Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Advertisements

Evropa Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
VÝCHODNÍ EVROPA Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státy východní Evropy. Učebnice: Putování po Evropě.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POBALTSKÉ REPUBLIKY 1.
Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.
Estonsko Estonská republika.
Východní Evropa.
Bývalé státy Sovětského svazu
Východní Evropa.
Test – Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Rusko Estonsko Lotyšsko Litva Bělorusko Ukrajina Moldavsko
Evropa: východní Evropa
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Východní Evropa – Ukrajina
POBALTSKÉ REPUBLIKY.
Polsko Eliška Pokorná.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 25-Rusko
Státy východní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Evropské regiony – Východní Evropa – Moldavsko, Ukrajina, Bělorusko
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Pobaltské státy Z_122_Evropa_Pobaltské státy
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tematického bloku Rusko. Jedná se převážně o práci s textem. Konkrétní otázky jsou vždy.
Postsovětské státy Ukrajina 1991 ze SSSR
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
STŘEDNÍ ASIE.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
RUMUNSKO.
Bývalé státy Sovětského svazu
KANADA.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Německo.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Pojmy – východní Evropa
Lotyšsko.
Bývalé státy Sovětského svazu
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Východní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
Východní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ZEMĚPIS Téma: Pobaltské republiky Ročník:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Pobaltské státy Tom Obelcz.
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Východní Evropa Jakub Jenšovský.
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
Pobaltské státy Estonsko - Tallinn Lotyšsko - Riga Litva - Vilnius
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Baltské státy VY_12_INOVACE_Rů_II_01
VY_32_INOVACE_Fi_II_11 Název Rusko – lidé a hospodářství
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Bělorusko rozloha 3x ČR, 10 mil. ob. republika – diktátor Lukašenko
Transkript prezentace:

Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko Leží mezi Baltským mořem a Ruskem Dříve součástí SSSR, dnes členy EU, NATO, EUROZÓNY Početná ruská menšina Krajina nížin porostlá lesy s mokřady, mnoho jezer jako pozůstatek zalednění

ESTONSKO – 1,3 miliónu obyvatel

TALLINN HLAVNÍ MĚSTO a přístav na jižním pobřeží Finského zálivu Baltského moře.

Estonsko Většina obyvatel žije ve městech Národ jazykově příbuzný s Finy Význam cestovního ruchu (příroda, památky) Informační technologie, telekomunikace – reálné úřady neexistují – vše lze vyřídit on-line

v Estonsku je mnoho jezer - největší je Čudské jezero na hranici s Ruskem

Lotyšsko je prostřední ze tří pobaltských zemí – 2 milióny obyvatel

Riga je hlavní město Lotyšska Riga je hlavní město Lotyšska. Leží při ústí řeky Západní Dviny do Rižského zálivu Baltského moře

Lotyšsko Početná ruská menšina Průmyslový a zemědělský stát ½ území pokrývají lesy – těžba a zpracování dřeva Těžba rašeliny Chov dobytka, rybolov (sardinky)

Litva je nejjižnější a největší ze tří pobaltských zemí – 3 miliony obyvatel

Vilnius je hlavní město Litvy.

Litva Katolická církev Průmyslový stát (strojírenství, elektrotechnika) Zemědělství (chov dobytka, rybolov) Naleziště jantaru (mineralizovaná pryskyřice z jehličnanů)

Opakování – východní Evropa 1) Rusko je nej…….. stát světa. K Rusku náleží i …… oblast ležící izolovaně u ……….. Moře. Evropská část Ruska se rozkládá na …………… rovině. Jehličnatá tajga poskytuje obrovské zásoby ………. Na západ Ukrajiny zasahuje pohoří ………….. Největší ukrajinské řeky Dněpr a Dněstr ústí do …………. Moře. V Lotyšsku jsou významnou národnostní menšinou …….. V Litvě je celosvětově významná těžba …………..

Vyber správnou odpověď: 1. Krym je součástí: Ruska Ukrajiny Estonska 2. Mezi pobaltské republiky řadíme: Estonsko, Lotyšsko, Moldavsko Makedonii, Moldavsko, Litvu Estonsko, Lotyšsko, Litvu 3. Jenisej je: Město Řeka ryba 4. Mezi málo hospodářsky vyspělé státy patří: Litva Rusko Bělorusko 5. Poloostrov Kola patří: Rusku Finsku Estonsku 6. Moldavsko je známé pěstováním: Brambor Rýže Vinné révy a tabáku

Odpovězte: Vyjmenuj státy východní Evropy a jejich hlavní města Patří pohoří Kavkaz k Evropě nebo k Asii. Jak se nazývá nejvyšší vrchol? Která významná řeka protéká Východoevropskou rovinou a které průplavy jí spojují? Proč nejsou na celém území Ruska příznivé podmínky pro zemědělství? Proč podél ropovodů vzniká průmysl a který? Která národnostní menšina je zastoupena ve všech státech východní Evropy. Proč?

Poznejte stát Jantar – Vilnius – Kurská kosa – katolíci Zemědělství – Riga – Západní Dvina – početná ruská menšina Pravoslaví – černozem – zásoby nerostných surovin – Krym Vnitrozemský stát – Kišiněv – vinná réva – Dněstr Méně úrodné půdy – Minsk – zubr evropský – tranzitní stát Tallin – IT technologie – orientace na Finsko Největší stát světa – Ladožské jezero – Transsibiřská magistrála