 problematika odborné způsobilosti SBS 20 let upravena naprosto nedostatečným způsobem,  především v oblasti soukromých detektivních služeb,  živnostenský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Sekce pro zaměstnanost Ministerstvo práce a sociálních věcí 1.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Zkušenosti z inspekční činnosti ve školách s prvním stupněm Mgr. Miroslav Pospíšil, ČŠI Jihlava, leden 2011  hodnocení ŠVP  poznatky z inspekční činnosti.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Povolání, zaměstnání, práce
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Standardy funkčního programu prevence a kontroly infekcí
Dokument KAP MSK - obsah
Centrum na podporu integrace cizinců
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Školy jako centra celoživotního učení KAP MSK
Úřad práce České republiky
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Aktivity a činnosti úseku služeb v oblasti dalšího vzdělávání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Digitální učební materiál
Informace k registraci PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů z pohledu HK ČR
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Profesionalizace sociální práce v ČR
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Bezpečnostní vzdělávání v ČR
Transkript prezentace:

 problematika odborné způsobilosti SBS 20 let upravena naprosto nedostatečným způsobem,  především v oblasti soukromých detektivních služeb,  živnostenský zákon po držiteli koncese požadoval středoškolské vzdělání s maturitou,  nepožadoval praxi !

Novela živnostenského zákona přijatá zákonem č. 274/2008 Sb. s účinností od 1. ledna 2009:  požadavek odborné způsobilosti po provozovateli (držitel koncese),  tak i po pracovnících služeb soukromých detektivů i služeb ochrany majetku a osob

Následně provedena další novela zákonem č. 155/2010 Sb. s účinností od 1. srpna 2010:  snižováním administrativní zátěže podnikatelů se dostává mimo živnostenský zákon popis činnosti soukromého detektiva,  zpět v právním stavu před rokem 2008, kdy platilo vládní nařízení 469/2000 Sb.,  převládají požadavky zákona 101/2000 Sb.

Z pohledu podnikatelů v živnostech „Služby soukromých detektivů“ a „Ostraha majetku a osob“ je důležitá Část šestá - Změna zákona č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů. Změny podstatné pro oba obory jsou následující

Odborná způsobilost u živnosti Ostraha majetku a osob se prokazuje: a)vysokoškolské vzdělání nebo b)vyšší odborné vzdělání právnického, bezpečnostního nebo obdobného zaměření nebo c)střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru bezpečnostním nebo právním a 3 roky praxe v oboru nebo d) s třední vzdělání s maturitní zkouškou, 3 roky praxe v oboru a osvědčení o rekvalifikaci nebo e) střední vzdělání s maturitní zkouškou, 3 roky praxe v oboru a zkouška z dílčí kvalifikace strážný.

Odborná způsobilost u živnosti Služby soukromých detektivů se prokazuje: a)vysokoškolské vzdělání a 1 rok praxe v oboru nebo b)vyšší odborné vzdělání právnického, bezpečnostního nebo obdobného zaměření a 1 rok praxe v oboru nebo c)střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru bezpečnostním nebo právním a 3 roky praxe v oboru nebo d)střední vzdělání s maturitní zkouškou, 3 roky praxe v oboru a osvědčení o rekvalifikaci nebo e)střední vzdělání s maturitní zkouškou, 3 roky praxe v oboru z dílčí kvalifikace detektiv koncipient. a zkouška z dílčí kvalifikace detektiv koncipient.

