Zaměření jednotlivých OP v programovém období 2014 - 2020 a využití malými obcemi listopad – prosinec 2014 Mgr. Josef Miškovský, Ph.D. RNDr. Lucie Jungwiertová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Místní akční skupina Rakovnicko
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Pracovní setkání na téma: Čerpání prostředků realizace SCLLD MAS Sokolovsko v rámci OP Zaměstnanost Datum a místo: , Královské Poříčí.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro dopravní infrastrukturu Brno,
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Vazba na Operační programy
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Výsledky projednávání
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Příprava Regionálního akčního plánu Kraje Vysočina
Transkript prezentace:

Zaměření jednotlivých OP v programovém období a využití malými obcemi listopad – prosinec 2014 Mgr. Josef Miškovský, Ph.D. RNDr. Lucie Jungwiertová, Ph.D.

Cíl prezentace  Co přinese programové období 2014 – 2020 pro malé obce? Cíl prezentace = = představit věcné zaměření jednotlivých OP v programovém období 2014 – 2020 a možnosti jejich využití malými obcemi

Program 1. Přehled OP s prostředky pro malé obce 2. Vymezení témat podpořitelných z ESI fondů v programovém období napříč jednotlivými OP, překryvy, doplňkovost a integrace jednotlivých OP 3. Jak zvýšit šance na získání dotace z EU?

1. Přehled OP s prostředky pro malé obce

Přehled OP s prostředky pro malé obce  OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost  OP Doprava  OP Zaměstnanost  OP Výzkum, vývoj a vzdělávání  OP Životní prostředí  Integrovaný regionální operační program  (OP Česká republika – Sasko)

2. Vymezení témat podpořitelných z ESI fondů v programovém období napříč jednotlivými OP, překryv, doplňkovost a integrace jednotlivých OP

Dotační příležitosti pro obce životní prostředí doprava zaměstnanost sociální začleňování a služby pro rodiny a děti vzdělávání sociální služby zdravotnictví sociální podniky výzkum, vývoj, podnikání, inovace kulturní a přírodní dědictví veřejná správa řízení rizik komunitně vedený místní rozvoj Klíčová témata - obce způsobilými příjemci:

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ? ovzduší - systémy pro sledování a hodnocení kvality ovzduší, lokální vytápění domů/domácností ochrana proti povodním - povodňová ochrana ve volné krajině a protipovodňová opatření kanalizace - výstavba kanalizace, výstavba, modernizace úpraven vody a ČOV kvalita vody - povrchové vody a likvidace nepotřebných vrtů

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ? odpady - technologie jako prevence vzniku odpadů, zařízení na sběr a využití odpadů, výstavba a modernizace zařízení pro energetické využití odpadů a pro nebezpečné odpady, odstraňování a rekultivace některých skládek - inventarizace a odstranění ekologických zátěží - kroky pro řešení environmentálních rizik - bezpečnost provozu, informační systémy, SW, management energetická náročnost - energetická náročnost veřejných budov - odpadní teplo, obnovitelné zdroje tepla, snížení spotřeby energie - snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení - vyšší účinnost soustav zásobování teplem

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ? ochrana přírody a péče o krajinu - biodiverzita - podpora, péče o chráněná území, omezování invazivních druhů, návštěvnická infra - přirozené funkce krajiny, zprůchodnění migračních bariér, zlepšení struktury lesů, zpomalení odtoku vody - revitalizace funkčních ploch a prvků sídelní zeleně

Dotační příležitosti pro obce  Kde žádat o podporu v oblasti ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ? OP ŽP – naprostá většina zmíněných podpořitelných témat Oblast energetické náročnosti složitější: - energetická náročnost veřejných budov - odpadní teplo, obnovitelné zdroje tepla, snížení spotřeby energie – OP ŽP - snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení – IROP - vyšší účinnost soustav zásobování teplem – OP PIK

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit DOPRAVU? infrastruktura pro železniční dopravu - vybavenost zastávek a stanic infrastruktura pro vodní cesty - plavební stupně, plavební komory, objekty pro zajištění bezpečnosti multimodální doprava a technologie - terminály multimodální dopravy, jejich napojení, multimodální technologie

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit DOPRAVU? infrastruktura pro tramvaje, trolejbusy, tram-train systémy - výstavba a modernizace infrastruktury drážních systémů městské a příměstské dopravy (metro, tramvajové systémy, tram-train systémy, trolejbusové systémy) systémy pro řízení dopravy ve městech - rozvoj systémů pro řízení dopravy ve městech včetně ITS (inteligentních dopravních systémů) obnova dopravního parku - obnova dopravního parku, železniční doprava, interoperabilita, vodní doprava

