Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Advertisements

Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Odměrná analýza – volumetrie určení množství analytu na základě spotřeby titračního činidla je nutné znát stechiometrické poměry v reakci v bodě ekvivalence.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků pH. Kyselost - kyselina KYSELOST roztoku způsobují vodíkové kationty H + (přesněji oxoniové kationty H 3 O + ) Poznámka:
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pokus inteligentní voda
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
Půdní reakce Půdní reakce patří k nejvýznamnějším charakteristikám půdy !!! Vyjádření v hodnotách aktivity (koncentrace) hydroxoniových (H3O+) iontů –
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Globální oteplování Země trpí! Lidé trpí! Možná to někdo nevidí.
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
„Svět se skládá z atomů“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
KPG Katedra pedologie a geologie Půdní reakce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Vlastnosti látek − hustota
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Těžiště a stabilita těles
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Kontrola prostředí a sterility
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výzkumníci a pomocníci: Brzula O., Čuříková A., Kopecká S., Kutra, D.,
Atmosféra Země.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Vlastnosti látek − hustota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu kapalin
Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Modul 1 Hygiena živočišných produktů Laboratorní vyšetření mléka

Slide 2…atd Obsah: 1. Definice mléka 2. Senzorické vyšetření mléka 3. Chemické vyšetření mléka 4. Stanovení titrační kyselosti mléka 5. Stanovení hustoty mléka 6. Mikrobiologické vyšetření 7. Vady medu 8. Konec prezentace

DEFINICE:  Mléko je potravina, získaná úplným vydojením mléčné žlázy zdravých dojnic, ke které nebylo nic přidáno a nebylo nic ubráno.  Je to prvotní potravina všech savců.  Mléko představuje jednu z nejkompletnějších složek lidské potravy.

MlékoMlékoMlékoMléko

Senzorické vyšetření mléka  Posuzujeme při vytemperování mléka na 20°C

Senzorické vyšetření mléka  Mléko nalijeme do čisté skleněné nádoby z bezbarvého skla

Senzorické vyšetření mléka Barva mléka je závislá na:  Krmivu  Zdravotním stavu dojnice

Senzorické vyšetření mléka Změna barvy mléka je způsobena:  mikrobiálními pochody  onemocněním mléčné žlázy  různým znečištěním

Senzorické vyšetření mléka Vyhovující barva:  bílá  slabě nažloutlá

Senzorické vyšetření mléka Konzistence mléka:  Mléko je hustší než voda  Mléko je bez vloček usazenin sraženin

Senzorické vyšetření mléka Konzistence mléka:  mléčná  stejnorodá

Senzorické vyšetření mléka Konzistenci mléka jinou než typicky mléčnou nejčastěji způsobují :  mikroorganismy  znečištění  onemocnění dojnice

Senzorické vyšetření mléka Aroma – vůně  Typická  Mléčná

Senzorické vyšetření mléka Chuť  Příjemná  Nasládlá  Typická  Mléčná

Senzorické vyšetření mléka Vyhovující chuť  typicky mléčná  bez jiných příměsí

Senzorické vyšetření mléka Chuť mléka ovlivňuje :  krmivo  onemocnění dojnice  působení mikroorganismů  znečištění mléka

Fyzikálně chemické požadavky na mléko  Teplota mléka Do 150 minut po nadojení musí být zchlazeno na chladírenskou teplotu 4°C až 6°C  Titrační kyselost mléka Povolené rozmezí 6,2 °SH až 7,8°SH

Fyzikálně chemické požadavky na mléko  Počet somatických buněk Maximálně / 1m  Celkový počet MO maximálně /ml  Inhibiční látky Obsah musí být negativní

Chemické vyšetření mléka  Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH  Chemikálie  Srovnávací roztok mléka

Chemické vyšetření mléka Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH (Soxhlet-Henkela) Kyselost mléka dle SH je dána počtem ml 0,25mol/l roztoku hydroxidu sodného, spotřebovaného při titraci 100 ml mléka za přídavku fenoftaleinu jako indikátoru.

Stanovení titrační kyselosti mléka podle SH  Titrační kyselost mléka se udává ve °SH na 100 ml mléka  1°SH odpovídá 1ml 0,25mol/l NaOH

Chemikálie:  fenoftalein  2% etanolový roztok  NaOH roztok 0,25mol/l  síran kobaltnatý 5g síranu kobaltnatého v CoSO 4 x 7H 2 O ve 100 ml vody

Srovnávací roztok mléka:  50ml mléka + 1ml roztoku síranu kobaltnatého

Postup:  50 ml do titrační baňky + 2 ml fenoftaleinu a titruje se rotokem 0,25mol/l NaOH do slabě růžového zbarvení.  Srovnávací roztok je stabilní 3 hodiny

Stanovení hustoty mléka za použití laktodenzimetru (hustoměr na mléko)  Mléko o teplotě 35 °C - 40°C se ochladí na teplotu 20°C  Vytemperovaným mlékem se naplní odměrný válec – mléko se nesmí zpěnit. L 20 = (Q ) x 100

Stanovení hustoty mléka  Odečítá se horní meniskus a teplota  Pokud není teplota měřeného mléka 20°C, podle tabulek se dopočítá korekce

Stanovení hustoty mléka Výpočet: Provede se odečtením hodnoty hustoty o korekci na teplotu 20°C L 20 = (Q ) x 100

Děkujeme za pozornost MVDr.Michaela Jobová MVDr.Hana Vrajová