Peru – Česká republika perspektivy obchodních vztahů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
Advertisements

Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Projekt zvýšení vývozu služeb Ing. Radek Vaníček Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EGAP- spolehlivý partner českého exportu Tomáš Krampera Ředitel pro akvizice a koordinaci procesů.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Teritoriální setkání Švédsko (ICC, )
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské republice © Schwarz 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ “INVESTIČNÍ.
EGAP – Spolehlivý partner českého exportu Ing. Jan Procházka
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
NNO Neziskový sektor v České republice Snímek 2 Tento sektor můžeme v zásadě rozdělit do dvou skupin 1. Nestátní neziskové organizace 2. Jiné.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
EGAP a podpora exportu do Běloruska Marek Dlouhý 5. října 2016.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Austrálie. Historie: 1606 – objevena Holanďany (Portugalci asi dříve) konec 18.st. – počátek britské kolonizace – trestanecké kolonie 19.st. – „zlatá.
% A1 AA- 3, Založení banky Vlastněno státem
Pojišťování exportu do Iránu
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy
Lotyšsko Vzájemné ekonomické vazby
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Kalkulátor emisí skleníkových plynů
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Inovace a regionální rozvoj
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ekonomika– národní hospodářství
VY_52_INOVACE_67_Zahraniční obchod
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Ekonomika bezpečnosti (obrany)
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Ekonomika veřejného sektoru
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” – Praha,
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Teritoriální setkání Ukrajina
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Střední Amerika Jelínek, Svoboda.
Teritoriální setkání - Finsko
Velká Británie.
Teritoriální setkání Ukrajina
Pojištění českého exportu do ZEMÍ SNS
CUBA KUBA Business on the Largest Island in the Caribbean
Role ČEB při realizaci exportní strategie
Trendy rozpočtu Ministerstva obrany
jak vám pomáháme ve východní evropě a v asii
Ochrana osobních údajů ve firmách v době účinnosti Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) - Podpůrné aktivity MPO pro podnikatele Ing. Pavel.
TĚŽEBNÍ SEKTOR V LATINSKÉ AMERICE
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
BIM – datový standard pro dopravní stavby
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
INVESTICE.
Index Exportu Chladnoucí poptávka v zahraničí a nevyužitý potenciál některých teritorií Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Ing. Ivo Hříbek odbor podnikatelského prostředí a obchodního podnikání
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
Transkript prezentace:

Peru – Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Peru Peru je jednou z nejotevřenějších ekonomik Latinské Ameriky. Dosahuje významného ekonomického růstu, a proto je přezdíváno „pumou“ Latinské Ameriky Patří mezi země se středně vysokými příjmy (podle WB) Je třetí největší zemí Jižní Ameriky (po BR, ARG) a má přes 30 mil. obyvatel Nejvýznamnější a zároveň nejstabilnější sektor ekonomiky je těžební průmysl. Hlavní těžené suroviny jsou olovo, zinek, měď, stříbro, zlato, zemní plyn a ropa. 2

Obrat ČR Tichomořská aliance vs. Mercosur

Vývoj vzájemného obchodu 2003 – 2013 (v tis. USD) 4

5

Komoditní struktura obchodu (HS 8) Hlavní vývozní položky ČR: 1.Části a součásti strojů a přístrojů k filtrování nebo čištění kapalin 2.Stavebnice 3.Kyanid sodíku 4.Stroje a mechanická zařízení 5.Výrobky ze železných a ocelových drátů 6.Ohebné trubky, potrubí a hadice z plastů 7.Nástroje ruční s vestavěným el. motorem 8.Kostky a cihly používané pro stavební a konstrukční účely 9.Hry s obrazovkou fungující po vhození peněz 10.Česaná vlna Hlavní dovozní položky ČR: 1.Potní střižní vlna, včetně poloprané vlny, nemykaná ani nečesaná 2.Káva 3.Ančovičky 4.Stolní hrozny 5.Vinné hrozny 6.Oxid zinečnatý; peroxid zinku 7.Barviva živočišného původu 8.Oxidy boru a kyseliny borité (kromě oxidu boritého) 9.Monreale a satsuma 10.Kvajány, manga a mangostany 6

Bilaterální smlouvy Dohoda mezi vládou ČR a vládou Peru o hospodářské a průmyslové spolupráci (Praha, ) Plánuje se podepsat memorandum o porozumění mezi Ministerstvem životního prostředí ČR a Ministerstvem životního prostředí Peru (během konference COP 20 v Limě v prosinci 2014) Plánuje se renegociace Dohody o podpoře a ochraně investic mezi ČR a PE (platná z roku 1995) 7

EU dimenze Obchodní dohoda EU – Peru/Kolumbie (s Peru je předběžně prováděna od března 2013) – U průmyslových produktů byla nastavena liberalizace na max. 10 leté období. K okamžiku, kdy začala být dohoda předběžné prováděna s Peru, bylo liberalizováno 80 % exportu EU – K by mělo být liberalizováno 100 % položek NAMA. Market Access Advisory Committee v Bruselu (zástupci podnikatelů, ČS, EK) MADB -

Perspektivní obory Energetika Doprava a infrastruktura Potravinářský průmysl Obranný průmysl Stavebnictví Strojírenství a kovozpracující průmysl Technologie životního prostředí Zdravotnictví 9

Možnosti podpory exportérů ze strany MPO Vytváření smluvního rámce mezi ČR a Peru a podíl na tvorbě společné obchodní politiky EU Podpora účasti na veletrzích: ČOÚ/ SVV CzechTrade Možnost účasti na odborných seminářích a konferencích Cesty státních představitelů doprovázené podnikatelskými misemi Financování incomingových misí Politická podpora rozjednaných projektů (v závislosti na případech) Konzultace s oborovými specialisty CzechTrade a exportní vzdělávání 10

Děkuji za pozornost! Matyáš Pelant: vedoucí oddělení Amerik, Odbor zahraničně- ekonomických politik II, Sekce zahraničního obchodu 11