Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_13.1.17 Nástup Habsburků na český trůn. První habsburští králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doba temna Zimní král Povinná školní docházka Jan Jesenský Marie Terezie Císař Josef II. defenestrace Toleranční patent Rudolf IIRudolf II. Rábí Low robota.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jiří z Poděbrad Název sady: Pozdní středověk a počátky.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
Druh učebního materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Habsburkové na českém trůnu
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Jindřiška Řehořková
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Třicetiletá válka
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
RUDOLF II..
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název vzdělávacího materiálu
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
PRVNÍ HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Opakujeme dějepis na II. stupni
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jagellonci na českém a uherském trůně.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
Název a číslo materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název a číslo materiálu:
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Ferdinand I. Habsburský
Rudolf II. Habsburský Jeho císařská milost.
České země po husitských válkách
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
První Habsburkové na českém trůnu
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Prezentace Josef II. Jakub Šíma, 3. A.
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jagellonci a nástup Habsburků
Třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Nástup Habsburků na český trůn. První habsburští králové Název sady: Pozdní středověk a počátky novověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Tato výkladová prezentace si klade za cíl seznámit žáky s nástupem Habsburků na český trůn a s prvními českými králi z tohoto rodu. Obsahuje doprovodný obrazový materiál a animace.

 29. srpna 1526 bitva u Moháče  Ludvík Jagellonský, král uherský a český, se v ní pokusil zastavit tureckou expanzi do Uher, avšak neuspěl  při útěku Ludvík zahynul = vymřela česko-uherská větev Jagellonců  českým králem zvolen Ferdinand I. Habsburský  Ludvík Jagellonský měl za manželku Marii Habsburskou; jeho sestra Anna Jagellonská si vzala za manžela bratra Marie – Ferdinanda Habsburského

 Ferdinand I  Maxmilián II  Rudolf II  Matyáš 1611 – 1619 (Fridrich Falcký 1619 – 1620 )  Ferdinand II  Ferdinand III

 1526 získali český trůn Habsburkové ( vládli 1526 – 1918 = 392 let )  spojili tak země české, uherské a rakouské  prvním králem byl zvolen Ferdinand I.  Ferdinandův bratr Karel byl císařem a vládl také ve Španělsku a v Nizozemí = Habsburkové byli nejmocnějším rodem v Evropě Ferdinand I. Karel V.

 schopný a vzdělaný vladař  zavázal se potvrdit a zachovávat všechna privilegia stavů (rozdělení moci), ale začal jejich práva omezovat  usiloval o vybudování silného státu, který by řídil panovník (absolutismus)  zavedl vyšší daně – odpor šlechty a měst  aby posílil katolickou církev, přivedl do Prahy jezuity

 dětství prožil ve Španělsku  katolík  matka Jana I. Kastilská, zvaná Šílená, trpěla duševní chorobou, držena přes 50 let v izolaci  manželka Anna Jagellonská  spolu 15 dětí  po odstoupení bratra Karla, španělského krále, získal titul císaře  nástupce – Maxmilián II. (syn)

1. protihabsburské povstání českých stavů  1546 – 1547  král potřeboval vojenskou pomoc proti protestantům na území Německa  aniž by to projednal se stavy, povolal do boje zemskou hotovost  stavové to považovali za porušení svých výsad a odmítli  po porážce protestantů české stavy potrestány (někteří stavové uprchli, jiní popraveni, ztratili majetek, města ztratila privilegia, musela odevzdat zbraně, byla pod kontrolou, cenzura…)

 vlády se ujal po smrti otce  získal vzdělání, ovládal několik jazyků  sympatizoval s nekatolickým vyznáním  manželka Marie Španělská  16 dětí  měl zálibu v chovu divokých zvířat  pro tato zvířata nechal v Praze postavit budovu – Medvědí (Lví) dvůr – u Pražského hradu

 1566 – 1568 vedl válku s Osmanskou říší, byl poražen a Turkům musel platit roční rentu  1575 čeští nekatoličtí stavové vydali dokument Česká konfese – zaručoval náboženské svobody pro nekatolické církve  dokument nepodepsal, ale slíbil, že jej bude dodržovat  česká šlechta na oplátku přislíbila nástupnictví Rudolfu II.(nejstarší syn) Maxmilián II. s rodinou

 král český, uherský, chorvatský, císař římský  Otec : Maxmilián II. + Matka : Marie Španělská (bratranec a sestřenice)  dědové – bratři  vychováván na dvoře španělského krále Filipa II. (katolík)  výborné vzdělání  zájem o umění a alchymii (předvědecký obor – zájem o fyziku, chemii, medicínu, astrologii a magii)

 byl pro náboženskou toleranci  za své sídlo zvolil po Vídni Prahu (+Vídeň ohrožena Turky)  trpěl „melancholií“ (zádumčivostí, apatií, depresemi)  spory s rodinou, bratrem Matyášem  do Prahy zváni učenci, umělci, sídlili zde vyslanci z různých zemí  Rudolfova nemoc se zhoršovala, k depresím se přidávaly projevy syfilisu  pokusil se i o sebevraždu 15 letý Rudolf, ve Španělsku

