Ing. Lenka Bombera Piskačová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – nealkoholické, voda, minerální vody Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se druhy nealkoholických nápojů – minerální vody
Voda - Pitná voda - k pití, vaření, osobní hygieně - Užitková voda – v domácnosti – mytí, praní - Provozní voda – automyčky, kropení ulic, chladící zařízení
Pitná voda - na kvalitu pitné vody jsou kladeny velmi přísné požadavky - voda z přírodního zdroje, která je chemicky a mikrobiálně nezávadná, bez příměsí, příchutí a zbarvení - nesmí obsahovat choroboplodné zárodky, nesmí přesáhnout povolenou hranici dusičnanů apod.
Tržní druhy: Pitná voda balená - přírodní, ochucená, perlivá, jemně perlivá Dobrá voda, Aquilla,
Minerální vody = pramenitá nebo podzemní voda, která obsahuje minerální látky – v 1litru min. 1000mg - minerální vody mají podle svého složení specifický účinek - množství minerálních látek určuje chuť typickou pro danou minerálku
Požadavky na minerální vody: - musí být hygienicky nezávadná - nesmí být upravována po mikrobiologické stránce - složení minerální vody musí být přesně uvedeno na etiketě současně s datem plnění a spotřeby
Rozdělení minerálních vod podle teploty: - horké - nad + 50°C horké - vlažné - +20° - 30°C - studené – do + 20°C
Rozdělení minerálních vod podle minerálních látek - zemité – vápník, hořčík - alkalické – sodík - hořké – hořčík, síra - železité - železo
Rozdělení minerálních vod podle obsahu plynu - kyselky - sirovodíkové - metanové - dusíkové
Rozdělení minerálních vod podle vlivu na lidský organismus - Stolní – Matonni, Korunní,Poděbradka - v přírodním stavu, ochucené s příchutí citron, mateřídouška, pomeranč, meruňka …..
Převážně léčivé – Bílinská kyselka, Salvátorka, Mlýnský pramen - lze je používat jako stolní minerální vody s jemnými léčivými účinky
Léčivé – Karlovarské minerální vody z různých pramenů, Šaratice, Vincentka, Zaječická kyselka - tyto minerální vody mají léčivé účinky, ale nemusí mít vždy lahodnou chuť
- Šaratice, Zaječická kyselka – projímadla, nemoci ledvin, diabetes, obezita - Vincentka – vhodná při léčbě horních cest dýchacích, hlasivek, neuróz, je určená také k inhalování
Léčivé minerální vody se do prodejen dodávají většinou ve skleněných lahvích z barevného skla ( zelené, hnědé ), aby se zachovaly původní hodnoty minerálních látek. Usazené minerální látky na dně lahve nejsou závadou.
Stolní minerální vody se plní do lahví plastových. Ze zdravotního hlediska není dobré dlouhodobě pít stejné minerální vody. Vhodné je minerální vody střídat a pitný režim doplňovat i pitím jiných druhů nápojů.
1.) Jaký význam má voda pro lidský organismus ? 2.) Rozdělení vody: 3.) Tržní druhy pitné vody
4.) Co to jsou minerální vody ? 5.) Rozdělení minerálních vod podle účinku na lidský organismus: 6.) Jaké jsou požadavky na kvalitu minerálních vod ?
7.) Jaké znáš druhy převážně léčivých minerálních vod ? 8.) K léčbě jakých problémů se používá minerální voda Vincentka ?