že výkon živností „ostraha majetku a osob“ a „služby soukromých detektivů“ :  zajišťuje pouze fyzickými osobami splňujícími odbornou způsobilost příloha č. 5 Živnostenského zákona.  při nedodržení Živnostenský úřad zahájí řízení o zrušení živnostenského oprávnění. Nový žadatelé o koncesi musí splňovat ihned

Vzdělávání probíhá na úrovni rekvalifikačních kurzů (akreditace MŠMT). Kurz v délce 20 hodin ukončen zkouškou nebo pouze kvalifikační zkouškou v délce cca 2 hodin.

 probíhá před tříčlennou komisí (autorizovaní zástupci = zkušební komisaři)  autorizaci autorizovaným zástupcům uděluje Ministerstvo vnitra ČR.  podmínky pro udělení autorizace: –vysokoškolské vzdělání, –dlouholetá praxe v bezpečnostních složkách státu nebo v sektoru bezpečnostních služeb –pedagogická činnost.

Česká komora detektivních služeb a Hospodářská komora České republiky (partner projektu) Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost projekt Nastavení systému standardů zvyšování a ověřování kvalifikační úrovně v oblasti bezpečnostních služeb reg. č. CZ.1.04/1.1.02/ říjen leden 2011 přidělena dotace ve výši ,- Kč.

CÍL PROJEKTU:  zajištění kvalitní a včasné přípravy na legislativní změny v živnostenském zákoně,  zvýšení kvality služeb, stabilizace a další rozvoj kvalifikací jednotlivců SBS. Obsahem projektu byla realizace vzdělávacího programu, který byl tvořen souhrnem modulů zahrnujících pilotní ověření kvalifikace. Moduly byly strukturovány a zahrnovaly svým rozsahem činnosti bezpečnostních služeb od základních po vysoce specializované.

Projekt obsahoval nové vzdělávací moduly jako např.:  manažer bezpečnostní služby,  detektivní inspektor,  detektivní specialista,  detektiv asistent,  základní norma zdravotnických znalostí  Trendy, činnosti a metody spolupráce evropských bezpečnostních složek na téma divácké násilí (mezinárodní konference ).

Projekt se setkal s velkým ohlasem u modulů, které byly koncipovány jako rekvalifikace. Vzdělávací modul H Vzdělávací modul H - řízené samostudium alternace pro rekvalifikační kurz strážný a detektiv koncipient. V projektu proškoleno a vyzkoušeno: 42 osob z dílčí kvalifikace detektiv koncipient 191 osob z dílčí kvalifikace strážný. Celkem se jednotlivých kurzů zúčastnilo 410 osob.

Zkušenosti, které ČKDS v rámci projektu získala, se projevily následovně:  získání know-how v oblasti projektového řízení,  posílení lektorských kompetencí členů ČKDS, v rámci projektu odškolili více než 700 hodin,  získání know-how v rámci provedení 237 zkoušek v gesci Ministerstva vnitra ČR,  vytvoření 7 školících modulů pro pracovníky SBS

Ministerstvo vnitra ČR v rámci Národní soustavy kvalifikací má v gesci 3 kvalifikace:  Strážný  Detektivní koncipient  Psovod bezpečnostní služby MV ČR vydalo autorizaci 102 subjektům od roku 2009 do 1. poloviny roku 2011 realizováno zkoušek. Hospodářská komora ČR - autorizovaná osoba zkoušek, tj. 30 % všech zkoušek.

 neúspěšných účastníků zkoušky je v průměru 10 %  počet neúspěšných klientů se u jednotlivých autorizovaných osob liší  neúspěšný účastník zkoušky skládal zkoušku opakovaně bez omezení, do doby jejího vykonání  poměr zkoušek Strážný : Detektiv koncipient 97 % : 3 %  faktor nízkého procenta zkoušek z dílčí kvalifikace detektiv koncipient podmínka středoškolské vzdělání s maturitou a zdravotní způsobilost

Ze zkušenosti lektorů a komisařů ČKDS je důležité, aby zkoušky probíhaly s vědomím, že se jedná o oblast vzdělávání dospělých, která vyžaduje empatii. Pro účastníky zkoušky podle národního standardu je zkouška zátěžovou situací!!!

Je nesporné, že naplňování odborné způsobilosti v sektoru SBS, ZKVALITŇUJE proces výkonu soukromých bezpečnostních činností.