Pojistný trh Eva Ducháčková. Literatura: DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Ekopress, s.r.o, 2015. 305 s. ISBN 978-80- 87865-25-5.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
POJIŠTĚNÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ
Opakování k maturitě.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Hospodářská politika státu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Současné praktické aspekty pojistných produktů Pojišťovnictví, pojistné produkty, jistota, investování, finanční gramotnost, penzijní reforma, motivace,
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_14_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Hospodářský mechanismus
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Analýza pojistného trhu životního pojištění
Monetární (měnová) politika
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Struktura finančního trhu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Obecné otázky pojišťovacího práva
Opakování – pracovní list
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ukazatele pojistného trhu
BPP114C – Bankovní a pojišťovací právo Mgr. et Mgr. Michal Tuláček
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Pojistný trh Eva Ducháčková

Literatura: DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Ekopress, s.r.o, s. ISBN DUCHÁČKOVÁ, E., DAŃHEL, J. Pojistné trhy: změny v postavení pojišťovnictví v globální éře. 1. vyd. Praha: Professional Publishing, s. ISBN

Struktura přednášky 1.Úvod a pojištění 2.Pojišťovnictví a jeho struktura 3.Regulace pojišťovnictví 4.Pojistně technická činnost pojišťovny 5.Technické rezervy pojišťoven 6.Zajištění 7.Životní pojištění 8.Neživotní pojištění 9.Solventnost pojišťovny 10.Pojistný trh a jeho struktura

Úvod Předchůdci dnešního pojištění (vznik moderního pojištění se datuje na konec 17. a počátek 18. století) vzájemnostní pojištění komerční pojištění Pojištění v jednotlivých etapách vývoje odpovídalo potřebám, které společnost kladla

Vzájemnostní pojištění Pojištění v rámci profesionálních (obchodních, řemeslných) organizací – pojištění v rámci jedné korporace, kdy členové měli shodné ekonomické zájmy Sdružení obchodníků, majitelů lodí, gildy, cechy, dočasná společenství lidí – obchodní karavany Předmětem ochrany dopravní prostředky, majetek, život

Pojištění v rámci profesionálních organizací - základní vývojové tendence: Od všeobecně formulované vzájemné pomoci (bez diferenciace a upřesnění jednotlivých druhů událostí) k určité konkretizaci s upřesněním okruhu pojistných událostí, forem a výše pojistných plnění Od následného rozvrhu výdajů na pojistná plnění (po vzniku událostí) k praxi pravidelných, pevně stanovených příspěvků pro členy korporací (prostředky obvykle ovšem nebyly odděleny od ostatních prostředků korporace)

Komerční pojištění Především v podobě tzv. námořní půjčky (od starověku až do 14. století) – kombinace úvěru a pojištění Doživotní důchod (renta) Dnešní pojištění od století První pojistka (vystavení pojistné smlouvy) 40. léta 14. století

Tři klasická odvětví pojištění - Požární pojištění - Námořní pojištění - Životní pojištění

Institucionalizace pojištění – vznik pojišťovnictví Přelom 18. a 19. století Postupně vznik pojišťoven jako specializovaných finančních institucí v jednotlivých zemích První pojišťovna na území Čech 1827: První česká vzájemná pojišťovna Následně vznik řady dalších pojišťoven V druhé polovině 19. století vznik pojišťoven fungujících na komerčních principech – pojištění se stalo předmětem podnikání

Poslední třetina 19. století Využívání pojistné matematiky v životním pojištění, statistických podkladů v neživotním pojištění Zavedení větší míry regulace pojišťovnictví státem Přechod od liberalismu k intervencionismu: státní zásahy ve dvou směrech: Regulace soukromého pojištění Vznik sociálního pojištění

Státní zásahy do komerčního pojištění uplatňují tzv. koncesní princip, zavádějí povinnost tvorby tzv. zabezpečovacích fondů pojišťovacími institucemi, provádějí dohled, sledují úrokové míry užívané při kalkulaci tarifu pojistného, regulují nástroje pro investování pojišťoven (upřednostňují státní cenné papíry a hypotéční zástavní listy), užívají tzv. kvótování aktiv, tzn. stanovují kvóty pro jednotlivé způsoby uložení aktiv pojišťoven (např. mohou stanovit povinnost uložení 20 % aktiv pojišťoven ve státních cenných papírech).

Centrálně řízená ekonomika státní pojišťovací instituce - neexistovala konkurence v pojišťovnictví, nebylo zapotřebí státního dozoru nad pojišťovnictvím, pojistné podmínky pro pojištění provozovaná touto státní pojišťovnou byly schvalovány vládou, za výsledky hospodaření pojišťovny nesl odpovědnost stát, pojištění průmyslových rizik po určitou dobu nebylo vůbec uplatňováno (pojištění státních podniků bylo považováno za zbytečné, neboť šlo o vztahy v rámci jednoho státního vlastnictví), od roku 1967 bylo opět pojištění podniků zavedeno, vyznačovalo se nadsazenými pojistnými tarify vzhledem k možnostem odškodnění, pojistně technické přebytky v rámci pojištění podniků byly odčerpávány do státního rozpočtu, v zemědělství se uplatňovalo pojištění v povinné zákonné podobě, vysoké zdanění hospodářských výsledků státní pojišťovny, státní pojišťovna uplatňovala zjednodušenou pojistnou techniku, provozovala sdružená pojištění, nízké správní náklady, státní pojišťovna provozovala poměrně úzký sortiment služeb, s velmi malou možností individuálního přístupu.

Vznik pojistného trhu v ČR v roce Umožnění vstupu pojišťoven na trh (dnes více než 50 pojišťoven) -Postupné rozšiřování služeb – stále širší nabídka druhů pojištění -Změny a v regulaci – stále silnější regulace ze strany státu -Vstup ČR do EU – změny na pojistném trhu ČR -Změny v souvislosti se změnami ve výskytu událostí – povodně -Změny v řešení některých událostí – změny v důchodovém systému, státní zdravotní pojištění -Změny v návaznosti na vývoj ekonomiky