David Cigánek, Metodické centrum pro informační technologie v muzejnictví (CITeM) Moravské zemské muzeum, Brno Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Advertisements

Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Centrum nových strategií muzejní prezentace =
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Aktuální informace k výzvám a k postupu kraje Ing. Tomáš Vašica Aktuální informace k výzvám a k postupu kraje.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Podkladová studie k Národní strategii digitalizace kulturního obsahu
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Archivnictví a spisová služba
CARARE: Connecting Archaeology and Architecture in Europeana
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
Informační kulturní portál
Informační systém archivu České národní banky
EGON Centrum a technologické centrum kraje Vysočina Petr Pavlinec, vedoucí OI KrÚ.
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
Regionální literatura v muzejních knihovnách. Česká Lípa, 8. září Základní dokumenty Zákon č. 122/2000 Sb. o ochraně sbírek muzejní povahy Novelizace.
Smart Administration v oblasti památkové péče
Základní registry ve veřejné správě
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Interaktivní personální portál
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
1 Brno, září Tři důvody, proč je nutné, aby Česká republika měla kvalitní a v praxi aplikovatelnou střednědobou koncepci muzejnictví: 1) Zajistit.
PRAHA Technologické centrum Kraje Vysočina.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Představení konceptu pilotního projektu „Koordinace a zavedení Smart Administration ve veřejném sektoru“ Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
“Analýza agend a optimalizace výkonu státní správy v resortu životního prostředí” Aleš Vokál Ministerstvo životního prostředí.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Demus01 Historie Kombinovaná muzejní a archivní dokumentace sbírek v muzeích Mgr. Zdeněk Lenhart, CITeM.
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
Telekomunikační a informační infrastruktura
Michal Šperling - EUREDIS
Projekt Czechiana Josef Praks Ministerstvo kultury České republiky
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

David Cigánek, Metodické centrum pro informační technologie v muzejnictví (CITeM) Moravské zemské muzeum, Brno Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě - X. Praha,

Historie projektu I3S v kontextu ostatních projektů IOP Návaznost na další tematické okruhy Dopady realizace projektu

Historie projektu 2006žádost o grant ve II. výzvě Finančních mechanismů EHP / Norska 2008zařazení mezi prioritní projekty OMG MK ČR žádost o grant pro přípravu projektu z OP LZZ přepracování a doplnění projektu 2009studie proveditelnosti + CBA jednání o kofinancování ze strany MK ČR vyhlášení výzvy k podání projektů IOP

I3S v kontextu vládou schválených projektů IOP Usnesení vlády č. 536 ( ) IOP Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby – Strategie realizace Smart Administration Strategie rozvoje služeb pro informační společnost OP LZZ prioritní osa 4.4aVeřejná správa a veřejné služby (Konvergence) oblast podpory: Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy

I3S v kontextu vládou schválených projektů IOP Národní památkový ústav12 - Uplatnění principu Smart Administration v oblasti nakládání s památkovým fondem České republiky (Ústřední seznam kulturních památek jako zvláštní datový systém nad RUIAN v návaznosti na další základní registry veřejné správy) Divadelní ústav Vytvoření Informačního kulturního portálu v návaznosti na Portál veřejné správy a agendové Portály Národní knihovna & Moravská zemská knihovna Vytvoření Národní digitální knihovny Národní archiv82. - Správa digitálních archiválií a vytvoření Národního digitálního archivu MZM – CITeM Zavedení Integrovaného systému správy sbírek NIPOS Vytvoření Znalostního, metodického a informačního centra pro kulturu Technické muzeum v Brně Vytvoření pracoviště pro digitalizaci sbírkových fondů a archivaci dat v návaznosti na vznik Národní digitalizační jednotky hlavní projekty doplňkové projekty

I3S v kontextu vládou schválených projektů IOP Národní památkový ústav12 - Uplatnění principu Smart Administration v oblasti nakládání s památkovým fondem České republiky (Ústřední seznam kulturních památek jako zvláštní datový systém nad RUIAN v návaznosti na další základní registry veřejné správy) Divadelní ústav Vytvoření Informačního kulturního portálu v návaznosti na Portál veřejné správy a agendové Portály Národní knihovna & Moravská zemská knihovna Vytvoření Národní digitální knihovny Národní archiv82. - Správa digitálních archiválií a vytvoření Národního digitálního archivu MZM – CITeM Zavedení Integrovaného systému správy sbírek NIPOS Vytvoření Znalostního, metodického a informačního centra pro kulturu Technické muzeum v Brně Vytvoření pracoviště pro digitalizaci sbírkových fondů a archivaci dat v návaznosti na vznik Národní digitalizační jednotky stavební a architektonické památky knihovní dokumenty archiválie a archivní fondy sbírkové předměty muzeí a galerií „content aggregator“

Návaznost na další tematické okruhy Centrální evidence sbírek muzejní povahy ISO-SEUD Demus (a katalogizace sbírek obecně) Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe Europeana Pokračovatelka Evropské digitální knihovny (EDL) jako integrujícího přístupového bodu pro poskytování digitálního obsahu 47 národních knihoven, později i obsahu z muzeí, galerií, archivů, památkových úřadů a dalších držitelů. Panevropský agregátor kulturního obsahu. Projekt internetového portálu zprostředkovávajícího přístup k existujícím digitálním sbírkám publikovaným on-line. Umožňuje fulltextové i pokročilé vyhledávání obsahu na principu federative search. MICHAEL Plus je pokračováním dřívějšího projektu Michael omezeného pouze na „staré“ členské země EU. Off-line systémy pro správu sbírek (Collection Management Systems) používané v muzeích a galeriích. V současné době zejména Demus, Bach ProMuzeum a některé další minoritní systémy v individuálních instalacích (Bach ProMuzeum SQL, ESMUS, IMBUS atd.) Integrovaný systém ochrany movitého kulturního dědictví představuje v současné době jediný informační prvek realizující propojení mezi databází ukradených a pohřešovaných uměleckých děl (v gesci Policie ČR) a evidenčními databázemi v muzeích a galeriích v případě pátrání po odcizeném sbírkovém předmětu. Zastaralé technologické řešení a administrativní těžkopádnost zásadně komplikují provoz a fakticky způsobují, že je ze strany muzeí a galerií nevyužíván. Veřejně přístupný informační systém definující část kulturního dědictví (vedle kulturních památek, národních kulturních památek a archiválií) vyňatou z pravomoci dohody o volném pohybu zboží v rámci EU. Povinně eviduje všechny sbírky a sbírkové předměty ve vlastnictví státu, krajů a obcí, nepovinně ostatních vlastníků. Aktuálně cca18 mil. evidenčních čísel (vč. čísel objektů v hromadné evidenci) popisných textových charakteristik jednotlivých částí sbírek

datové úložiště evidence sbírkových předmětů odborná dokumentace sbírek online katalog autoritní rozhraní

akvizice evidence v CES dokumentace restaurování konzervace prezentace inventarizace výpůjčky vyřazení vývozy ISO - SEUD I3S v aspektu muzejní a galerijní práce

výstavní činnost Europeana stav digitální dokumentace supervize CES akviziční činnost muzeí a galerií MICHAEL+ aktuální stav sbírkových fondů vývozy I3S v aspektu administrativy MK ČR

David Cigánek, Metodické centrum pro informační technologie v muzejnictví (CITeM) Moravské zemské muzeum, Brno Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě - X. Praha, Děkuji za pozornost! Bližší informace: