Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Modul 1 Hygiena živočišných produktů Laboratorní vyšetření mléka
Slide 2…atd Obsah: 1. Definice mléka 2. Senzorické vyšetření mléka 3. Chemické vyšetření mléka 4. Stanovení titrační kyselosti mléka 5. Stanovení hustoty mléka 6. Mikrobiologické vyšetření 7. Vady medu 8. Konec prezentace
DEFINICE: Mléko je potravina, získaná úplným vydojením mléčné žlázy zdravých dojnic, ke které nebylo nic přidáno a nebylo nic ubráno. Je to prvotní potravina všech savců. Mléko představuje jednu z nejkompletnějších složek lidské potravy.
MlékoMlékoMlékoMléko
Senzorické vyšetření mléka Posuzujeme při vytemperování mléka na 20°C
Senzorické vyšetření mléka Mléko nalijeme do čisté skleněné nádoby z bezbarvého skla
Senzorické vyšetření mléka Barva mléka je závislá na: Krmivu Zdravotním stavu dojnice
Senzorické vyšetření mléka Změna barvy mléka je způsobena: mikrobiálními pochody onemocněním mléčné žlázy různým znečištěním
Senzorické vyšetření mléka Vyhovující barva: bílá slabě nažloutlá
Senzorické vyšetření mléka Konzistence mléka: Mléko je hustší než voda Mléko je bez vloček usazenin sraženin
Senzorické vyšetření mléka Konzistence mléka: mléčná stejnorodá
Senzorické vyšetření mléka Konzistenci mléka jinou než typicky mléčnou nejčastěji způsobují : mikroorganismy znečištění onemocnění dojnice
Senzorické vyšetření mléka Aroma – vůně Typická Mléčná
Senzorické vyšetření mléka Chuť Příjemná Nasládlá Typická Mléčná
Senzorické vyšetření mléka Vyhovující chuť typicky mléčná bez jiných příměsí
Senzorické vyšetření mléka Chuť mléka ovlivňuje : krmivo onemocnění dojnice působení mikroorganismů znečištění mléka
Fyzikálně chemické požadavky na mléko Teplota mléka Do 150 minut po nadojení musí být zchlazeno na chladírenskou teplotu 4°C až 6°C Titrační kyselost mléka Povolené rozmezí 6,2 °SH až 7,8°SH
Fyzikálně chemické požadavky na mléko Počet somatických buněk Maximálně / 1m Celkový počet MO maximálně /ml Inhibiční látky Obsah musí být negativní
Chemické vyšetření mléka Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH Chemikálie Srovnávací roztok mléka
Chemické vyšetření mléka Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH (Soxhlet-Henkela) Kyselost mléka dle SH je dána počtem ml 0,25mol/l roztoku hydroxidu sodného, spotřebovaného při titraci 100 ml mléka za přídavku fenoftaleinu jako indikátoru.
Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH Titrační kyselost mléka se udává ve °SH na 100 ml mléka 1°SH odpovídá 1ml 0,25mol/l NaOH
Chemikálie: fenoftalein 2% etanolový roztok NaOH roztok 0,25mol/l síran kobaltnatý 5g síranu kobaltnatého v CoSO 4 x 7H 2 O ve 100 ml vody
Srovnávací roztok mléka: 50ml mléka + 1ml roztoku síranu kobaltnatého
Postup: 50 ml do titrační baňky + 2 ml fenoftaleinu a titruje se rotokem 0,25mol/l NaOH do slabě růžového zbarvení. Srovnávací roztok je stabilní 3 hodiny
Stanovení hustoty mléka za použití laktodenzimetru (hustoměr na mléko) Mléko o teplotě 35 °C - 40°C se ochladí na teplotu 20°C Vytemperovaným mlékem se naplní odměrný válec – mléko se nesmí zpěnit. L 20 = (Q ) x 100
Stanovení hustoty mléka Odečítá se horní meniskus a teplota Pokud není teplota měřeného mléka 20°C, podle tabulek se dopočítá korekce
Stanovení hustoty mléka Výpočet: Provede se odečtením hodnoty hustoty o korekci na teplotu 20°C L 20 = (Q ) x 100
Děkujeme za pozornost MVDr.Michaela Jobová MVDr.Hana Vrajová