Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR 04. 09. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Revize Směrnice o tabákových výrobcích. •Dotazník ( ) se skládá z 6 tematických okruhů.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Návykové látky, závislosti
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Označení DUM Fi- DUM Autor
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
MARKETINGOVÝ VÝZKUM TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ Monika Ferdová Radka Hejzlarová Petra Stádníková Kristýna Voborníková VSRR 3. ročník, cvičení - středa 15:45hod.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
1 Povinnosti výrobce k řízení kvality v Evropské unii, revize směrnice 98/79/ES a dalších dokumentů Eva Sýkorová Immunotech a.s.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
CASEC 1 DATABÁZE CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ CHEMICAL ABSTRACT SUBSTANCES EVIDENCE CENTER JE TU PROGRAM CASEC PRÁVĚ PRO VÁS.
Elektronická cigareta pohledem chemika Doc. Ing. Ivan Víden, CSc., Vysoká škola chemicko- technologická v Praze, Ústav analytické chemie VŠCHT Praha,
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
SROVNÁNÍ KLASICKÉ CIGARETY A ELEKTRONICKÉ CIGARETY Z hlediska složení, procesu kouření a zplodin vznikajících při kouření Chemická analýza E-liquidů RNDr.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
Mgr. Martin Ježek Magistrát hl. města Prahy Odbor zdravotní péče Aktuální stav právní regulace ochrany před tabákem Seminář dne ; PSP PČR.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
Doporučení pro efektivní regulaci elektronických cigaret v ČR
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Elektronická cigareta může kuřákům pomoci v úsilí o přerušení kouření tabáku Ondřej Auzký.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Dělá reklamu na léčiva jen výrobce nebo prodejce
Transkript prezentace:

Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR

Adam Pavelka, president, Komora elektronického kouření Antonín Berdych, Senior Consultant CEC GR KOMORA ELEKTRONICKÉHO KOUŘENÍ (KELK)

Co je EC?  Elektronická cigareta  zařízení pro přeměnu tekuté náplně (e-liquid) na páru určenou k vdechování (kouření).  Skládá se z:  baterie  atomizéru  patrony s náplní (e-liquid).  Při používání nedochází k hoření, nevznikají spaliny, na rozdíl od klasické cigarety

Z čeho je náplň?  Složení:  propylenglykol  glycerol  příchuť  nikotin (0mg - 20mg) Obě látky jsou známé a používané v potravinářství, JSOU PROVĚŘENÉ

Zdravotní dopady?  Existuje rostoucí počet studií o dopadech EC na lidský organismus  Společné závěry:  Nejnebezpečnější látkou = nikotin  Pára obsahuje minimální množství škodlivých látek

Zdravotní dopady? Studie Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku  Eva Králíková, Martin Ježek  Hlavni závěry:  Minimální riziko v porovnání s klasickou cigaretou  Nulové nebezpečí při pasivním kouření  Bezpečnější alternativa klasických cigaret

Zdravotní dopady? Otevřený dopis 50 předních vědců z 15 zemí na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) za ČR: Eva Králíková  Snížení rizik užívání tabáku (harm reduction) je absolutně v souladu s kvalitní veřejnou zdravotní politikou.  Bylo by kontraproduktivní a potenciálně škodlivé omezovat užívání nízkorizikových nikotinových výrobků, jako jsou e-cigarety.

Současná regulace  E-Liquidy:  „chemický zákon“ - zákon č. 350/2011 Sb.  Prodej:  „tabákový zákon“ - zákon č. 305/2009 Sb.  opatření regulující prodej a uvádění na trh  Certifikáty:  CE - po technické stránce schválen pro prodej v EU  RoHS - výrobek neobsahuje karcinogenní látky Užívání není podle tzv. „protikuřáckého“ zákona č. 379/2005 v restauracích omezeno

Evropská regulace Novela směrnice o tabákových výrobcích (TPD):  pod léčiva pouze, když výrobek slouží k léčebným účelům  pro každý produkt - povinná šestiměsíční notifikace  Konkrétnější pravidla nastaví Evropské komise v budoucnu většina výrobků limit splňuje do 20mg nikotinu na 1 náplň = spotřební zboží

Evropská regulace Novela směrnice o tabákových výrobcích (TPD):  Výrobek musí splňovat sérii bezpečnostních a informačních kritérií  Tekutina nesmí obsahovat kofein, návykové látky, a vitaminy  Tekutina naopak může obsahovat příchutě, např. mentol  Ostatní složky nesmí mít škodlivé účinky  Členské státy mohou zakázat prodej konkrétního výrobku, pokud představuje vážné ohrožení lidského zdraví.

Nová regulace? Za léčiva jsou považovány pouze ty EC, které deklarují léčebné účinky Transpozice TPD: 1. Vytvořit novou definici užívání EC 2. Hlavní otázka: Regulovat EC jako spotřební zboží NEBO léčiva ? Odpověď podle TPD: Za léčiva jsou považovány pouze ty EC, které deklarují léčebné účinky.

Nová regulace? Návrhy na omezení kouření v restauracích  Koncept SNÍŽENÉ ŠKODLIVOSTI pro kuřáka  EC jsou hlavním nástrojem snížení negativních dopadů  Používání EC kouření  EC nevytvářejí riziko pasívního kouření  EC jsou VHODNOU ALTERNATIVOU kouření

Dotazy  Adam Pavelka, president,  Komora elektronického kouření  Antonín Berdych, Senior Consultant  CEC GR

DĚKUJEME ZA POZORNOST!