Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

Revize Nového přístupu
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Správní právo Pojem správního práva.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Česká asociace adiktologů
Právo pro podnikatele II
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Řízení před Soudním dvorem EU
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Legislativa.
Evropské environmentální právo Přednáška č. 4.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
1 Povinnosti výrobce k řízení kvality v Evropské unii, revize směrnice 98/79/ES a dalších dokumentů Eva Sýkorová Immunotech a.s.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
UZNÁVÁNÍ ODBORNÝCH (PROFESNÍCH) KVALIFIKACÍ V RÁMCI EU Seminář 2016.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Řízení před soudy EU Prezentace 2015.
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Máme se bát biosimilars?
Digitální učební materiál
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Odpovědnost státu za porušení práva ES
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii

Členství České republiky v Evropské unii Vstupem do Evropské unie s Česká republika zavázala plnit povinnosti, které pro ni vyplývají z platného komunitárního práva. Mezi tyto povinnosti patří mimo jiné řádně a včas přejímat směrnice Evropského společenství do vnitrostátního právního řádu České republiky.

Členství České republiky v Evropské unii Přejímání závazné evropské legislativy se provádí standardní legislativní činností - novelizací nebo přijímáním příslušných zákonů nebo vyhlášek a tyto se projednávají s Evropskou komisí. Z toho plyne, že přijetí takové normy do národní legislativy je záležitost minimálně jednoho roku!

Důsledek nesplnění povinností V případě nesplnění povinnosti členským státem zahájí Evropská komise řízení pro porušení Smlouvy o založení Evropského společenství. Řízení má tři fáze 1. formální upozornění, 2. odůvodněné stanovisko, 3. Žaloba u Evropského soudního dvora.

Závažná prodlení Ministerstva zdravotnictví spočívající v oblasti transpozice směrnic Evropského společenství 1.Vzájemné uznávání odborných kvalifikací Směrnice:31978L0686, 31993L0016 Lhůta pro transpozici: (vstup ČR do EU) Vnitrostátní úprava:Novela zákona č.95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta (součástí novely zákona č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace v gesci MŠMT) Předmět řízení:Nutnost povinného členství hostujících lékařů a zubních lékařů v příslušné komoře při poskytování služeb Stav řízení:Formální upozornění doručeno dne Odůvodněné stanovisko doručeno dne Žaloba podána dne Evropský soudní dvůr vydal dne 18. ledna 2007 odsuzující rozsudek.

Závažná prodlení Ministerstva zdravotnictví spočívající v oblasti transpozice směrnic Evropského společenství 2.Léčivé přípravky a krev Směrnice:32004L0024 (tradiční rostlinné léčivé přípravky), 32004L0027 (humánní léčivé přípravky), 32004L0033 (krev a krevní složky), 32005L0028 (správná klinická praxe) Lhůta pro transpozici: (32004L0024, 32004L0027) (32004L0033), (32005L0028) Vnitrostátní úprava:Návrh zákona o léčivech Předmět řízení:Neprovedení transpozice uvedených směrnic ve stanovené lhůtě Stav řízení:Formální upozornění doručeno dne (32004L0024, 32004L0027), (32004L0033), (32005L0028). Odůvodněné stanovisko doručeno dne Kolegium komisařů rozhodlo dne 12. prosince 2006 o podání žaloby u Evropského soudního dvora.

Závažná prodlení Ministerstva zdravotnictví spočívající v oblasti transpozice směrnic Evropského společenství 3.Stanovení cen a úhrad za léčivé přípravky Směrnice:31989L0105 (transparenční směrnice) Lhůta pro transpozici: (vstup ČR do EU) Vnitrostátní úprava:Novela zákona zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění (gestor Ministerstvo zdravotnictví) Novela zákona č. 526/1990 Sb., o cenách (gestor Ministerstvo financí) Předmět řízení:Neprůhledný systém stanovení cen a úhrad za léčivé přípravky Stav řízení:Formální upozornění dne Odůvodněné stanovisko doručeno dne V příštích měsících lze očekávat rozhodnutí kolegia komisařů o podání žaloby u Evropského soudního dvora.

Méně závažná prodlení Ministerstva zdravotnictví spočívající v oblasti transpozice směrnic Evropského společenství 1.Krev a krevní složky Směrnice:32005L0061 (nežádoucí reakce a události), 32005L0062 (transfúzní stanice) Lhůta pro transpozici: Vnitrostátní úprava:Návrh zákona o léčivech Předmět řízení:Neprovedení transpozice uvedených směrnic ve stanovené lhůtě Stav řízení:Formální upozornění doručeno dne

Kroky Ministerstva zdravotnictví směřující k nápravě stavu ve vztahu k závazkům ČR k Evropskému společenství 1.Vzájemné uznávání odborných kvalifikací Vypracována novela zákona č.95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta (ve spolupráci s MŠMT), oč.termín předložení 1.pol Léčivé přípravky a krev Novela zákona o léčivech v přípravě, očekávaný termín předložení 1.pol Stanovení cen a úhrad za léčivé přípravky Technická novela zák. o zdravotním pojištění, očekávaný termín předložení 1.pol. 2007