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit DOPRAVU? napájecí a dobíjecí stanice pro alternativní pohony - vybavení veřejné dopravní infrastruktury napájecími a dobíjecími stanicemi pro alternativní pohony, mimo jiné v rámci existujících park and ride a placených parkovacích míst veřejná doprava - veřejná doprava, systémy pro přestup na veřejnou dopravu, inteligentní dopravní systémy, dopravní telematika, alternativní pohonné systémy, bezbariérová doprava, cyklostezky, cyklotrasy, zeleň v okolí terminálů

Dotační příležitosti pro obce  Kde žádat o podporu v oblasti DOPRAVA? OP D – naprostá většina zmíněných podpořitelných témat IROP - veřejná doprava

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit ZAMĚSTNANOST? podpora zaměstnanosti - podpora zaměstnanosti, rekvalifikace, bilanční pracovní diagnostika, flexibilní formy zaměstnání apod. a inovativní přístupy inovace při podpoře zaměstnanosti - sociální inovace, sociální podniky, vzdělávání, sociální začleňování, prorodinné aktivity – vše s ohledem na inovace rozdíly v postavení můžu a žen na trhu práce - vzdělávání, poradenské aktivity, advokační služby

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit ZAMĚSTNANOST? další vzdělávání zaměstnanců - vzdělávací programy, rekvalifikace, stáže - zvýšení odborné úrovně pracovníků v návaznosti na požadavky trhu práce zaměstnání, podpora zaměstnanosti mladých lidí regionu NUTS 2 SZ - odborné vzdělávání, stáže POUZE PRO NUTS 2 SZ - prostřednictvím Iniciativy na podporu zaměstnanosti mládeže

Dotační příležitosti pro obce  Kde žádat o podporu v oblasti ZAMĚSTNANOSTI? OP Z

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A SLUŽBY PRO RODINY S DĚTMI? inkluze ve vzdělávání - spolupráce MŠ a ZŠ, místní plány pro rozvoj vzdělávání, vyrovnávací a podpůrná opatření pro prosazování rovných příležitostí sociální začleňování - zkvalitnění sociálních služeb pro začleňování osob ohrožených sociální vyloučením nebo sociálně vyloučených ve společnosti a na trhu práce a inovativní přístupy - sociální bydlení, komunitní centra

Dotační příležitosti pro obce služby pro rodiny a děti - zvýšení kvality služeb pro rodiny a děti a inovativní přístupy  Kde žádat o podporu v oblasti SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A SLUŽBY PRO RODINY S DĚTMI? OP Z OP VVV - inkluze ve vzdělávání IROP – sociální bydlení, komunitní centra

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit VZDĚLÁVÁNÍ? infrastruktura pro vzdělávání - infrastruktura pro vzdělání a celoživotní učení, výstavba, rekonstrukce, vybavení, i pro žáky se SVP, zeleň kvalita vzdělávání, vzdělávací programy - spolupráce MŠ a ZŠ, místní plány pro rozvoj vzdělávání, vyrovnávací a podpůrná opatření pro prosazování rovných příležitostí - kvalita vzdělávání, zvyšování kvality vzdělávání s vazbou na trh práce, zkvalitňování vzdělávání žáků, vzdělávání pedagogů

Dotační příležitosti pro obce  Kde žádat o podporu v oblasti VZDĚLÁVÁNÍ? IROP - infrastruktura pro vzdělávání OP VVV - kvalita vzdělávání, vzdělávací programy

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit SOCIÁLNÍ SLUŽBY? kvalita sociálních služeb - zvýšení kvality sociálních služeb a inovativní přístupy infrastruktura pro sociální služby - sociální služby, sociální bydlení, komunitní centra, komunitní péče, deinstitucionalizovaná péče  Kde žádat o podporu v oblasti SOCIÁLNÍCH SLUŽEB? OP Z- kvalita sociálních služeb IROP – infrastruktura pro sociální služby

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit ZDRAVOTNICTVÍ? kvalita zdravotnictví - zvýšení kvality zdravotnických služeb a inovativní přístupy infrastruktura pro zdravotnictví - infrastruktura pro poskytování zdravotnických služeb - specializovaná a návazná péče, deinstitucionalizace psychiatrických nemocnic, doprovodná zeleň  Kde žádat o podporu v oblasti ZDRAVOTNICTVÍ? OP Z- kvalita zdravotnictví IROP – infrastruktura pro zdravotnictví

