Projekt pro školy 3.11.2015 Prezentační workshop Dobruška Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Advertisements

„Zelená energie“ Skupiny ČEZ
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Sluneční elektrárna.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Společnost Skanska je tu pro vás
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Společenské a hospodářské prostředí
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Ekonomie & Ochrana vod Katedra životního prostředí Terénní stanice CHKO Kokořínsko - Kokořínský důl.
Odvětví průmyslu Česka
Využití energie Slunce
Česká asociace životního prostředí Autor obrázku: Michal Bártík.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
projekty podporující cestovní ruch v obci Modrá
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Adaptace sídel Základní škola SEVER Lužická 1208, Hradec Králové.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
Bezpečné cesty do školy optikou jejich uživatelů MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ Radek Patrný , Magistrát.
ADAPT2DC - Nová inovativní řešení pro správu a management veřejné infrastruktury s ohledem na demografické změny.. Prezentaci zpracovali: Kornelia Ehrlich.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Školní projekt Adaptace sídel na změnu klimatu Konference k projektu Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Česká asociace životního prostředí
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Projekt Mikroklima v okolí školy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Operační program životní prostředí
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Vzdělávací akce s názvem
Měniče napětí.
VY_32_INOVACE_109_Fyzika_elektrárny_II
Klimatizace Prahy Arnika 2017.
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
Vážení vozidel za jízdy WIM
Transkript prezentace:

Projekt pro školy Prezentační workshop Dobruška Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska

Cíl žákovského projektu Žáci zhodnotí, jaké má změna klimatu přímé i nepřímé dopady na jejich obec a samostatně vypracují návrh opatření na přizpůsobení se těmto dopadům.

O projektu pro školy Probíhá ve 3 městech ČR celkem 16 realizací (ZŠ, SŠ), 314 žáků pilotní realizace červen 2015 realizace projektu září únor 2016 Závěrečná soutěž únor 2016

Koncept projektu série 7 hlavních badatelských aktivit tematicky zaměřená exkurze simulační hra soutěž pro školy

Aktivity Doprava Zelená architektura Teplota ve městě Retence městských povrchů Voda a vegetace Povodně Chytrá energetika Cyklus organické hmoty (exkurze)

Dosavadní realizace aktivit v Dobrušce ŠkolaTřída Úvodní přednáška Exkurze Zasakovací zkouška Termokamera Voda, vegetace a teplota Chytrá energetika Doprava Františka Kupky 8.B A Pulická 8.A ???? A ?? ??27.10.

Úvodní přednáška Úvodní přednáška představí žákům téma klimatické změny, slouží především k navození motivace a rozdělení žáků do skupin. Dále seznamuje žáky s projektem a jeho hlavními částmi. Součástí přednášky je i evaluační dotazník pro žáky.

Zasakovací zkouška Žáci v průběhu aktivity zkoumají propustnost různých povrchů na vybraných stanovištích. Realizují experiment — zasakovací zkoušku, díky němuž si uvědomí, že každý povrch ve městě má jiné vsakovací schopnosti. Žáci v rámci aktivity také zjistí, jakou roli hraje retenční schopnost různých typů městské krajiny pro regulaci mikroklimatu města.

Zasakovací zkouška ZŠ Františka Kupky

Měření termokamerou Žáci se pokusí odhadnout teplotu a nakreslit vlastní termosnímek na dvou odlišných lokalitách. Poté si sami vyzkoušejí práci s termokamerou, změří a porovnají povrchové teploty naměřené na místech s vegetací a bez vegetace (např. park x vydlážděné náměstí). Sami si ověří, že zelené plochy ochlazují prostředí měst, což je kritické především v období extrémního tepla a sucha.

Práce s termokamerou ZŠ Františka Kupky

Voda, vegetace a teplota Žáci uvedou do souvislosti výsledky získané terénním měřením (teplota ve městě, zasakovací zkouška) s teoretickými poznatky. Kriticky zhodnotí stav zeleně a vodních prvků ve svém městě a navrhnou možná opatření.

Zelená architektura V první části hodiny si žáci zopakují, jaké funkce plní zeleň ve městě a vyhodnotí experiment sledování prašnosti. Následně se seznámí s využitím zelených fasád a vertikálních zahrad ve městě a jejich funkcí. Experimentem ověří rozdílné absorpční a izolační vlastnosti různých materiálů. Druhá část aktivity je věnována pasivním domům. V závěru aktivity žáci navrhnou opatření vedoucí k minimalizaci prašnosti, ozelenění jejich města a vymyslí potenciální místo pro nový typ zástavby.

Doprava Žáci za domácí úkol zmapují svou cestu do školy (vzdálenost, doba trvání, pocity). V další aktivitě zjistí, jaké dopady mají některé náhlé výkyvy počasí na chod dopravy a pohyb lidí ve městě. S ohledem na svá zjištění a zkušenosti navrhnou možná opatření, jak dopravní infrastrukturu ve svém městě vylepšit.

