Praktická stáž „Osvojení odborných kompetencí – uplatnění obecných ekonomických principů při řízení hotelu“ 4. –
vlastník PSJ, a. s. Jihlava zahájení provozu: 1994 Jana Lajnerová:
Něco málo o hotelu ubytování: -69 lůžek třída Standard -8 lůžek třída Tourist -apartmány
restaurace: -denní nabídka jídel -rozšířená nabídka vín -snídaně formou bufetu -slavnostní obědy, večeře
catering: -slavnostní menu -svatební menu -rauty -grilování -coffee break
pronájem salonků: -kongresový sál (230 míst) -velký refektář (200 míst) -malý refektář (35 míst) -malá galerie (50 míst) -malý salonek (30 míst) -klášterní salonek (15 míst)
výstavy- galerie koncerty – společenský sál, zahrada
Vedení agendy hotelu Hotelový a recepční systém HORES a)recepční a rezervační software – program pro hotelovou recepci b) pokladní systém Food - evidence a sledování skladových zásob, výrobní středisko, prodej
Kalkulace
Hotelový recepční systém
Hotelové služby
Vyúčtování s hostem:
Nejdůležitější je komunikace s hostem Hello, welcome to our hotel by Gustav Mahler. Hallo, zu unserem Hotel von Gustav Mahler begrüßen. Bonjour, bienvenue à notre Mahler Hôtel Gustav. 您好,欢迎来到我们酒店马勒。 Wie lange wollen Sie Unterkunft? For how long do you want accommodation? Pendant combien de temps voulez-
Spolupráce škol s gastronomickým zaměřením a hotelů je nezbytná. Firmy se podílejí na výchově svých budoucích zaměstnanců. Žáci i učitelé si v praxi osvojují odborné kompetence a uplatňují teoretické znalosti. Žáci konají ve firmách produktivní činnost a částečně tak zastupují personál firem.