O SCAR WILDE. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_02_Oscar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Máš rád humor pro dospělé ?.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Přeji Ti sílu všech živlů
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
Portréty literárních osobností světové literatury.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Ve společenství s Matkou Boží
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji....
P r o milovanou Autor Hanis.
Pro Miláčka JÁJU …….. Pro Miláčka JÁJU ……. Jsi poupátko mého štěstí, co nikdy neuvadá, jsi studánka všech neřestí, co nikdy nevysychá. Jsi zlaťoučké.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
OSCAR WILDE.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
které je stále třeba brát v úvahu !
Dopis od Boha.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Čas utíká. Život letí. Dálky rozdělují. Děti rostou. Práce přichází a odchází. ŽENY.
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
Český jazyk a literatura
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Téma: Slavík a růže – O. Wilde
Scházíš mi lásko .... Scházíš mi lásko ...
Téma: Šťastný princ - O. Wilde
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Hudba doznívá, k Tobě přicházím, chci jen Tebe znát
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
OSCAR WILDE Ondřej Havlín 1.S. ZÁKLADNÍ ÚDAJE  Celím jménem: Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde  října 1854, Dublin – 30. listopadu 1900, Paříž 
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.4 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.4_oscar_wilde Název: Oscar.
Viktor Dyk - dílo Obr. 1.
Bar ve Folies-Bergères – Obraz životního stylu podle Édouarda Maneta
Čím bych chtěl být až, vyrostu?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Spisovatelé dětské literatury
Máš rád humor pro dospělé ?.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
které je stále třeba brát v úvahu !
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

O SCAR WILDE

NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_02_Oscar Wilde TÉMA SADY : Literatura 19. a 20. století ROČNÍK : septima DATUM VZNIKU: říjen 2013 AUTOR : Mgr. Kateřina Benešová

ANOTACE Materiál je určen primárně k práci s texty a jejich interpretaci. Studentům bylo dopředu zadáno, aby na danou hodinu měly přečtenou pohádku Slavík a růže, s níž jsme následně pracovali. Vzhledem k mnoha možnostem jednotlivých náhledů a interpretací nebyly do prezentace zařazeny správné odpovědi.

O SCAR W ILDE - ŽIVOT * † pocházel z irského Dublinu matka byla básnířka, otec lékař studia na Oxfordu – už tehdy na sebe upozorňoval extravagantním oblékáním a názory  dandy (dandismus) pobýval v USA, Kanadě, Paříži Obr.1 – N. Sarony-Oscar Wilde oženil se, měl dva syny (pro ně napsal Šťastného prince a jiné pohádky) pak ale rozvod, homosexuální vztahy, vězení poté inkognito, bez přátel a peněz dožil v Paříži

O. WILDE – SLAVÍK A RŮŽE Ukázka 1 „Raduj se,“ volal slavík, „raduj se, budeš mít tu svou červenou růži! Já ji za měsíčního světla vytvořím z hudby a zbarvím krví vlastního srdce. A od tebe žádám jen jedno: abys vždycky zůstal opravdovým milencem, neboť láska je moudřejší než filosofie, a ta je velmi moudrá, a vlivnější než moc, a ta je velmi vlivná. Plamenně zbarvena jsou její křídla a jako plamen je zbarveno i její tělo. Rty má sladké jako med a dech jí voní po kadidle.“ Student vzhlédl z trávy a naslouchal, ale nemohl rozumět tomu, co mu slavík říká, neboť znal jenom to, co je psáno v knihách. O. Wilde – Šťastný princ a jiné pohádky

Ú KOLY K UKÁZCE 1) Zasaďte ukázku do kontextu celé pohádky. Co předchází a co následuje? Dodrží student, co po něm slavík žádá? 2) Jedná se o klasickou pohádku? Příp. v čem se odlišuje? 3) Doložte podobnost s bajkou. 4) Charakterizujte postavy, které zde vystupují. 5) Lze z textu dokládat symbolismus? Jak? 6) Je na textu něco dekadentního? Obr. 2 Slavík a růže

O. WILDE – SLAVÍK A RŮŽE Ukázka: „Raduj se,“ volal slavík, „raduj se, budeš mít tu svou červenou růži! Já ji za měsíčního světla vytvořím z hudby a zbarvím krví vlastního srdce. A od tebe žádám jen jedno: abys vždycky zůstal opravdovým milencem, neboť láska je moudřejší než filosofie, a ta je velmi moudrá, a vlivnější než moc, a ta je velmi vlivná. Plamenně zbarvena jsou její křídla a jako plamen je zbarveno i její tělo. Rty má sladké jako med a dech jí voní po kadidle.“ Student vzhlédl z trávy a naslouchal, ale nemohl rozumět tomu, co mu slavík říká, neboť znal jenom to, co je psáno v knihách. O. Wilde – Šťastný princ a jiné pohádky Pojmenujte barevně označené jazykové prostředky. Proč jsou odlišeny různými barvami?

