Obsah přednášky: Americký izolacionismus. 1. Definice izolacionismu A) ortodoxní interpretace (Dexter Perkins) B) revizionistická interpretace (Bernard.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Advertisements

Zpracoval: Marek Lovecký, 9 .A ZŠ a MŠ Horníkova 1
Sociální politika a Welfare State
I.2.6. Boj amerických osad za svobodu a nezávislost
Svět Západu a vznik NATO
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Americká revoluce a občanská válka
Asijské státy v 17. a 18. století
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Dějiny Kanady II. Přednáška č. 3 Horák Jakub 1. Francie vs Británie –mírem to nekončí 1744 – nové boje, tentokrát o pevnost Louisburg – angličané ji dobývají,
Spojené státy americké
Vývoj politické mapy světa
Problémy poválečného světa
Osvícenství.
USA od občanské války do první světové války
STUDENÁ VÁLKA.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
USA United States of America
Válka Severu proti Jihu
Boj amerických osad za nezávislost
Počátky vývoje USA nový stát byl republikou s prezidentskou demokracií prvním prezidentem byl zvolen George Washington královská půda byla vyvlastněna.
POLITOLOGIE TEST 12.
Opakování historie mezinárodních vztahů
Česká literatura mezi válkami
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Postavení Evropy ve světě
VYPRACOVAL:JOSEF SEKANINA A JAROSLAV BAREŠ. 1. mezník Obecně přijímaným datem začátku války v Evropě je 1. září 1939, kdy nacistické Německo napadlo Polsko,
Studená válka.
ZEMĚPIS 2. ROČNÍK.
Mezinárodní vztahy Fotbalová válka Lukáš Buřt. Fotbalová válka „100 hodinová“ Válčící strany: Honduras x Salvador Období bojů: 14. – 18. července (příměří.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Válka Severu proti Jihu
Zachraňuje Amerika Evropu?. Amerika na začátku války  Prezident T. W. Wilson – v Evropě jen jako turista  Politika izolacionismu (-> Monroeova doktrína.
Mexicko-americké vztahy, Kuba v LA
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Nová světová velmoc USA od občanské války do první světové války.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Americký internacionalismus. 1. Definice liberálního internacionalismu + liberální internacionalismus W. Wilsona 2. Imperialismus versus anti-imperialismus.
Studenoválečnický konsenzus. 1. „studenoválečnický konsenzus“ 2. Dlouhý telegram ( ) 3. Trumanova doktrína 4. Evropský program obnovy – OEEC.
Obsah přednášky: Hlavní tradice americké zahraniční politiky.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_17_Japonsko.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Vývoj v jednotlivých zemích
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Stát Definice, funkce, typy.
Vznik USA Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
ČÍNA.
STUDENÁ VÁLKA 1.
Pomocí prezentace se seznamují s celkovým vzestupem USA.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Cesta ke studené válce v Evropě
Teorie mezinárodních vztahů Vyučuje: PhDr. Roman Míčka, Th.D., Ph.D.
České země za 1. světové války II
Studená válka - úvod.
Hitlerova agrese ve 30. letech
Dějiny Austrálie
Transkript prezentace:

Obsah přednášky: Americký izolacionismus

1. Definice izolacionismu A) ortodoxní interpretace (Dexter Perkins) B) revizionistická interpretace (Bernard Fensterwald; Pavel Barša) C) popření izolacionismu (Robert Kagan) 2. Hlavní dokumenty izolacionismu

Politika uzavření se před okolním světem, soustředění se na domácí politiku Izolace geografická, politická, ekonomická (?) Příklady „klasického“ izolacionismu šogunát Tokugawa, Japonsko (1633 – 1854) – politika „sakoku“ Tibet do 1. pol. 20. století Jemen do 60. let 20. století

=> ortodoxní interpretace USFP: Dexter Perkins: The Evolution of American Foreign Policy (1952). Vyhlášení nezávislosti a americká revoluce představují „akt izolace, přetrhání všech vazeb se Starým světem, počin společnosti, které se cítila odlišná od těch, které existovaly na druhé straně Atlantiku….”

až do konce 19. století (1898) USA v izolaci obrat: Španělsko – americká válka (1898): obsazení Kuby, Portorika, Filipín a Guamu Přechodné období (1898 – 1913) Nástup T. W. Wilsona k intervencionismu Přechodné období (1919 – 1941) – návrat do izolace Po IISV vítězství internacionalismu

 Revizionistická interpretace Bernard Fensterwald, jr.: The Anatomy of American Isolationism (1958). „Nikdy jsme se nepokoušeli o kulturní izolacionismus, který praktikují v SSSR a komunistické Číně…Od svého zrození, Spojené státy byly politicky a vojensky zapojené do všech záležitostí na kontinentu Severní Ameriky, později na celé Západní hemisféře a nakonec v celém Pacifiku.“

Americký izolacionismus = separace, nezúčastněnost („aloofness“) vůči politickému a vojenskému vývoji pouze v Evropě, nikoli v Západní hemisféře a Pacifiku Bernard Fensterwald: USFP jako konflikt mezi izolacionismem a expanzionismem Oskar Krejčí: Zahraniční politika USA (2009): izolacionismus versus intervencionismus

Pavel Barša: Hodina impéria – současná zahraniční politika USA (2003): základ americké identity tvoří dvě zkušenosti: a) odchod ze Starého světa a nalezení útočiště v Novém světě (impulz oddělení od Evropy) b) posouvání „hranice“ v Novém světě (na Západ k Pacifiku) (impulze expanze na Západní polokouli) Američané = utečenci i kolonizátoři; přistěhovalci i lidé, kteří posouvají hranice dál („hraničáři“)

=> popření izolacionismu Robert Kagan: Nebezpečný národ (sv. 1) – zahraniční politika USA 1700 – „Přetrvávající blud o Americe jako izolacionistické a pasivní zemi, pokud zrovna není vyprovokována, je založen na nepochopení americké zahraniční politiky během 17., 18., a na počátku 19. století.“ Kaganova kniha „vypráví spíše o rozpínavosti a idealistických i materialistických tužbách než o příkladech izolacionismu a zářících městech na kopcích.“

Puritáni nezakládali USA, aby se separovali od Evropy, ale aby založili impérium, které změní svět k lepšímu Američané byli expanzivní ještě před založením USA Svou legitimitu stavěly na univerzalistické ideologii – právech pro všechny, ne pro sebe v USA Bůh si vybral Ameriku, aby šířila myšlenky svobody Dokud byly USA malé a slabé, bojovali a zabírali půdu ale jen vůči slabším (Indiánům, Mexičanům) Snažili se vyhýbat závazkům se silnějšími aktéry (evr. Mocnosti) – to by omezilo jejich svobodu jednání.

John Winthrop (1630): Vzor křesťanské shovívavosti (Model of Christian Charity); mše / kázání „Město na kopci“ Thomas Paine (1776): Zdravý rozum (Common Sense) George Washington (1793): Prohlášení neutrality George Washington (1796): Projev na rozloučenou Monreova doktrína (1823) John Louis O'Sullivan (1845): Zjevný úděl/poslání (Manifest Destiny)