Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
Integrovaná střední škola, Slaný
Základní vzdělání - 2. stupeň
Domácí ekologie – pitná voda
Voda Veronika Drzková, 2.E.
ZEMĚPIS ZEMĚPIS LÁZEŇSTVÍ v ČR 8. ročník.
Druhy vod.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Voda a vzduch = základ života
Balená voda.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Voda Jaroslav Martykán 79974
STAVEBNICTVÍ Zdravotechnika Příprava teplé vody I (STA56)
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Pitný režim u seniorů.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
VODA.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV40 Název školy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_ADP52 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV50 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO10 Název školy.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV59 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV34 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV39 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV32 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Voda Mgr. Helena Roubalová
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Drogerie – osobní hygiena I
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Prací prostředky - rozdělení
Výskyt vody v přírodě II.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Úklidové čistící prostředky I.
Psychologie ceny a cenové triky
BALNEOLOGIE Léčebná výživa - jaro 2017
Evidence pracovních úrazů a další evidence
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Prací prostředky – složení
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Evidence peněžních prostředků
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Čistící úklidové prostředky II
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Ing. Lenka Bombera Piskačová

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – nealkoholické, voda, minerální vody Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se druhy nealkoholických nápojů – minerální vody

Voda - Pitná voda - k pití, vaření, osobní hygieně - Užitková voda – v domácnosti – mytí, praní - Provozní voda – automyčky, kropení ulic, chladící zařízení

 Pitná voda  - na kvalitu pitné vody jsou kladeny velmi přísné požadavky  - voda z přírodního zdroje, která je chemicky a mikrobiálně nezávadná, bez příměsí, příchutí a zbarvení  - nesmí obsahovat choroboplodné zárodky, nesmí přesáhnout povolenou hranici dusičnanů apod.

 Tržní druhy:  Pitná voda balená - přírodní,  ochucená,  perlivá,  jemně perlivá  Dobrá voda, Aquilla,

 Minerální vody  = pramenitá nebo podzemní voda, která obsahuje minerální látky – v 1litru min. 1000mg  - minerální vody mají podle svého složení specifický účinek  - množství minerálních látek určuje chuť typickou pro danou minerálku

 Požadavky na minerální vody:  - musí být hygienicky nezávadná  - nesmí být upravována po mikrobiologické stránce  - složení minerální vody musí být přesně uvedeno na etiketě současně s datem plnění a spotřeby

 Rozdělení minerálních vod podle teploty:  - horké - nad + 50°C horké  - vlažné - +20° - 30°C  - studené – do + 20°C

 Rozdělení minerálních vod podle minerálních látek  - zemité – vápník, hořčík  - alkalické – sodík  - hořké – hořčík, síra  - železité - železo

 Rozdělení minerálních vod podle obsahu plynu  - kyselky  - sirovodíkové  - metanové  - dusíkové

 Rozdělení minerálních vod podle vlivu na lidský organismus  - Stolní – Matonni, Korunní,Poděbradka  - v přírodním stavu, ochucené s příchutí citron, mateřídouška, pomeranč, meruňka …..

 Převážně léčivé – Bílinská kyselka, Salvátorka, Mlýnský pramen  - lze je používat jako stolní minerální vody s jemnými léčivými účinky

 Léčivé – Karlovarské minerální vody z různých pramenů, Šaratice, Vincentka, Zaječická kyselka  - tyto minerální vody mají léčivé účinky, ale nemusí mít vždy lahodnou chuť

 - Šaratice, Zaječická kyselka – projímadla, nemoci ledvin, diabetes, obezita  - Vincentka – vhodná při léčbě horních cest dýchacích, hlasivek, neuróz, je určená také k inhalování

 Léčivé minerální vody se do prodejen dodávají většinou ve skleněných lahvích z barevného skla ( zelené, hnědé ), aby se zachovaly původní hodnoty minerálních látek.  Usazené minerální látky na dně lahve nejsou závadou.

 Stolní minerální vody se plní do lahví plastových.  Ze zdravotního hlediska není dobré dlouhodobě pít stejné minerální vody. Vhodné je minerální vody střídat a pitný režim doplňovat i pitím jiných druhů nápojů.

 1.) Jaký význam má voda pro lidský organismus ?  2.) Rozdělení vody:  3.) Tržní druhy pitné vody

 4.) Co to jsou minerální vody ?  5.) Rozdělení minerálních vod podle účinku na lidský organismus:  6.) Jaké jsou požadavky na kvalitu minerálních vod ?

 7.) Jaké znáš druhy převážně léčivých minerálních vod ?  8.) K léčbě jakých problémů se používá minerální voda Vincentka ?