Seminář v Poslanecké sněmovně „Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?“ Praha 17. dubna 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Informace o příspěvku na péči
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Zákon o sociálních službách
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Životní úroveň (II. část)
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Péče o seniory.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Příspěvek na péči a integrace lidí s duševním onemocněním Pavel Novák Seminář „Příspěvek na péči“ v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR ​ Už 25.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Podpora pečujících osob
Pečovatelská služba.
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Rodinná politika Sociální politika II.
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Dobrovolnické programy
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
Transkript prezentace:

Seminář v Poslanecké sněmovně „Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?“ Praha 17. dubna 2015

Místo úvodu Při analýze postavení pečujících osob je nezbytné si uvědomit několik skutečností. - Péče se promítá do celého života pečující osoby - Vysoká emocionální zátěž - Nedostatek vlastního času - Nikdy nekončící činnost - Mnohdy i určitá osamělost - I přes tyto nároky je péče v rodinách nejčastější - Péčí často rodiny řeší nezaměstnanost

Trochu statistiky - 80 % pečujících osob jsou ženy - U seniorů je nejpočetnější skupinou věk pečujících osob 51 – 60 let a dále 61 – 70 let - U OZP bude věk nižší – péče o děti se ZP - 70 % pečujících osob žijí ve společné domácnosti - 35 % pečujících osob má zaměstnání - Téměř 30 % poskytuje péči více než 12 hodin denně - Dále se jedna o péči 7 – 5 a 5 – 3 hodiny

Podpora pečujících osob - Základní problém - Vztah mezi pečující osobou blízkou a pečovanou osobou není nijak právně upraven. Neformální péče a podpora pečujících osob nejsou zahrnuty v žádném sociálně- politickém opatření ani nejsou zahrnuty v žádném strategickém dokumentu. - Neformální péče má řádu přínosů: - Má jednak ekonomický přínos, ale hlavně společenský význam. Zásadně přispívá k rodinné soudržnosti, soužití generací, v oblastech s vysokou mírou nezaměstnanosti může snižovat tlak na trhu práce. -

Řešení základního problému Vymezení neformální péče a podpora pečujících osob v zákoně (zákon 108/2006 Sb. o sociálních službách!?) Strategické dokumenty musí definovat co je neformální péče a zda společnost má zájem na její podpoře Vytvoření koncepce podpory pečujících osob

Základní problémy pečujících osob - Nízká úroveň příspěvku na péči – 8 let nebyl valorizován - Dlouhodobá péče vede nutně k nižší úrovni důchodů, dle průzkumu NRZP ČR, někdy jsou starobní důchody na úrovni životního minima - Je to v zásadním nepoměru s odvedeným výkonem, ale také i s přínosem pro společnost, který je ekonomicky měřitelný - Je to jedna ze zásadních obav pečujících osob - Obtížně uskutečnitelná ekonomická aktivita neformálních pečovatelů, a to i těch, kteří ukončili neformální péči - Nízká informovanost a vzdělávání pečovatelů - Minimální podpora ze strany komunity-obce

Základní problémy pečujících osob - Žijí v neustálém stresu ze svého zdravotního stavu, nemají čas na péči o sebe, nemají nikdy možnost dovolené - Mají obavy z nového posouzení míry závislosti a tím snížení Pnp, případně delšího pobytu osob o které pečují ve ZZ – zastavení výplaty Pnp – nutnost evidence na ÚP - Pozastavení výplaty Pnp vytváří neřešitelnou situaci pro pečující osoby – okamžitá ztráta příjmů - Strach z nejistoty systému – neustálá snaha preference formální péče před neformální péčí - Nepochopení, že příspěvek na péči slouží pečující osobě jako příjem pro úhradu základních životních potřeb

Co dělat? Řešení těchto problému spatřuji v: - Změnit způsob financování sociálních služeb – financovat zásadně prostřednictvím klienta nebo zavést pojištění na úhradu sociálních služeb - Zásadně preferovat neformální péči před institucionální - Propojit zaměstnanost s poskytováním péče v domácím prostředí - Aktuálně zvýšit Pnp a zavést jeho pravidelnou valorizaci, variantně je možné uvažovat o odměně za poskytovanou péči, případně vyčlenit část PnP, která bude povinně pro pečující osoby - K těmto řešením chybí odvaha politiků

Co dělat? Konkrétní nástroje pomoci pečujícím osobám - Spolupráce se soc. pracovníky, poradenství, možnost odpočinku – nejlépe na úrovni obcí - Je nezbytné uvažovat o ochranné době po skončení poskytované péče – dále po určitou dobu vyplácet PnP - Změnit výpočet výše důchodu pečujících osob – např. z průměrného platu pracovníků v sociálních službách - Změnit zdravotnické předpisy tak, aby osoby dlouhodobě pečující o osoby blízké péče měly nárok na zvýšenou zdravotní ochranu a po určitém počtu odpracovaných let také nárok na hrazenou lázeňskou péči.

Co dělat? - V případě dlouhodobého pobytu příjemce péče ve zdravotnickém zařízení nebo úmrtí poskytnout pečujícím osobám odpovídající podporu v nezaměstnanosti a zajištění příjmů - Zákonem umožnit poskytování péče osobami blízkými ve zdravotnických zařízeních - Zcela změnit posuzování míry závislosti – multidisciplinární tým, stanovit kriteria případného nového posouzení, rozhodující musí být sociální šetření - Zavedení krátkodobé pečovatelské dovolené – něco jako mateřská dovolená, nárok na snížení pracovního úvazku, zavedení dlouhodobé pečovatelské dovolené bez mzdy, ale zachování pracovního místa

Co dělat - Zajistit pomoc psychologů a dalších odborníků k překonání stresů, marnosti svého snažení, „vyhoření“ apod. - Vytvářet vzdělávací aktivity, zlepšení komunikace mezi obcí, pečující osobou a ÚP, podpora zachování kompetencí v pracovní aktivitě, informovat ze strany ÚP o změnách legislativy, propagovat důležitost neformální péče - Perspektivně možná vytvořit koordinačního pracovníka na úrovni obcí s rozšířenou působnosti pro pečující osoby, posílení počtu sociálních pracovníků na obcích, kteří by spolupracovali s pečujícími osobami a kontrolovali úroveň poskytované péče - Především však je nezbytné dát prestiž neformální péči a společensky ocenit všechny, kteří se jí věnují.

Děkuji Vám za pozornost a jsem připraven na Vaše případné dotazy Mgr. Václav Krása