ADR 2009 – Omezení v silničních tunelech TP N° 16/09 (Revize TP 16/07) EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Aktuální informace z oblasti NCTS
4. železniční balíček 1.
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Přeprava zboží podlehající dohodě ADR
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Nebezpečné látky Ing. Milan TLAMKA.
Označování chemických látek
Přeprava nebezpečného zboží I
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Policie České republiky
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
Dopravní a liniové stavby Vývoj měst, místní komunikace
Formulace zadání na počátku musí být informační potřeba uživatele = objektivní kategorie definování informační potřeby pro konkrétní místo v systému řízení.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Rizika požáru v atmosféře obohacené kyslíkem
Ekologické problémy provozů ASU TP N° 02/09 Revize TP 02/99 EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE +32.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Ekologické problémy acetylenového provozu TP N° 03/09 Revize TP 03/00 EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS.
Návrh nařízení EP a Rady (ES) o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice č. 67/548/EHS a nařízení ES č. 1907/2006 Návrh nařízení.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
TP N° 29/12/CZ EVROPSKÁ ASOCIACE PRŮMYSLOVÝCH PLYNŮ AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE  FAX  .
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Bezpečnostní poradci pro ADR Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy - cvičení.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní K620 – ÚSTAV ŘÍDICÍ TECHNIKY A TELEMATIKY ČVUT FD, Konviktská 20, Praha května 2016 Stávající.
TP č. 16/07 EVRPSKÁ ASOCIACE PRŮMYSLOVÝCH PLYNŮ AISBL EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
Porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací JMK
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
Tabulky traťových poměrů
STANDARDY ČAPPO SEMINÁŘ BEZPEČNOST DISTRIBUCE POHONNÝCH HMOT
Česká inspekce životního prostředí
Nový zákon o ochraně ovzduší
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
ADR 2009 Změny TP N° 15/09 Revize TP 15/06
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
ADR 2009 – Omezení v silničních tunelech
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Prázdniny bezpečnější – NÁKLADNÍ DOPRAVA
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

ADR 2009 – Omezení v silničních tunelech TP N° 16/09 (Revize TP 16/07) EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE  FAX   EIGA EIGA grants permission to reproduce this publication provided the Association is acknowledged as the source

EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE  FAX  ODMÍTNUTÍ ODPOVĚDNOSTI Všechny technické publikace asociace EIGA, nebo publikace vydávané jménem asociace EIGA, včetně návodů, bezpečnostních postupů a dalších technických informací obsažených v takových publikacích, byly získány ze spolehlivých zdrojů a vycházejí z technických informací a zkušeností, aktuálně dostupných od členů asociace EIGA a ostatních k datu vydání. Ačkoliv asociace EIGA doporučuje svým členům, aby odkazovali na její publikace nebo je využívali, takové odkazy na publikace asociace EIGA se strany jejích členů nebo třetích stran jsou čistě dobrovolné a nezávazné. Z toho důvodu asociace EIGA nebo její členové neposkytují žádnou záruku na výsledky a nepřebírají žádnou odpovědnost v souvislosti s odkazováním nebo využíváním informací či návrhů, obsažených v publikacích asociace EIGA. Asociace EIGA nemá žádnou kontrolu nad realizací nebo zanedbáním, chybnou interpretací, správným nebo nevhodným využitím informací nebo návrhů, obsažených v publikacích asociace EIGA, se strany kterékoliv osoby nebo subjektu (včetně členů EIGA), a asociace EIGA se výslovně zříká jakékoliv odpovědnosti v uvedených souvislostech. Publikace EIGA podléhají pravidelným revizím, takže uživatelé jsou upozorňováni, aby si opatřili poslední vydání.

Obsah Omezení pro průjezd vozidel silničními tunely v případě nebezpečného zboží třídy Dopravní omezení ze strany kompetentních úřadů 8.6 Omezení u silničních tunelů při průjezdu vozidel přepravujících nebezpečné zboží Přechodná opatření.

Všeobecně Kompetentní úřad musí přiřadit silniční tunel do jedné z kategorií tunelů, jak jsou definované v ze dne 31. prosince Kategorie tunelu se zakládá na charakteristikách tunelu, na posouzení rizik (zda jsou k dispozici a zda jsou vhodné alternativní cesty) a na úvahách o režimech a řízení provozu. Tunel může být přiřazen do více než jedné kategorie tunelů, v závislosti na času během dne nebo dni v týdnu a podobně.

Výjimky Podle a : Nebezpečné zboží převážené v souladu s není předmětem omezení tunelu a nesmí se brát v úvahu při stanovování kódu omezení tunelu, který bude přiřazen celému nákladu přepravní jednotky. Poznámka. Tunel je v typickém případě > 500m. (EC 2004/54)

Rozčlenění tunelů do kategorií Předpokládají se tři hlavní nebezpečí, která mohou způsobit řadu nehod nebo vážná poškození konstrukce tunelu: –(a)Výbuchy; –(b)Uvolnění toxického plynu nebo těkavé toxické kapaliny; –(c)Požáry.