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit SOCIÁLNÍ PODNIKY? systém sociálních podniků - podpora systému sociálních podniků infrastruktura pro sociální podniky - výstavba, rekonstrukce a vybavení sociálních podniků  Kde žádat o podporu v oblasti SOCIÁLNÍ PODNIKY? OP Z- systém sociálních podniků IROP – infrastruktura pro sociální podniky -

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit VÝZKUM, VÝVOJ, PODNIKÁNÍ, INOVACE? infrastruktura pro podnikání - modernizace a rekonstrukce infrastruktury pro podnikání, včetně rekonstrukce brownfields  Kde žádat o podporu v oblasti VÝZKUM, VÝVOJ, PODNIKÁNÍ, INOVACE? OP PIK – inovace v podnikání

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit VEŘEJNOU SPRÁVU? kvalita veřejné správy - zvýšení efektivity veřejné správy - procesní modelování, analytické, evaluační kapacity, jednotný systém vzdělávání zaměstnanců veřejné zprávy, moderní metody řízení lidských zdrojů vybavení pro veřejnou správu - efektivita, eGovernment, informační a komunikační systémy, sdílen dat, bezpečnost dat

Dotační příležitosti pro obce  Kde žádat o podporu v oblasti VEŘEJNÁ SPRÁVA? OP Z - kvalita veřejné správy IROP – vybavení pro veřejnou správu

Dotační příležitosti pro obce  Jak bude možné podpořit KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ? aktivity OPZ - zaměstnanost, sociální podniky, vzdělávání, sociální začleňování, prorodinná aktivita - vše vedeno komunitně aktivity IROP - posílení komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a akvizice místního potenciálu - podporované aktivity IROP v oblastech: doprava, sociální inkluze, sociální podnikání, zdravotnictví, vzdělávání, kulturní a přírodní dědictví Pouze prostřednictvím strategií CLLD

Dotační příležitosti pro obce  Specifické příležitosti pro region soudržnosti NUTS 2 Severozápad OP ČR – Sasko OP Zaměstnanost - Iniciativa na podporu zaměstnanosti mládeže

Dotační příležitosti pro obce  OP ČR – Sasko protipovodňová ochrana, systémy krizového řízení zlepšení kvality vod, vodních toků a podzemních vod ochrana kulturního a přírodního dědictví, turisticko- kulturní infrastruktura, marketingová opatření ochrana přírody a životního prostředí předškolní a školní vzdělávání, profesní kvalifikace, EVVO rozvoj partnerství a přeshraniční spolupráce  Pozor – vždy nutné mít partnera ze Saska

Dotační příležitosti pro obce  OP Zaměstnanost - Iniciativa na podporu zaměstnanosti mládeže – podpořitelné aktivity Podpora učňovské přípravy a odborných stáží Poskytnutí prvních pracovních zkušeností (umístění na nejméně 6 měsíců) Podpora náboru mladých pracovníků a podpora vytváření pracovních míst Podpora zahájení podnikání Odborné vzdělávání a příprava Podpora mobility mladých pracovníků Programy druhé šance  Veškeré podporované aktivity budou směřovány vůči jednotlivcům – mladým lidem let, nejedná se o systémové projekty

3. Jak zvýšit šance na získání dotace z EU?

Jak zvýšit šance na získání dotace z EU?  1. VYTVOŘIT VLASTNÍ „STRATEGII“ NA ZÍSKÁNÍ PROSTŘEDKŮ Z EU, tj.: PROVĚŘIT NABÍDKU – zpracovat přehled věcného zaměření jednotlivých OP pro daný typ příjemců PROVĚŘIT POPTÁVKU – zpracovat analýzu potřeb v kontextu témat podpořitelných z ESIF => identifikovat konkrétní projektové záměry dle nastavení OP Dotace EU si nelze nárokovat, je třeba o ně usilovat! Jak?

Jak zvýšit šance na získání dotace z EU?  2. REALIZOVAT „STRATEGII“ = ZAJISTIT KVALITNÍ DOTAČNÍ MANAGEMENT, tj.: pravidelné sledování výzev relevantních operačních programů aktivity na podporu absorpční kapacity příprava projektových žádostí administrace projektů Dotace EU si nelze nárokovat, je třeba o ně usilovat! Jak?

Děkuji za pozornost