Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysokorychlostní železnice pro ČR Železniční konference Pardubice 2019 12. 4. 2019 Jiří Pohl, Siemens Mobility, s.r.o. člen Výboru pro udržitelnou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysokorychlostní železnice pro ČR Železniční konference Pardubice 2019 12. 4. 2019 Jiří Pohl, Siemens Mobility, s.r.o. člen Výboru pro udržitelnou."— Transkript prezentace:

1 Vysokorychlostní železnice pro ČR Železniční konference Pardubice Jiří Pohl, Siemens Mobility, s.r.o. člen Výboru pro udržitelnou energetiku Rady vlády pro udržitelný rozvoj člen Výboru pro udržitelnou dopravu Rady vlády pro udržitelný rozvoj © Siemens Mobility 2019 siemens.cz/mobility

2 Podpora zdravé polycentrické struktury osídlení
Tendence ke vzniku nezdravé monocentrické struktury osídlení se projevují i v ČR. Praha se růstem svých ekonomických aktivit stále více vzdaluje od ostatních krajů ČR. Cíl: zapojit celé území státu do systému tvorby a spotřeby hodnot. Výrazným nástrojem harmonického územního rozvoje je přechod od monocentrické k polycentrické struktuře. Podmínkou fungování polycentrické struktury je funkční komunikace mezi regiony.

3 Extenzivní rozvoj dopravy
Vlivem dominantní role automobilové dopravy tvoří v ČR ropná paliva a jejich náhražky 98 % spotřeby energie pro dopravu. Doprava produkuje dvojnásobné množství CO2, než průmysl. Doprava se v ČR stala největším konečným spotřebitelem energie a významným zdrojem zdraví škodlivých látek => přechod na energeticky a environmentálně méně náročnou železnici s elektrickou vozbou je nutností

4 Růst přepravních výkonů železniční dopravy
Tempo meziročního přírůstku přepravních výkonů se zvyšuje: - rok 2016 proti roku 2015: + 8 % (k úrovni roku 2010), - rok 2017 proti roku 2016: + 10 % (k úrovni roku 2010), - rok 2018 proti roku 2017: + 12 % (k úrovni roku 2010). Osobní železniční doprava roste v ČR třikrát rychleji, než bylo v roce 2010 předpokládáno při tvorbě dopravní sektorové strategie. Přepravních výkonů, které měla železnice dosáhnout v roce 2050, dosáhla již v roce 2018.

5 Úspěch koridorů Generátorem růstu přepravních výkonů železniční osobní dopravy je dálková (meziregionální) doprava. Modernizované tratě, taktový jízdní řád a nová vozidla zvýšily atraktivitu přepravní nabídky dálkové železniční dopravy. Vnitrostátní i mezistátní – ta narostla v průběhu 7 let 2010 až 2017 téměř na pětinásobek. Nastal intenzivní rozvoj dálkové železniční dopravy mezi Prahou a kraji (přeprava cestujících vzrostla mezi roky 2010 a 2017 na 198 %, přepravní výkony vzrostly v průběhu 7 let na 243 %). Mezi jednotlivými kraji jsou však zásadní rozdíly.

6 Kontrast použitelnosti železnici na úrovní 21
Kontrast použitelnosti železnici na úrovní 21. století s nepoužitelností železnice na úrovni 19. století Ne všichni občané ČR mají možnost využívat výhod moderní železnice. Rozdíl mezi LI – HK – PA kraji je propastný. V čem se provinili občané libereckého kraje, že musí za trest cestovat do Prahy jen po silnici?

7 Přibylo 5 % vlaků a ty jsou o 3 % větší, ale vozí o 44 % více cestujících
Rozvoj osobní železniční dopravy není extenzivní, nýbrž intenzivní. Mezi roky 2010 a 2017 vrostly přepravní výkony o 44 %, ale dopravní výkony jen o 8 % a vlakové výkony jen o 5 %. To je významný růst produktivity. Čerpání vnitřních rezerv má své meze v tomto vývoji již nelze pokračovat

8 Vysokorychlostní železnice Praha - Brno
Není důvod ztrácet čas (2 hodiny) a energii (75 kWh a 19 kg CO2 na osobu) jízdou automobilem z Prahy do Brna. Vysokorychlostní vlak to zvládne za 50 minut (centrum – centrum), respektive za 40 minut (terminál P + CH + R Jirny – terminál P + CH + R Vídeňská) k práci využitelného času (train office). Spotřebuje k tomu jen 10 kWh a 4 kg CO2 (perspektivně OZE: 0 kg CO2) na osobu.

9 Děkuji Vám za Vaši pozornost!
Jiří Pohl Senior Engineer Enginnering Siemens Mobility, s.r.o. Siemensova Praha Česká republika Mobilit:


Stáhnout ppt "Vysokorychlostní železnice pro ČR Železniční konference Pardubice 2019 12. 4. 2019 Jiří Pohl, Siemens Mobility, s.r.o. člen Výboru pro udržitelnou."

Podobné prezentace


Reklamy Google