Pět kategorií tunelů Kategorie A: Nejsou žádná omezení ohledně dopravy nebezpečného zboží. Kategorie B: Omezení pro nebezpečné zboží, které může vést k velmi silnému výbuchu; Třída 2: V cisternách: F, TF a TFC Příklad F = Kapalný vodík

Hierarchie Omezení u tunelů: Jsou tu předchozí omezení indikovaná písmenem s dodatečnými omezeními. A Jakákoliv B C = B+C D = B+C+D E = B+C+D+E Žádné nebezpečné zboží A ►B ►C ►D ►E Je dovolené veškeré nebezpečné zboží Není dovolené žádné nebezpečné zboží

Kategorie tunelů Kategorie C: Omezení pro nebezpečné zboží, které může způsobit velmi silný výbuch, velký výbuch nebo velké uvolnění toxických látek;

Kategorie C pro Třídu 2 Zboží omezené v tunelu kategorie B + C. B = V cisternách:Klasifikační kódy F,TF a TFC; a C = V cisternách: Klasifikační kódy 2A, 2O, 3A a 3O, a klasifikační kódy obsahující pouze písmeno T a TC, TO a TOC Třída 2: V cisternách: F,TF,TFC,2A,2O,3A,3O,T,TC,TO,TOC

Kategorie tunelů Kategorie D:= B+C+D Omezení pro nebezpečné zboží, které může vést k velmi silnému výbuchu, k velkému výbuchu, k velkému uvolnění toxických látek Nebo k velkému požáru; Třída D 2: Klasifikační kódy F, FC, T, TF, TC, TO, TFC a TOC (Poznámka nikoliv v cisternách) a Třída B+C 2: V cisternách: F,TF,TFC,2A,2O,3A,3O,T,TC,TO,TOC

Značení Zákazy průjezdu tunelem a alternativní cesty vyznačené prostřednictvím značení a signálů. Dopravní značky a signály za účelem zamezení přístupu vozidel vezoucích nebezpečný náklad do silničních tunelů musí být umístěny v takovém místě, kde je možná volba alternativních cest.

Značení Značení omezuje přístup do tunelu. Žádné značení: žádné omezení (kategorie A) B = nebezpečné zboží kategorie B není dovoleno. C = nebezpečné zboží kategorie C není dovoleno. D = nebezpečné zboží kategorie D není dovoleno. E = nebezpečné zboží kategorie E není dovoleno. Příklady značení: B B

SPECIFICKÁ OPATŘENÍ Specifická opatření navržená ke snížení nebezpečí a vztahující se na vozidla užívající tunely, jako jsou prohlášení před vstupem nebo průchodem v konvoji doprovázeném doprovodnými vozidly, musí být oficiálně publikována a musí být veřejně k dispozici. Žádná dopravní omezení v souladu s 1.1.3

3.2 Tabulka A Kódy omezení tunelu jsou uvedené ve sloupci (15) Tabulky A. Kódy omezení tunelu jsou uvedené v závorkách na spodu buňky. Když se indikuje ‘(─)’ namísto některého z kódů omezení tunelu, pak tedy nebezpečné zboží není vystaveno žádnému omezení týkajícího se tunelu;

Třída 2 Klasifikace F,TF,TFC (B/D) Průjezd je zakázán tunely kategorie B a C když je prováděn s cisternami; Průjezd je zakázán tunely kategorie D a E Klasifikace FC(D) Průjezd je zakázán tunely kategorie D a E

Třída 2 Klasifikace 2A,2O,3A,3O,T,TC,TO,TOC (C/D) Průjezd je zakázán tunely kategorie C když je prováděn s cisternami; Průjezd je zakázán tunely kategorie D a E Klasifikace 1A, 1O, C, CO(E) Průjezd je zakázán tunely kategorie E

8.6 Omezení u silničního tunelu Pokud přepravní jednotka obsahuje nebezpečné zboží, kterému byly přiřazené různé kódy týkající se omezení průjezdu tunelem, pak celému nákladu musí být přiřazené nejvíce omezující kódy z omezujících kódů, které se týkají průjezdu tunelem.

Příklad 1 UN 1977 Dusík, hluboce zchlazený, kapalný. Tabulka 3.2 Kód pro omezení průjezdu tunelem (C/E) C/E = Průjezd zakázán tunely kategorie C a D, kdy se doprava provádí cisternami, a je zakázán průjezd tunely kategorie E. Návěsy (Cisternová vozidla) by měly pouze povolení k průjezdu tunely bez značení (A) a B.

Příklad 2 UN 1966 Vodík,hluboce zchlazený, kapalný. Tabulka 3.2 Kód pro omezení průjezdu tunelem (B/D) B/D = Průjezd zakázán tunely kategorie B a C, když se doprava provádí cisternami; Průjezd zakázán tunely kategorie D a E Je tedy dovolen průjezd tunely bez označení (A).

Příklad 3 UN 1049 Vodík, stlačený. Tabulka 3.2 Kód omezení v tunelu (B/D) B/D = Průjezd je zakázán tunely kategorie B a C, když je zajišťován cisternami; Průjezd je zakázán tunely kategorie D a E Tedy je dovolen průjezd tunely bez označení (A) B a C.

Příklad 4 Láhve; (nad množství v 1.1.3) smíšený náklad. UN 1072 Kyslík, stlačenýO(E) UN 1017 ChlórTC(C/D) UN 1001 AcetylénF(B/D) Aplikuje se to nejpřísnější opatření (B/D). B/D = Průjezd je zakázán tunely kategorie D a E Tedy je dovolen průjezd tunely bez označení(A) B a C.