Doprava ZŠ Františka Kupky

Doprava – návrhy opatření ZŠ Fr. Kupky Vybudování cyklostezky Dobruška – Opočno - šetří životní prostředí Retardér před školou - bezpečnost Obnovení železniční dopravy - šetrnější k životnímu prostředí Oprava cest a chodníků u nádraží – využití propustných povrchů, které udrží vodu ve městě – zasakovací dlaždice, atd. Oprava parkovišť u nádraží a stadionu - využití propustných povrchů, které udrží vodu ve městě – štěrk,vegetační tvárnice, atd. Vybudování cyklostezky Dobruška – Opočno - šetří životní prostředí Retardér před školou - bezpečnost Obnovení železniční dopravy - šetrnější k životnímu prostředí Oprava cest a chodníků u nádraží – využití propustných povrchů, které udrží vodu ve městě – zasakovací dlaždice, atd. Oprava parkovišť u nádraží a stadionu - využití propustných povrchů, které udrží vodu ve městě – štěrk,vegetační tvárnice, atd.

Doprava ZŠ Pulická

Doprava – návrhy opatření ZŠ Pulická Vybudování chodníku od školy na nádraží – bezpečnost, porézní dlažba, štěrk Vybudovat kruhový objezd u benziny – časté nehody Vybudovat cyklostezku Pohoří – Dobruška – časté nehody Vybudování chodníku od školy na nádraží – bezpečnost, porézní dlažba, štěrk Vybudovat kruhový objezd u benziny – časté nehody Vybudovat cyklostezku Pohoří – Dobruška – časté nehody

Chytrá energetika Během aktivity si žáci prakticky vyzkoušejí, jak fungují hlavní obnovitelné zdroje energie, jako fotovoltaické panely, větrná a vodní elektrárna. Na zmenšených modelech elektrárny žáci změří výkon (napětí a proud) a seznámí se s referenčním zdrojem z reálného světa. V druhé půli se pak podívají na svoji osobní spotřebu a zkusí spočítat, kolik kterých zdrojů by potřebovali ke své energetické soběstačnosti. V průběhu aktivity budou žáci pracovat se základními fyzikálními jednotkami.

Chytrá energetika ZŠ Fr. Kupky

Chytrá energetika – návrhy opatření ZŠ Fr. Kupky Vodní elektrárna na Zlatém potoku v Mělčanech – obnovitelný zdroj Solární panely na budovách ve městě (sídliště, Penny Market) – obnovitelný zdroj Větrná elektrárna Na Trojici – obnovitelný zdroj Solární osvětlení ve městě Větrná elektrárna na skládce – obnovitelný zdroj Vodní elektrárna na Zlatém potoku v Mělčanech – obnovitelný zdroj Solární panely na budovách ve městě (sídliště, Penny Market) – obnovitelný zdroj Větrná elektrárna Na Trojici – obnovitelný zdroj Solární osvětlení ve městě Větrná elektrárna na skládce – obnovitelný zdroj

Povodně Žáci samostatně zjišťují, zda a v jaké míře jejich město zasáhly v minulosti povodně. V průběhu společné aktivity si vzájemně prezentují svá zjištění. Provedou experiment, který demonstruje mechanismy a příčiny vzniku povodní. Společně zkoumají různé možnosti protipovodňové ochrany a diskutují o výhodách a nevýhodách využití jednotlivých opatření. V rámci společné diskuse navrhnou vhodná protipovodňová opatření pro jejich město.

Exkurze- cyklus organické hmoty Žáci se nejprve zábavnou formou seznámí s tím, co je to bioodpad, jak se s ním nakládá a jaký je vliv tohoto nakládání na životní prostředí. Následuje exkurze do provozu bioplynové stanice, kde žáci budou mít za úkol doplnit schéma cyklu organické hmoty a energie. Po obědě následuje přednáška o energeticky soběstačné obci. Následně žáci zhlédnou krátký informační film o půdní erozi a preventivních opatřeních. Na základě znalostí získaných z filmu žáci pozorují a hodnotí dva typy zemědělské krajiny a posuzují její možné ohrožení vodní erozí.

Exkurze ZŠ Pulická

Exkurze – návrhy opatření ZŠ Pulická Existuje komunitní kompostárna Existuje bioplynová stanice v ZD Zemědělci dodržují protierozní opatření – sázení/setí po vrstevnici, důlkování, hrázkování, atd. Existuje komunitní kompostárna Existuje bioplynová stanice v ZD Zemědělci dodržují protierozní opatření – sázení/setí po vrstevnici, důlkování, hrázkování, atd.

Více informací o projektu kol/?ref=aymt_homepage_panel kol/?ref=aymt_homepage_panel

Realizační tým Ing. Alžběta Škodová koordinátorka projektu pro školy Mgr. Štěpánka Kadochová koordinátorka pro město Hradec Králové Mgr. Vladimíra Černá koordinátorka pro města Žďár nad Sázavou a Dobruška

Děkuji za pozornost !!!