Politická ekonomie MV a prostor Politická geografie strategických surovin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
J APONSKÁ EKONOMIKA Poválečný ekonomický zázrak. J APONSKO OBECNĚ Ostrovní stát, 4 hlavní ostrovy Hlavní město: Tokyo Počet obyvatel: 127,4 mil (10.)
Advertisements

PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Nizozemsko.
Surovinová strategie ČR s vazbou na využívání ložisek uranu Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. analytik nerostných surovin Odbor hornictví, Ministerstvo průmyslu.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Vývoj politické mapy světa
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Iva Lulayová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Energetická bezpečnost EU
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Energetika.
Společenské a hospodářské prostředí
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Těžba nerostných surovin
2.Marketingové prostředí
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Velká Británie (Great Britain).
Přírodní zdroje Česka Anotace
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_032.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Írák.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Hospodářská pozice EU, USA a Japonska ve světové ekonomice (2001) UkazatelEUUSAJaponskoSvět Teritorium (tis.km2) % světového ukazatele % plochy EU 3 973(3247)
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Těžký průmysl Energetika.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
Světové hospodářství.
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Palivoenergetické suroviny
Soudobý svět Ekonomický pohled
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Světový průmysl sekundární sektor
Energetická (ne)bezpečnost
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Východní Afrika.
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vysokorychlostní železnice pro ČR Železniční konference Pardubice Jiří Pohl, Siemens Mobility, s.r.o. člen Výboru pro udržitelnou.
Transkript prezentace:

Politická ekonomie MV a prostor Politická geografie strategických surovin

Co to jsou strategické suroviny? Význam konkrétních surovin a zdrojů je určován: - množstvím jejich spotřeby (struktura ekonomiky) - dostupností - množstvím a kvalitou v níž je lze nalézt - rozvojem technologií:19. století – uhlí (pára), 20. století – uhlí, ropa a zemní plyn, 21. století – zemní plyn, ropa a …?

Politická geografie strategických surovin Omezení obchodu a využití strategických surovin, resp. posílení strategického významu suroviny a zdrojů: -Institucionalizace vedoucí k restrikcím (OPEC, Kjótský protokol, Kimberleyský proces) -Přepravní technologie -Přepravní trasy -Politická rozhodnutí -Fyzická geografie

Politická geografie strategických surovin Za strategické suroviny jsou považovány od konce druhé světové války ropa a zemní plyn, resp. tzv. energetické suroviny

Politická geografie strategických surovin Zatímco 58% elektrické energie vyrobené v Kanadě pochází z vodních elektráren, v USA pochází 91% elektrické energie z fosilních paliv a jaderných elektráren

99 % elektrické energie na Islandu pochází z geotermálních a vodních zdrojů Zatímco 58% elektrické energie vyrobené v Kanadě pochází z vodních elektráren, v USA pochází 91% elektrické energie z fosilních paliv a jaderných elektráren 520 miliónů lidí v Subsaharské Africe nemá přístup k elektrické energii Brazílie získává 88 % elektrické energie z vodních elektráren Zatímco 99 % norské elektrické energie pochází z hydroelektráren, 96 % elektrické energie ve Velké Británii pochází z fosilních paliv či nukleárních elektráren 720 miliónů lidí v Asii nemá přístup k elektrické energii

Ropa a zemní plyn 2 případové studie: Turecko jako tranzitní země a Angola jako zdrojová země

Ropa a zemní plyn – základní údaje Spotřeba energetických zdrojů vzrostla za posledních deset let o 14% (nejdynamičtěji se vyvíjí spotřeba plynu) Podíl spotřeby ropy činí 40% Podíl spotřeby plynu činí 24,7% Hlavní spotřebitelé primárních energetických zdrojů: USA (26% celosvětové spotřeby), EU (21%), Asie a Oceánie (26%)

Map of proved oil and gas reserves

Distribution of proved (oil) reserves 1986, 1996 and 2006

Major oil trade movements

Zemní plyn Hlavními silami očekávaného růstu spotřeby jsou: -Environmentální tlaky -Dohoda z Kjóta -Technologické výhody (tepelná účinnost) -Tlaky na snížení závislosti na ropě

Angola V letech 1975 až 2002 občanská válka (se dvěma krátkými přestávkami v 90. letech) Strategické zdroje na území Angoly – ropa a zemní plyn Další zdroje: diamanty Všechny uveden zdroje se vyskytují zejména na pobřeží, velká naleziště ropy jsou v angolské exklávě Cabinda

Mapa Angoly

Angola, správní členění

Angola, infrastruktura

Angola V roce 2002 ukončeny boje mezi MPLA a UNITA Ve volbách zvítězila MPLA – prezidentem se stává José Eduardo dos Santos Další volby měly proběhnout v r. 2006, dosud však neproběhly (nedokončené sčítání voličů, argument vlády, že neexistuje infrastruktura pro volby /vyškolení pracovníci/ ani pro přesun voličů /silnice, dopravní prostředky/ apod.)

Angola Vláda jednoho muže – přijímá čínský model vládnutí (Angola odmítá modely navrhované OSN, IMF i WB) Nejbohatší elity v Africe Nejrychlejší ekonomický růst v posledních letech: v r ,7%, v r ,6% a v r více než 20% Inflace je nižší než 10% Kwanza vůči USD neustále posiluje Třetí největší subsaharská ekonomika (Nigérie a JAR)

Angola Ropa a diamanty tvoří 99,7% vývozu Angola dováží zejména potraviny, a to více než polovinu celkové spotřeby

Angola 57% HDP tvoří zisky z ropy a diamantů Ropný a diamantový průmysl – 1% zaměstnanců Ropný sektor rose až o 30% meziročně Neropný sektor max. o 11% Angola není potravinově soběstačná – zcela závislá na dovozu

Největší investoři Čína – Sinopec Soukromé banky a ropné společnosti z Velké Británie, USA, Portugalska, Francie, Brazílie a Indie Čína získala kontrakt na výstavbu nového letiště a 1400km dálnic Indie získala kontrakt na výstavbu angolské železniční sítě Angolské ropné rafinérie jsou střeženy kubánskými bezpečnostními firmami

Spojené arabské emiráty