 1609 vydal Majestát = povolil svobodu vyznání  o vládu, vzhledem k Rudolfově nemoci, usiloval jeho bratr Matyáš  Rudolf nakonec donucen k abdikaci (= vzdal se vlády)  králem 1611 zvolen Matyáš  zůstává na Pražském hradě, formálně nadále císařem  zemřel 1612 (po nedůstojné pitvě pochován ve svatovítské katedrále)  významná je jeho sběratelská činnost  neoženil se, právoplatného potomka neměl  se svou milenkou, Kateřinou Stradovou, měl 6 dětí  nejstarší syn - Julius Caesar markýz d’Austria (duševní porucha, schizofrenik, vrah)

 arcivévoda rakouský, král český, uherský a chorvatský, císař římský  syn Maxmiliána II., mladší bratr Rudolfa II.  ctižádostivý  ve 20 letech místodržícím v Nizozemí  1606 jmenován rodinou tajně hlavou rodu  za slib náboženských a politických svobod získal vládu nad Moravou, Rakouskem a Uhrami  věrnost Rudolfovi zachovaly Čechy, Slezsko a Lužice

 1611, po nuceném odstoupení Rudolfa, Matyáš i českým králem  1612 císařem  váhavý a slabý panovník  podpořil katolíky  sídlem opět Vídeň  neměl syna  nástupcem Ferdinand Štýrský jako Ferdinand II.  katolík

 1618 čeští stavové zahájili české stavovské povstání a Ferdinanda sesadili z českého trůnu  českým králem zvolili Fridricha Falckého „zimní král“  vévoda falcký (utíká po bitvě na Bílé hoře)  protestant  stavové jej zvolili díky jeho vazbám na nekatolické panovníky (Anglie, Nizozemí), jejich spoléhali na pomoc – ti ji ale neposkytli

 vnuk Ferdinanda I.  přísný katolík, nestrpěl nekatolíky  ještě za života Matyáše, který neměl nástupce, zvolen 1617 českým králem  čeští stavové jej zvolili za podmínky, že bude dodržovat Rudolfův majestát ale  prosazoval absolutismus a katolické náboženství  potlačoval politická práva stavů

 1618 čeští stavové zahájili české stavovské povstání a Ferdinanda sesadili 1619 z českého trůnu  za pomoci španělských Habsburků potlačil povstání českých stavů (bitva na Bílé hoře) a opět se ujal vlády v českých zemích

 měl vojenské nadání  horlivý katolík  po smrti Albrechta z Valdštejna vrchním velitelem císařských vojsk  v Čechách pokračoval v rekatolizaci a v upevňování absolutismu  uměl česky  nechal odvést české korunovační klenoty do Vídně  zřídil v Praze Karlovo-Ferdinandovu univerzitu

Použité zdroje VYKOUPIL, Libor; ANTONÍN, Robert; FEJFUŠOVÁ, Marie. Dějepis. Středověk a počátky novověku pro 7.ročník ZŠ. Brno: Nová škola, s.r.o., 2008, ISBN MANDELOVÁ, Helena; KUNSTOVÁ, Eliška; PAŘÍZKOVÁ, Ilona. Dějiny středověku a počátků novověku. Liberec: Dialog, 2002, ISBN SOCHROVÁ, Marie. Dějepis I. v kostce.. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN ilustrace klipart MICHAEL, Nick. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VERMEYEN, Jan Cornelisz. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BOCKSBERGER, Hans. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HANS MALER ZU SCHWAZ. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN.. Wikipedia.cz. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HANS VON AACHEN. Wikipedia.cz. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ARCIMBOLDO, Giuseppe. Wikipedia.cz. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Použité zdroje COELLO, Alonso Sánchez. Wikipedia.cz. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SUSTERMANS, Justus. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LUCAS VAN VALCKENBORCH. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JAN VAN DEN HOECKE. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HANS VON AACHEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Holy_Roman_Emperor_(Hans_von_Aachen,_1625).jpg?uselang=cs MICHIEL VAN MIEREVELT. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN.. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: