění tohoto jevu ve škole.

Pracovníci obcí absolvují školení o nebezpečí ve světě online a počítačovou kriminalitou. Rodiče a zájemci z řad veřejnosti budou seznámeni s fenoménem internetového nebezpečí a možnostmi obrany. Žáci se budou účastnit seminářů o kyberšikaně. Školitelé dané problematiky budou lektoři z Univerzity Palackého v Olomouci, kteří tvoří tým v projektu E-Bezpečí, zástupci Městské policie Brno, policisté z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Popis projektu

Metodické DVD pro učitele informačních a komunikačních technologií Ukázka DVD Vytvořily jsme metodické DVD

V návaznosti na výše zmíněný projekt bylo provedeno výzkumné šetření jehož cílem bylo zmapování problematiky kybernetické šikany u pedagogických pracovníků na středních školách ve vztahu ke kybernetickému fenoménu. Pro šetření byl využit kvantitativní výzkum za použití dotazníku, který pro potřeby výzkumu převedl do elektronické podoby pracovník Střediska služeb školám v Jihomoravském kraji. Dotazník byl koncipován formou uzavřených a otevřených otázek, přičemž otevřené otázky byly limitovány počtem znaků. S žádostí o zapojení do výzkumného šetření byly osloveny odborem školství Krajského úřadu Jihomoravského kraje všechny střední školy bez ohledu na jejich zřizovatele v JMK. Na elektronický dotazník odpovědělo celkem 1148 pedagogických pracovníků, z toho 417 mužů (36,32%) a 731 žen (63,68%). Nejvíce odpovídali respondenti ve věku 50 – 54 let, celkem 223 (19%); ze SOŠ a SOU 428 (37,28%); vyučující cizích jazyků 126 (11%); s délkou praxe 16 – 20 let 195 (16,99%) a z okresu Brno – město 615 (53,57%). Výzkumné šetření

Slovní odpovědi na obranu proti kyberšikaně: Volat k odpovědnosti rodiče a s policií řešit postih. Rozhodně se vyhnout cenzuře. Poukázat na důsledky šikany. Vytváření modelových situací, do kterých by se dostali sami potencionální agresoři a vyzkoušeli si pocity šikanovaného. Dodržovat bezpečnostní zásady.

Informovanost vyučujících, rodičů, žáků, Zpracovat metodický pokyn pro učitele, jak postupovat. Jednotný přístup zúčastněných. Postupovat po určitých krocích, kontaktovat policii až v rámci posledního kroku. Konkrétní a tvrdší postihy. Řešení kyberšikany s policií teprve tehdy, až by selhala všechna jiná opatření.

Účinnou prevencí (např. u Facebooku) se může stát účast škol a pedagogů v této sociální sítí. Toho můžeme dosáhnout zasíláním studijních materiálů, úkolů a různých informací touto cestou. Počet případů kyberšikany budeme redukovat, protože budeme mít "dohled" na veřejné informace, jež nejvíce ohrožují učitele na jejich důstojnosti. Nejlepší způsob je konfrontovat autora videa, agresory i toho, kdo materiál na internet nahrál, s jejich zodpovědností. Je potřeba, aby si uvědomili závažnost a závadnost svého počínání, nejlépe se oběti i autoritám upřímně omluvili. Případně je nutno provést takové sankce a opatření, aby se kyberšikana neopakovala.

Osvěta pro žáky/studenty, učitele, rodiče: jaká nebezpečí internet skýtá, jak se chovat v případě, že se sám stanu obětí kyberšikany, jak se chovat v případě, že se obětí (nebo naopak agresorem) stane mé dítě, můj žák/student. Na internetu se cítí v bezpečí 437 osob (38,1%)

DĚKUJI ZA POZORNOST Bc. Martina Brtnická referentka prevence kriminality Jihomoravský kraj Odbor školství krajského úřadu Cejl Brno Tel.: