Psychologická problematika rodin s dvojčaty a vícerčaty Olomouc 12.11.2014 PhDr.Petra Tenglerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Advertisements

Šikana a kyberšikana ve školách – HK 2013 Možnosti práce se šikanou na ZŠ v rámci programu všeobecné primární prevence rizikového chování Mgr. Markéta.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Nadace Sirius Centrum podpory, o. p. s.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Ztráta dvojčete v těhotenství, při porodu a krátce po narození
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Komunitní a otevřená škola
DOBRÝ DEN. Kdo jsme? Občanská inspirace je nezisková organizace, která od roku 1998 podporuje pestrý tvořivý a šťastný život dětí i dospělých zejména.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Nestátní nezisková organizace pro předčasně narozené děti a jejich rodiny Lucie Žáčková výkonná ředitelka Nedoklubko z.s.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Diakonie Církve bratrské KONTAKT: Michaela Veselá Koněvova 151/24, Praha 3 – Žižkov tel.: ,
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
MUDr. František Schneiberg
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Terapie pachatelů domácího násilí
Fakulta zdravotnických studií
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Rodinná politika Libereckého kraje
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Pedie Co mají společné?.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Financováno Nadací Sirius
Konference je financována Nadací Sirius
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Psychologická problematika rodin s dvojčaty a vícerčaty Olomouc PhDr.Petra Tenglerová

Rodiny s dvojčaty a vícerčaty Sociální aspekty – představa „ideálních dvojčat“ zájem okolí (10 nejblbějších otázek pro rodiče dvojčat) Ekonomické – jeden rodičovský příspěvek na dvě/více dětí

Psychologická problematika rodin s dvojčaty Rizika v těhotenství, při porodu Rozdělování lásky Soupeření o pozornost rodičů Stále ve střehu Chronická únava, vyčerpání Nedostatek informací a podpory

Pouto dvojčat 3 typy: 1.extrémně individuální 2. zdravě závislé 3. úzce vázané Attachment - jak spec.u dvojčat? Budování identity – jak spec.u dvojčat? Sourozenci dvojčat

Postoj rodičů k „dvojčectví“ Chování zaměřené na vztah mezi dvojčaty –dyáda Chování zaměřené na rozdíly mezi dvojčaty

sídlí v Olomouci, působí po celé ČR v roce 2010 vznik Centra jako samostatné organizace práce Centra navazuje na aktivity Klubu dvojčat a vícerčat Morava 3 oblasti působení: - pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty - pro odbornou veřejnost - pro širokou veřejnost

PRO RODINY S DVOJČATY A VÍCERČATY pravidelná setkání rodin1x měsíčně (s dětmi) pravidelná setkání rodin1x měsíčně (bez dětí – Klub dvojčat bez dvojčat) předporodní kurzy pro nastávající rodiče dvojčat (1 kurz obsahuje 4 setkání – těhotenství, porod a šestinedělí, kojení, rodičovství) Druhé ruce – asistent do rodiny s dvojčaty/vícerčaty půjčovna speciálních pomůcek pro rodiny s dvojčaty poradenství – psychologické, laktační, právní jednorázové akce pro rodiny s dvojčaty …podpora a pomoc rodinám s dvojčaty a vícerčaty…

PRO ODBORNOU VEŘEJNOST - aktivní účast na odborných kongresech, konferencích a seminářích (Psychologické dny, Pediatrický kongres, Neonatologické dny, Konference laktační ligy, …) - spolupráce se spřízněnými organizacemi (Střediska rané péče, Laktační liga, mateřská a rodinná centra po celé ČR, poradny…) - vedení seminárních, bakalářských, diplomových prací - spolupráce při výzkumu Cíl: informovat, aktualizovat, šířit, upozorňovat, spolupracovat…

aktivní účast a prezentace problematiky rodin s dvojčaty na různých akcích - Ekojarmark, Biojarmark, Dny zdraví, Kočárkový pochod, Pokus o rekord v počtu rodin s dvojčaty na jednom místě, … Cíl: informovat, aktualizovat, šířit, upozorňovat, spolupracovat… PRO ŠIROKOU VEŘEJNOST

rozšiřovat nabídku služeb pro rodiny s dvojčaty pokračovat v předávání informací o problematice rodin s dvojčaty aktivně prezentovat potřeby rodin s dvojčaty nadále spolupracovat s organizacemi z různých oborů (psychologie, gynekologie, perinatologie, neonatologie, právo, sociální služby, poradenství, dobrovolnictví, personalistika, apod.) upozorňovat na potřeby rodin s dvojčaty na úrovni státní podpory znevýhodnění rodin) pořídit zahraniční materiály pro zlepšení a zkvalitnění práce s rodinami PLÁNY:

Jak vypadá realita?

Na ultrazvuku…

36+2 tt Dvojčatovské těhotenství… 37+4 tt

JAK ČASTO SE RODÍ DVOJČATA??? 1990 – 1:110 (každý 110.porod byly dvojčata) 2010 – 1:48 (každý 48.porod byly dvojčata!!!) Dvojnásobný počet… Důvody? 57% dvojčat se rodí předčasně (před 37.tt) Téměř 40% dvojčat se narodí přirozeným způsobem! Dvojčata = 2 děti = 1 rodičovský příspěvek

I dvojčata se dají kojit…

4 maminky + 8 dětí…

Miminka…

A ti starší…

Tátové v akci…

Pouto dvojčat je jedinečné a na celý život…

Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty Náves Svobody 41 (budova pošty) Olomouc - Holice FAKTURAČNÍ ÚDAJE: Název sdružení: Klub dvojčat a vícerčat Morava, o.s. Sídlo sdružení: Náves Svobody 49, Olomouc-Holice IČ: DIČ: CZ Bankovní spojení: / KONTAKTY:

Děkuji za