ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 3. Životní styl - zdravý způsob života Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Vymezení a pojetí sociální práce
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
sociální psychologie Škola:
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Zdravá škola.
Celoživotní vzdělávání dospělých Grundtvig Projekt EU.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Duševní zdraví a psychohygiena
Tělesné sebepojetí.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologie koučování
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Řízení sportovního tréninku
Zdravotní tělesná výchova
Model transkulturní péče
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
MUDr.Kateřina Kapounková
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Řízení a plánování kariéry
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 5. Pohybové aktivity - zdatnost - životní styl Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 1.Úvod - základní informace organizační a obsahové Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 9. Pohybové aktivity - programy doma a v terénu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 2. Definice pohybového tréninku, zdraví a tělesné způsobilosti Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Pohybové schopnosti a dovednosti
Zátěžové testy W170 Jan Horáček.
Sociální psychologie.
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Úvod do psychologie II. přednáška
Psychologie koučování
Transkript prezentace:

ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 3. Životní styl - zdravý způsob života Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Smysl života Tvůrcem životního bytí je každý sám. Individuální prožívání životního rytmu klasifikujeme termínem „umění žít“. Dokud nenajdeme nějaký smysl života uvnitř sebe samých, svět kolem nás je stejně nesmyslný.

Styl života Životní styl se mění v průběhu života u jedince i u různých sociálních skupin. Ovlivňuje tělesné, mentální a sociální chování a jednání. Formuje osobnostní vývoj a kompetence jedince, jeho výkonnosti a identitu.

Životní styl Je dynamický proces formy bytí jedince. Determinovaný: geneticky (zděděné predispozice) etnicky (adaptace na rodovou kulturu) sociálně (životní úroveň rodiny a později samovýdělečného adolescenta a dospělého, resp. důchodce)

Životní styl Determinovaný: kulturně (tradice, návyky, mechanismy řešení krizových situací jedince) profesionálně (volba povolání, změny zaměstnání, mobilita) generačně (způsob odcizení světu rodiny a dospělých).

Čím je podmíněn životní styl? vnitřními podmínkami (např. věk, pohlaví, zdraví) vnějšími podmínkami odrážejícími kulturní tradice, sociální, ekonomickou, politickou situaci ve společnosti atd. dvě nejdůležitější složky životního stylu, které můžeme ovlivnit svým chováním → pohybová aktivita a výživa.

Aktivní životní styl Aktivní životní styl (AŽS) je formou životního stylu, který chápeme jako interakci mezi jedincem a okolím. Tato interakce v základním přiblížení má dvě složky - biologickou a sociální.

Aktivní životní styl a pohybová aktivita AŽS je chápán jako takový ŽS, v němž své místo vedle jeho základních určujících složek zaujímá také přiměřená pravidelná a řízená pohybová aktivita. Pohybová aktivita jako součást pohybového režimu přitom nepředstavuje pouze biologický rozměr životního stylu, ale staví na bio-psycho- sociálním principu existence a fungování lidského organismu.

Bio-psycho-sociální princip Princip zdůrazňuje celostní nahlížení při řešení otázek spojených s životem jedince jak ve vztahu k němu samému, tak i v rámci sociálních skupin, k nimž během života náleží.

Aktivní pohyb Aktivním pohybem (sportem, tělesnou výchovou a ostatními pohybovými aktivitami a činnostmi) můžeme za příznivých podmínek, při respektování přiměřeného zatížení s ohledem na věk a pohlaví, ovlivňovat především životní styl nejenom z hlediska rozvoje nebo udržení tělesné zdatnosti, ale i hledisek psychosociálně funkčních, např.: prožitků radosti, motivace, emocí, uspokojení, pohody, relaxace.

Zdatnost jedince Zdatnost chápeme jako schopnost odolávat vnějšímu stresu. Rovněž tak lze zdatnost chápat jako soubor předpokladů pro danou konkrétní činnost. Aktuální zdatnost je určována genetickým vkladem a dosavadním jednáním nebo tréninkem.

Hodnocení aktivního životního stylu (AŽS) Hodnocení pomocí: tělesné zdatnosti (maximální spotřeby kyslíku) biologického věku (vybraných parametrů tělesného složení) tělesného složení (bioimpedanční metody) (Bunc, Štilec - Aktivní životní styl a jeho determinanty u seniorů, UK FTVS 2006) dotazníkem SFSPA (Sociální funkce sportu a pohybových aktivit)(P. Jansa a kol.- Sport a pohybové aktivity v životě populace, UK FTVS 2005).

Použitá literatura BLAHUTKOVÁ, M., ŘEHULKA, E., DVOŘÁKOVÁ, Š. Pohyb a duševní zdraví. Brno: Paido, s. ISBN BOUCHARD, C. Physical activity and obesity. Champaign (IL): Human Kinetics, s. ISBN CERNY, F.,J. ;BUTON, H.,W. Exercise physiology for health care professionals. Champaign: Human Kinetics, s. ISBN CORBIN, CH. B., WELK, G. J., CORBIN, W. R., WELK, K. A. Concepts of physical fitness: active lifestyles for wellness. Boston (USA): McGraw Hill, s. ISBN FRANKS, D. B., HOWLEY, E. T., IYRIBOZ, Y. The Health fitness handbook. Champaign (IL): Human Kinetics, s. ISBN X X KUČERA, M. AJ. Pohyb v prevenci a terapii : kapitoly z tělovýchovného lékařství pro studenty fyzioterapie. Praha: Karolinum, s. ISBN MARCUS, B. H., FORSYTH, L. H. Motivating people to be physically active. Champaign (IL): Human Kinetics, s. ISBN SHEPHARD, R. J. Aging, physical activity, and health. Champaign (IL): Human Kinetics, s. ISBN TEPLÝ, Z. Zdraví, zdatnost, pohybový režim : ověřte si svoji kondici. Praha: Česká asociace Sport pro všechny, 1995.