VY_62_INOVACE_17.02.70. Název výukového materiálu: Je leasing výhodný způsob pořízení majetku? Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
Advertisements

LEASING z pohledu daně z příjmu
Vypracovali: Martin Čmolík Pavel Šlégr
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Kupovat na splátky, nebo na úvěr ? Pokud si chceme pořídit nějakou věc nebo službu a nemáme na ni dostatek hotovosti, můžeme ji koupit na splátky nebo.
Produkty finančního trhu
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Stavební spoření, úvěry, leasing
Splátkový prodej Jedná se o způsob pořízení zboží Využijeme ho v případě, že nemáme dostatek finančních prostředků Cenu zboží rozložíme na několik částek.
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_156.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_13_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Nakupujeme na splátky Ekonomické okénko Občanská výchova.
Finanční gramotnost Hospodaření domácnosti Pořízení automobilu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
1 PROGRAM PŘEDSTAVUJEME VÁM. 2 Je program, kde můžete získat auto s 0% akontací a příspěvek až 100% na splátky leasingu. Strategie programu Freedom spočívá.
CENA Tak tedy za kolik FINANČNÍ GRAMOTNOST. CENA CENA je hodnota zboží nebo služby většinou je vyjádřena peněžní částkou, kterou je potřeba při získání.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peníze,
LEASING. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1295Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma:Leasing Jméno autora:
AnotacePrezentace k finanční gramotnosti. RPSN – roční procentuální sazba nákladů - základní informace. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstupZnát.
Alternativní zdroje financování prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Finanční gramotnost: Počítání s procenty. PROCENTA A ÚROK 01 Počítání s procenty 2 Existují 2 skupiny lidí. Ti, kteří úroky platí, a ti, kteří je inkasují.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1. Úroky a úročení Úrok  peněžitá odměna za půjčení peněz  částka, kterou dostaneme nebo platíme  výše je dána úrokovou sazbou  je vyjádřen v penězích.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_19 Název materiáluLeasing.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: KONTOKORENT - krátkodobý úvěr Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět: Finanční gramotnost.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Termínovaný vklad Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět: Finanční gramotnost Cílová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_16 Název materiáluStavební.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_18 Název materiáluSplátkový.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_33 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_3102_LEASING Téma: Pojem F. G._ Finanční leasing Číslo projektu:
Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Finanční matematika 2. část
Kam s penězi, aby nezahálely
Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR. Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Úroky - samostatná práce
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ekonomika Leasing – finanční leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
Transkript prezentace:

VY_62_INOVACE_

Název výukového materiálu: Je leasing výhodný způsob pořízení majetku? Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět: Finanční gramotnost Cílová skupina: 9. ročník Anotace: Prezentace žáky seznamuje s finanční problematikou finančního leasingu. Vysvětluje postup a pravidla při zřizování tohoto finančního produktu a uvádí výhodnost pro zákazníky. Žáci se naučí orientovat v leasingových smlouvách, seznámí se s internetovými kalkulačkami. Na konci jsou uvedeny jednoduché počítání, ale bez řešení.

Je leasing výhodný způsob pořízení majetku?

Anglické slovo LEASE znamená pronajmout. Leasing je tedy způsob, jak si pořídit majetek formou placeného pronájmu od leasingové společnosti. Tato společnost námi vybraný majetek koupí a poté nám ho pronajme, dokud nezaplatíme jeho hodnotu dané společnosti. Leasing je tedy výhodný, pokud si chceme pořídit určité zboží a celou cenu za zboží nebudeme platit hned hotově.

1) finanční leasing – majetek přechází po splacení do vlastnictví zákazníka 2) operativní leasing – majetek je i po splacená majetkem leasingové společnosti 3) zpětný leasing – majetek je odkoupen od vlastníka a zpětně je prodán vlastníkovi na splátky. 4) kaptivní leasing – poskytuje výrobce prostřednictvím své leasingové společnosti

 Na leasing lze koupit spotřební zboží, nejčastěji se využívá pro financování koupě automobilů.  Leasingové splátky jsou daňově uznatelné náklady. To znamená, že snižují základ pro výpočet daně z příjmů, což je výhodné pro podnikatele.

 výše RPSN (roční procentní náklady úroků)  poměr mezi skutečnou cenou zboží a celkovou částkou, kterou za něj zaplatíme prostřednictvím leasingu  výše první splátky = akontace - v procentech

* První splátka v leasingu * Procentní část ceny, kterou musí zákazník zaplatit před začátkem splácení zbývající části ceny. Např. 50 % ceny vozu při leasingu atd. * Čím vyšší akontace se zaplatí, tím menší jsou následující splátky nebo kratší splátkové období.

 vybrání správné leasingové společnosti (podle referencí o společnosti v obchodním rejstříku)  uzavření leasingové smlouvy  zaplacení akontace (zpravidla ve výši 30% z ceny zboží)  pronajmutí a využívání zboží včetně placení pravidelných splátek  Po skončení leasingu, který si domlouváme na počet měsíců (např. 84 měsíců), nám pronajímatel za zbytkovou cenu zboží odprodá.

* Paní Mirka si hodlá pořídit nové auto, ale nemá celkovou částku Kč. Využije tedy leasingu a vybraná leasingová společnost jí poskytne tyto podmínky: * A) akontace 20 % * B) 48 měsíčních splátek * C) bez havarijního pojištění a povinného ručení auta Jaká bude měsíční splátka paní Mirky? Pořizovací cena auta Akontace Poplatek za uzavření smlouvy4 165 Pravidelná měsíční splátka????? Kupní cena na konci leasingu1 190

* Na internetu existuje mnoho kalkulátorů, které jsou schopné vypočítat podle zadaných parametrů výši splátky i kolik přeplatíme proti původní ceně zboží. * Např. leasingu.php?cena= &akontacia=30&mesiac=36&zosta tok=1+000%2C00&navysenie=1%2C10

Nejděte slovo, které na smlouvu nepatří!

* Pan Hnátek si vybral auto v hodnotě Kč. * Kolik % tvořila akontace, když mohl zaplatit jako první splátku Kč. * Kolik musel doplatit a kolik splátek mu zbývalo, když mohl platit 7 500Kč? * Paní Jecháčková si v bazaru vybrala auto za Kč, akontace tvořila 20%, roční pojištění a RPSN 9%. * Kolik činila její měsíční splátka, když si vybrala leasing na 3 roky.

* Rodina Komárkova zaplatila za leasing vozu celkem , leasingový koeficient tvoří číslo 1, 143. * Kolik byla původní cena auta? * Aleš si ušetřil na vůz celkem , ale vybral si takový jehož cena byla Kč. * Kolik mu zbude zaplatit leasingem? * Alešův plat není vysoký, proto bude moci platit pouze Kč splátku. Kolik splátek bude muset ještě zaplatit? Měsíce zaokrouhlete a vypočítejte poslední splátku.

* KAŠOVÁ, Jitka a Lukáš ISTENČIN. Výchova k finanční gramotnosti: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, ISBN S * JAKEŠ, Petr. Finanční gramotnost pro druhý stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2011, 4 sv. ISBN S. 89. * * * leasingu.php leasingu.php *