ŠŤASTNÝ PRINC A JINÉ POHÁDKY soubor 9 poetických pohádek o morálce a lidských hodnotách pohádky pro dospělé Obr. 3 touha po dokonalosti x krutý a sobecký svět Příklady dalších pohádek: Šťastný princ – o vlaštovce zamilované do sochy a obětování se pro ostatní Sobecký obr – obr, jenž vyhání děti ze zahrady, ale poučí se (křesťanský motiv)

DIVADELNÍ HRY Jak je důležité míti Filipa – zamotaný milostný příběh dvou párů (2 přátelé vystupující pod falešnými jmény – Filip, zamotaní do smyšlenek, lží a pravdy)  komedie, dobrý konec Vějíř lady Windermerové – šťastné manželství je narušeno pokrytectvím a klepy ostatních, lady je přesvědčena, že její maminka je po smrti, ta ale ve skutečnosti odešla od rodiny a teď se chce se svou dcerou setkat, pan Windermer svou ženu ale chrání, takže to vypadá, jakože se schází s cizí ženou a platí ji, což lady dožene k pokusu od něj odejít, kritika a zrcadlo anglické společnosti

OBRAZ DORIANA GREYE román zrcadlo soudobé společnosti Postavy: lord Henry Wotton (cynik, pragmatik) malíř Basil Hallward (zřejmě zamilovaný do Doriana, jeho mládí a nevinnosti, stále ho maluje) Dorian Grey (vývoj od nevinného idealisty po požitkáře, cynika, vraha) nadpřirozený námět – obraz stárnoucí a měnící se místo Doriana, jenž zůstává mladý a krásný, přestože je zkažený Wilde se nebojí zobrazit neřesti světa, v němž žije Kniha vyvolala skandál  soud, vězení

OBRAZ DORIANA GREYE Ukázka 2 „Nikdy si neberte ženu se slámovými vlasy, Doriane,“ řekl, když několikrát vyfoukl kouř. „Proč ne, Harry?“ „Protože ty jsou hrozně sentimentální.“ „Ale já mám rád sentimentální lidi.“ „Nežeňte se vůbec, Doriane. Muž se žení, protože je znuděn, žena se vdává, protože je zvědavá. Oba se zklamou.“ „Já se asi neožením, Harry. Jsem totiž přespříliš zamilován. To je přece jeden z vašich aforismů. Já ho provádím v praxi, jako všecko, co říkáte.“ „Do kohopak jste zamilován?“ ptal se lord Henry po chvilce ticha. „Do jedné herečky,“ řekl Dorian Gray a začervenal se. Lord Henry pokrčil rameny. „To je dost otřepaný debut.“ „Kdybyste ji viděl, tak byste to neříkal, Harry.“ „Kdo je to?“ „Jmenuje se Sibyla Vaneová.“ „O té jsem jakživ neslyšel.“ „Nikdo o ní neslyšel. Ale jednou se o ní doví celý svět. Je geniální.“

OBRAZ DORIANA GREYE „Milý hochu, žádná žena není geniální. Ženy jsou pohlaví ozdobné. Nikdy nemají co říct, ale říkají to roztomile. Ženy představují vítězství hmoty nad duchem, zrovna tak jako muži představuji vítězství ducha nad morálkou.“ „Harry, jak můžete takhle mluvit?“ „To je čirá pravda, milý Doriane. Zabývám se právě rozborem žen, a tak bych to snad měl vědět. Není to tak neprobadatelný námět, jak jsem myslel. Přicházím na to, že konec konců existují jen dva druhy žen: bezbarvé a kolorované. Ty bezbarvé jsou velmi užitečné. Chcete-li získat úctyhodnou povést, jdete s nimi prostě na večeři. Ty druhé jsou velmi půvabné. Ale dělají jednu chybu: malují se, když chtějí vypadat mladě. Naše babičky se malovaly, když chtěly mluvit duchaplně. Rouge a esprit chodívaly ruku v ruce. To je teď dávno to tam. Dneska stačí ženě ke spokojenosti, když dokáže vypadat o deset let mladší než její vlastní dcera. Co se zábavnosti týče, je v Londýně jenom pět žen, s kterými stojí za to mluvit, a dvě z nich nelze pustit do slušné společnosti. Ale povezte mi něco o tom svém géniovi. Jak dlouho už ho znáte?“ „Harry! Vaše názory mě děsí.“

Ú KOLY K UKÁZCE 1) Charakterizujte obě postavy z ukázky. 2) Jaký je mezi nimi vztah? 3) Co v ukázce převažuje - pásmo vypravěče nebo postav? 4) Charakterizujte autorský styl a jazyk.

S HRNUTÍ Wilde se nebojí čtenáře pohoršovat zobrazuje spolčenost se všemi jejími neduhy a propracovává ji do nechutných detailů čerpá ze symbolismu, dekadence cynismus x morálka – obvyklý konflikt jeho textů dandismus, póza, bonmoty působí na čtenářovy emoce (nutí ho být znechucen, pohoršen, atd.) děj je druhotná záležitost, důležitější jsou charaktery a vztahy mezi nimi

CITACE 1. Obr. 1: SARONY, Napoleon – Oscar Wilde. wikipedia [online]. [cit ] Dostupný na WWW: 2. KARPATSKÝ, Dušan. Labyrint literatury. Praha: Albatros, 2008, ISBN Ukázka 1: WILDE, Oscar – Slavík a růže. cesky-jazyk [online]. [cit ] Dostupný na WWW: wilde/slavik-a-ruze-pohadky.html#ixzz2gYaonLsk 4. Obr. 2: RYDVAL, Slávek. rydval [online]. [cit ] Dostupný na WWW: 5. Obr. 3: WILDE, Oscar. Šťastný princ a jiné pohádky. Praha: Albatros, 1985, ISBN Ukázka 2: WILDE, Oscar – Obraz Doriana Greye. cesky-jazyk [online]. [cit ] Dostupný na WWW: jazyk.cz/citanka/oscar-wilde/obraz-doriana-graye-2.html