Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s. 2014 - 2020 Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
1. V čem vidí MAS největší potenciál svého území v oblasti integrace a inovace Rozvinuté drobné a střední podnikání, několik dobře fungujících velkých.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Školení členské základny MAS a dalších partnerů
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Místní akční skupina Rakovnicko
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Pracovní skupiny Bystřice; 13. května Postup přípravy strategie:  – pracovní skupiny – Bystřice  – „kulatý stůl“ – Jablunkov.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Cheb Místo: KC Svoboda Cheb Dne:
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro oblast obcí Brzánky, Hoštka, Račice, Štětí a Záluží.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Zdravé MAS = aktivní a vzdělaný venkov Ing. Marta Krejčíčková, MAS Rozkvět zahrady jižních Čech Ing. Václav Kolář, MAS Blanský les – Netolicko, o.p.s.
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
ITI Pražské metropolitní oblasti. ITI - nový nástroj Evropské komise - Výchozími dokumenty jsou Strategie EU 2020 a návrhy nařízení Evropské komise -
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Název akce, místo, datum.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Výsledky projednávání
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Příprava Regionálního akčního plánu Kraje Vysočina
Transkript prezentace:

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015

MAS Prostějov venkov

založena r v letech – realizace Strategického plánu LEADER, Region Prostějov venkov 2007 – obcí obyvatel

Metodika zpracování SCLLD primární zodpovědnost za naplnění SCLLD: Prostějov venkov zapojení veřejnosti, odborníků, starostů obcí dotazníkové šetření (dotazníky, osobní pohovor), řízené rozhovory se starosty veřejné projednání - připomínkování strategických cílů, opatření a aktivit strategické části a jejich prioritizace informace o průběh zpracování: tiskové zprávy, web expertní zapojení: setkání s představiteli MAS (Správní rada, Valná hromada), setkání s představiteli Mikroregionu Plumlovsko, setkání s představiteli Svazku obcí Prostějov-venkov

Analytická část SCLLD Vyhodnocení stavu území: obyvatelstvo, podnikatelské prostředí, vzdělání a duchovní rozvoj, infrastruktura, životní prostředí a ochrana přírody, sociální oblast a zdravotnictví, volnočasové využití Vyhodnocení současného stavu z pohledu aktérů z území: výstupy dotazníkového šetření mezi obyvateli území, výstupy z přímých rozhovorů se starosty obcí území Vyhodnocení rozvojového potenciálu území: Územní plánování, rozvojový potenciál území, rozbor udržitelného rozvoje území, oblasti rozvojového potenciálu území, potenciál lidských zdrojů pro rozvoj území, vlastní prostředky pro rozvoj území SWOT analýzy: SWOT analýzy aktérů z území vybraných oblastí rozvoje, Celková SWOT analýza, závěry ze SWOT analýzy

Celková SWOT analýza, Váš pohled? SILNÉ STRÁNKYSLABÉ STRÁNKY PŘÍLEŽITOSTIOHROŽENÍ

Analýza rizik součást SCLLD oblasti: 1.školství 2.sociální služby 3.technická infrastruktura, služby, vybavení, stav památek, vzhled obcí 4.péče o krajinu 5.zaměstnanost, podnikání Škála 1 – 5 (1 – nejnižší, 5 – nejvyšší) Název rizika Hodnocení rizika Název opatření ke snížení významnosti rizika Vlastník rizika Pravděpodobnost (P) Dopad (D)V = P*D

Strategická část SCLLD Strategická vize regionu MAS Prostějov venkov „ Místní akční skupina Prostějov venkov o.p.s. je atraktivním zdravým venkovským územím s fungující infrastrukturou a službami. Venkovem nabízejícím kvalitní život svým obyvatelům.“

Strategické cíle SCLLD Infrastruktura Strategický cíl č. 1: Zvýšit kvalitu vody Opatření: Výstavba, obnova a rekonstrukce kanalizačních řadů a ČOV Opatření: Zásobování obyvatelstva pitnou vodou Strategický cíl č. 2: Zvýšit bezpečnost v silniční dopravě a zlepšit dopravní obslužnost Opatření: Zvyšovat bezpečnost v křižovatkách a průjezdných úsecích komunikací Opatření: Zlepšit dopravní obslužnost Strategický cíl č. 3: Zkvalitnění cyklistické dopravy Opatření: Rozšiřovat napojení na regionální a nadregionální systém cyklotras a cyklostezek Strategický cíl č. 4: Region dostatečně zasíťovaný energiemi a komunikačními technologiemi Opatření: Zkvalitnění energetických sítí a zařízení Opatření: Zvýšit kvalitu komunikačních sítí

Strategické cíle SCLLD Podnikání a zaměstnanost Strategický cíl č. 1: Zlepšení přístupu k zaměstnání Opatření: Podpora sociálního podnikání Opatření: Podpora přístupu k zaměstnání a rovnost mužů a žen na pracovním trhu Strategický cíl č. 2: Podpora podnikání a podnikatelské infrastruktury Opatření: Využití dostupných kapacit k podnikání Opatření: Podpora spolupráce zaměstnavatelů se vzdělávacími institucemi Opatření: Informovanost o místním podnikání Opatření: Podpora zemědělských činností Opatření: Podpora diverzifikace podnikání

Strategické cíle SCLLD Občanská vybavenost Strategický cíl č. 1: Zachování a rozvoj občanské vybavenosti obcí regionu Opatření: Zajištění chybějící a obnova stávající infrastruktury občanské vybavenosti Strategický cíl č. 2: Rozvoj investic zajišťující vyšší atraktivitu venkovských oblastí Opatření: Rozvoj atraktivit obcí Strategický cíl č. 3: Rozvoj občanských služeb Opatření: Podpora sociálních služeb na území MAS Strategický cíl č. 4: Ochrana a rozvoj přírodního dědictví venkova a životního prostředí Opatření: Posílení biodiverzity a přirozené funkce krajiny Opatření: Zlepšení kvality životního prostředí v sídlech Opatření: Snížení energetické náročnosti budov

Strategické cíle SCLLD Život v MAS Strategický cíl č. 1: Podpora aktivní venkovské společnosti Opatření: Podpora spolkové činnosti a zachování kulturních a duchovních hodnot Strategický cíl č. 2: Rozvoj povědomí o regionu Opatření: Propagace území MAS Opatření: Regionální a mezinárodní spolupráce Strategický cíl č. 3: Zkvalitnění práce obecní správy a úřadů Opatření: Rozvoj vnitřního působení obecní správy a úřadů Opatření: Rozvoj vnějšího působení obecní správy a úřadů Strategický cíl č. 4: Rozvoj vzdělávání v regionu Opatření: Environmentální osvěta a udržitelný rozvoj Opatření: Zvyšování kvality vzdělávání v regionu

Děkujeme za pozornost Prostějov venkov o.p.s. Masarykova 41, Kralice na Hané